ديجي کالا/ هواوي براي سال ۲۰۱۹ برنامههاي بزرگي در سر دارد. اين شرکت ميخواهد آمار فروش گوشيهاي خود را بهطور قابل توجهي افزايش دهد و جايگاه سامسونگ را بهعنوان بزرگترين سازنده گوشيهاي هوشمند جهان از آن خود کند. قبل از اين که به امکانپذير بودن اين هدف و ديگر پيشبينيها بپردازيم، بهتر است يک گام به عقب برداريم و به مرور مهمترين اتفاقاتي که در سال ۲۰۱۸ براي هواوي رخ داده-
خوب، بد و زشت-بپردازيم.
خوب
هواوي در سال ۲۰۱۸ محصولات فوقالعادهي زيادي را روانهي بازار کرد. در ماه مارس، از گوشي P20 پرو پردهبرداري کرد که نخستين گوشي مجهز به دوربين سهگانه محسوب ميشود. اين گوشي علاوه بر باتري عالي و دوربين باکيفيت، از طراحي بسيار جذابي هم بهره ميبرد. سپس هواوي از يک پرچمدار ديگر به نام ميت ۲۰ پرو رونمايي کرد که آن هم سروصداي زيادي راه انداخت. اين گوشي هم از لحاظ ويژگيهاي مختلف حرف زيادي براي گفتن داشت. اين گوشي از تراشه کايرين ۹۸۰ بهره ميبرد که مجهز به دو واحد پردازش عصبي است و از لحاظ هوش مصنوعي، قدرت زيادي را براي اين گوشي و ديگر گوشيهاي مبتني بر آن به ارمغان ميآورد. همچنين اولين تراشه ۷ نانومتري جهان محسوب ميشود و در مقايسه با اسنپدراگون ۸۴۵ از ۳۷ درصد قدرت بيشتر و ۳۲ درصد مصرف انرژي کمتر بهره ميبرد.
علاوه بر اين دو پرچمدار، اين شرکت از گوشيهاي فوقالعاده ديگري هم پردهبرداري کرد که برخي از آنها تحت عنوان برند آنر معرفي شدند. از بين اين گوشيها، ميتوانيم به نوا ۴ مجهز به نمايشگر حفرهدار، آنر مجيک ۲ با طراحي کشويي و گوشي گيمينگ آنر پلي اشاره کنيم. هواوي همچنين در زمينهي نرمافزار هم عملکرد خوبي داشت. نسخهي نهم رابط کاربري EMUI نسبت به نسخههاي قبلي طراحي سادهتري دارد و از امکانات قابل توجهي هم بهره ميبرد. بهعنوان مثال ميتوانيم به قابليت Password Vault اشاره کنيم که گذرواژهها را رمزگذاري ميکند و با بهرهگيري از سيستم تشخيص چهره يا اثر انگشت، پر کردن بخشهاي مربوط به گذرواژهها امکانپذير ميشود. علاوه بر اين، نبايد GPU Turbo 2.0 را از قلم بيندازيم که هنگام انجام بازيها، بهرهوري پردازنده و مصرف انرژي بهبود مييابد.
تلاشهاي هواوي در زمينهي سختافزار و نرمافزار در سال ۲۰۱۸ تا حد زيادي مثمر ثمر واقع شد. در سهماهه نخست اين سال، هواوي حدود ۳۹.۳ ميليون گوشي روانهي بازار کرد که نسبت به سال ۲۰۱۷، اين آمار ۱۳.۸ درصد افزايش يافته است. در اين مدت، بعد از سامسونگ و اپل، هواوي مقام سوم بزرگترين سازنده گوشيهاي هوشمند را از آن خود کرد. در سهماهه دوم اين سال، وضعيت براي هواوي بهتر شد و حدود ۵۴.۲ ميليون گوشي را در بازار عرضه کرد که نشاندهندهي افزايش ۴۰ درصدي نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۷ است. در اين مدت هواوي توانست اپل را کنار بزند و به رقيب مهمي براي سامسونگ بدل شد. در سهماهه سوم هم با فروش ۵۲ ميليون گوشي همچنان اين مقام را نگه داشت که در مقايسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۷، آمار فروش گوشيهاي اين شرکت ۳۳ درصد افزايش داشته است.
اطلاعات مربوط به سهماهه چهارم هنوز منتشر نشده ولي گفته ميشود اين شرکت طي سال ۲۰۱۸ حدود ۲۰۰ ميليون گوشي فروخته است که رکورد مهمي براي اين کمپاني محسوب ميشود. مجموع فروش گوشيها در اين سه فصل، در مجموع به ۱۴۵.۵ ميليون گوشي ميرسد و به همين خاطر احتمالاً در سهماهه چهارم، هواي موفق به فروش ۵۴.۵ ميليون گوشي شده که حدود ۳۳ درصد بيشتر از مدت مشابه سال ۲۰۱۷ است.
بد
البته در سال ۲۰۱۸ شرکت هواوي با حواشي زيادي روبرو شد. اين کمپاني به دليل فريب دادن اپليکيشنهاي بنچمارک با انتقادات زيادي روبرو شد. در ماه سپتامبر، سايت AnandTech گزارشي را منتشر کرد که در آن آمده بود هواوي نرمافزاري را در گوشيهاي خود نصب ميکند که هنگام فعاليت اپليکيشنهاي بنچمارک، قدرت پردازشي گوشي را به حداکثر ميرسانند. اين نرمافزار چنين کاري را بدون توجه به توليد بيش از حد گرما انجام ميدهد و به همين خاطر، قدرت مصنوعي موقتي زيادي ايجاد ميشود که در دنياي واقعي چنين قدرتي امکانپذير نخواهد بود. بعد از انتشار اين گزارش، برخي از سايتهاي به بررسي اين موضوع پرداختند و متوجه شدند گوشيهايي مانند P20، P20 پرو، نوا ۳ و آنر پلي از اين ترفند بهره ميبردند.
هواوي همچنين در سال ۲۰۱۸ در کشور آمريکا با مشکلات قانوني مواجه شد. يک کمپاني آمريکايي به نام PanOptis اعلام کرد که برخي از گوشيهاي اين شرکت بدون پرداخت حق امتياز، از پتنتهاي اين شرکت استفاده کردهاند. در نهايت هواوي گناهکار شناخته شد و به پرداخت ۱۰.۵ ميليون دلار جريمه محکوم شد.
اين درگيريهاي حقوقي و فريب در نتايج بنچمارکها وجهه اين شرکت را تخريب ميکنند. البته بايد خاطرنشان کنيم که درگيريهاي حقوقي-آن هم در زمينهي پتنتها-در دنياي تکنولوژي اصلاً موضوع عجيبي محسوب نميشوند و متأسفانه در صنعت گوشيهاي هوشمند هم فريب در نتايج بنچمارکها به پديدهاي عادي بدل شده است. بسياري از شرکتها در گذشته در اين زمينه متهم به فريب نتايج بنچمارک شدهاند که از بين آنها ميتوانيم به شرکتهايي مانند وانپلاس، اوپو و سامسونگ اشاره کنيم. با اين وجود، اگر هواوي ميخواهد در سال ۲۰۱۹ جاي سامسونگ را بگيرد، بايد تا آنجايي که ميتواند از هرگونه حاشيه دوري کند. «وارن بافت» که يکي از مهمترين سرمايهگذاران جهان است، ميگويد: «شهرت و اعتباري که طي ۲۰ سال ايجاد شده، در عرض ۵ دقيقه نيست و نابود ميشود.»
زشت
مهمترين مشکل هواوي در اوايل سال ۲۰۱۸ آغاز شد وقتي که اپراتور مخابراتي AT&T در آخرين دقايق به دليل وجود «فشارهاي سياسي» از همکاري با هواوي پا پس کشيد. ظاهراً نگرانيهايي در مورد همکاري اين شرکت با دولت چين و امکان جاسوسي از شهروندان آمريکايي وجود داشت و به همين خاطر شرکت ورايزون هم تصميم گرفت با هواوي همکاري نکند.
اين موضوع يک شکست سنگين براي هواوي بود. اگرچه در حال حاضر گوشيهاي هواوي در آمريکا به فروش ميرسند، اما اين کار از طريق وبسايت هواوي و برخي از خرده فروشيها انجام ميشود. با اين وجود، هواوي براي اينکه بتواند در بازار آمريکا حضور قابل توجهي داشته باشد، بايد بهصورت گسترده با اپراتورهاي مخابراتي قرارداد همکاري امضا کند زيرا بيش از ۹۰ درصد گوشيهاي اين کشور از طريق اپراتورها فروخته ميشوند.
طي اين سال، وضعيت هواوي در کشور آمريکا تا حد زيادي وخيمتر شد. در ماه فوريه، ۶ رييس نهادهاي امنيتي آمريکا، از جمله FBI،CIA و NSA، به کاربران توصيه کردند که از محصولات هواوي استفاده نکنند. به گفتهي اين افراد، بهرهگيري از اين محصولات به شرکت هواوي يا دولت چين اجازه ميدهد زندگي شخصي افراد را زير نظر بگيرند و کارهاي مختلفي انجام دهند. به خاطر همين نگرانيها، پنتاگون به تمام پايگاههاي نظامي اعلام کرد که استفاده از محصولات هواوي و ZTE در اين مکانها ممنوع است. قبل از اين موضوع، فروشگاههاي زنجيرهاي Best Buy هم بدون اينکه توضيحي را ارائه دهند، فروش محصولات هواوي را متوقف کردند.
هواوي همچنين در استراليا هم با مشکلات متعددي روبرو شد. به خاطر نگرانيهاي مربوط به امنيت ملي، دولت استراليا بهرهگيري از تجهيزات مخابراتي هواوي و ZTE را براي تأمين زيرساختهاي اينترنت ۵G ممنوع اعلام کرد و انتظار ميرود دولت ژاپن هم بهزودي اين ممنوعيت را رسماً اعلام کند. دولت آمريکا در تلاش است ديگر همپيمانان خود مانند آلمان و ايتاليا را هم به تحريم تجهيزات مخابراتي شرکتهاي چيني ترغيب کند. بنا بر گزارشهاي منتشر شده، دولت آمريکا به اين کشورها اعلام کرده که اگر اين تحريم را اجرا کنند، مشوقهاي مالي دريافت ميکنند.
از جمله جديدترين خبرهاي مربوط به اين موضوع، ميتوانيم به دستگيري مدير مالي هواوي و دختر بنيانگذار اين شرکت در کانادا اشاره کنيم که اين دستگيري به درخواست دولت آمريکا انجام شده است. دليل اصلي اين دستگيري، زير پا گذاشتن تحريمهاي آمريکا عليه کشورهايي مانند ايران و سوريه توسط شرکت هواوي است. در حال حاضر، خانم «منگ» با پرداخت وثيقه ۷.۵ ميليون دلاري بهطور موقت آزاد شده ولي حق خروج از کانادا را ندارد. طبق حکم دادگاه، او بايد از پابند الکترونيکي استفاده کند و بين ساعات ۱۱ شب تا ۶ صبح بايد در خانهي موردنظر بماند. فارغ از نتيجهي نهايي اين جريان، اين موضوع شهرت هواوي را خدشهدار کرده است.
بازار