دنياي اقتصاد/ خبرها حکايت از آن دارد که گوشيهاي موبايل وارداتي توقيفي
با ارز 4200 در حال عرضه به بازار بر پايه نرخ دلار سامانه نيما است که ما به التفاوت قيمت آنها هم به
حساب سازمان حمايت از مصرفکنندگان واريز ميشود . به گفته رئيس اتحاديه دستگاههاي مخابراتي دليل تاخير در عرضه اين گوشيها به جمعبندي نرسيدن دستگاههاي تصميمگيري و اعلام نشدن شماره حساب از سوي سازمان حمايت به شرکتها براي واريز مابهالتفاوت قيمت واردات گوشي اعلام شده است.
سرانجام و پس از چند ماه انتظار پيرامون گوشيهاي توقيفي، اين گوشيها طي روزهاي اخير به شکل محدود وارد بازار شدهاند. اين گوشيها با دلار 4200 توماني وارد کشور شدند اما پس از افشاگري وزير ارتباطات و انتشار ليست واردکنندگاني که ارز دريافت کرده بودند، نهادهاي نظارتي و قضايي اقدام به توقيف اين گوشيها و تعطيلي شرکتها وبازداشت مديران شرکتها کردند. محاکمههاي مديران شرکتهاي واردکننده موبايل تا چند ماه ادامه داشت ولي حتي صدور حکم به تعيين تکليف اين گوشيها منجر نشد.
وزير ارتباطات، مديران وزارت صنعت، مقامات قضايي و مديران نهادهاي صنفي مربوط به موبايل در سال 1397 بارها از تعيين تکليف گوشيهاي توقيف شده سخن ميگفتند اما در عمل تصميمگيري در اين زمينه مدام به تعويق ميافتاد.
حالا و در روزهاي پاياني سال به نظر ميرسد سرانجام بخشي از اين گوشيها توسط شرکتي که پيشتر نام آن از سوي وزير ارتباطات نيز به ميان آمده و مديرآن محاکمه هم شد به بازار عرضه شده است. قيمت اين گوشيها که عمدتا گوشيهاي مدلهاي آيفون 8، 8 پلاس و آيفون X را شامل ميشود حدود يک تا دو ميليون تومان زير قيمت بازار است. نکته اما اين است که اين گوشيها در صورت عرضه با ارز 4200 توماني بايد حدود 5 ميليون تومان زير قيمت بازار عرضه ميشدند.
مهدي محبي رئيس اتحاديه دستگاههاي مخابراتي با تاييد اين موضوع ميگويد: با توجه به دو نرخي شدن قيمت ارز در جلسات مقرر شد که تلفنهاي توقيف شده که با ارز 4200 تومان وارد شدهاند با معادل ارز نيمايي به بازار عرضه شوند و مابهالتفاوت قيمت آنها هم به حساب سازمان حمايت از مصرفکنندگان واريز شود.
وي گفت که دليل تاخير در عرضه اين کالاها تاخير حاکميت در تصميمگيري و اعلام نشدن شماره حساب از سوي سازمان حمايت به شرکتها براي واريز مابهالتفاوت قيمت واردات گوشي بوده است. حالا اما با اعلام اين شماره حساب مشکل حل شده است. متوسط قيمت ارز نيمايي در هفته گذشته بين 9230 تا 9260 تومان به ازاي هر دلار بوده است.
محبي ميگويد از تعداد گوشيهاي عرضه شده در بازار که در قالب اين مدل توزيع شدهاند خبر ندارد اما در مردادماه گفته شده بود که بازار موبايل در انتظار ورود 600 هزار گوشي است که به تازگي از گمرک ترخيص شدهاند و ورود اين گوشيها ميتواند در تغيير قيمتها و وضعيت بازار تاثير بگذارد.
يک فروشنده تلفن همراه ميگويد: با اين عرضه تغيير چنداني در قيمتها ايجاد نشده است. بسياري از کساني که رفتهاند اين گوشيها را خريدهاند فروشندگان هستند. خود من چندتا آيفون با اين قيمت خريدم و الان با قيمت عادي بازار براي فروش گذاشتهام.
عرضه آيفون با کارت ملي!
يک فروشنده در شرکت عرضهکننده اين گوشي نيز گفته است که اين گوشيها همان گوشيهاي توقيف شده است. به گفته وي قيمت گوشي آيفون 8 مدل 64 گيگ 7 ميليون و 797 هزارتومان، آيفون 8 پلاس مدل 64 گيگابايت به قيمت 9 ميليون و 150 هزارتومان و آيفون X مدل 64 گيگابايت به قيمت 11 ميليون و 391 هزارتومان به فروش رسيده است. با اين حال از اين ميان فعلا آيفون X موجود نيست. قيمتهاي اعلام شده براي اين گوشيها حدودا يک تا دو ميليون تومان زير قيمت بازار است. به گفته فروشنده، آيفون فقط با کارت ملي و کارت عابربانک و با حضور شخص خريدار به وي تحويل ميشود. با اين حال خبرهايي مبني بر ايجاد بازار اجاره کارت ملي براي دلالي همين گوشيها شنيده ميشود.
پايان پرونده موبايلهاي 4200
خبر فروش آيفون با قيمت پايينتر احتمالا چيزي است که بسياري بعد از دستگيري واردکنندگان اصلي بازار موبايل انتظارش را ميکشيدند. براي همين به مدت شش ماه منتظر کاهش قيمت گوشي بودند.
در تمام مدت چشم مردم به عرضه گوشيهايي بود که به گفته مسوولان با ارز دولتي خريداري شدهاند. بسياري تصور ميکردند اين گوشيها به نحوي با قيمت نزديک به ارز 4200 توماني به بازار عرضه ميشود. با اين حال مشخص بود که عرضه با اين قيمت درحالي که قيمت واقعي بازار بسيار بالاتر از آن است عملا به ايجاد يک بازار سياه جديد منجر خواهد شد.
در آذرماه دو وزير صنعت و ارتباطات با تشکيل کميتهاي دستور به رفع توقيف و قيمتگذاري گوشيهاي توقيفي دادند. با اين حال از همان آغاز بسياري ميدانستند با افزايش قيمت ارز، فروش يک کالا زير قيمت بازار به خريدار واقعي اصلا آسان نخواهد بود، چراکه مابهالتفاوت قيمت زمينه دلالي را فراهم ميکند. برخي پيشنهاد ميکردند که روشهايي چون قرعهکشي يا حراج ميتواند مدل بهتري از عرضه با نرخ ارز نيمايي باشد. اما به نظر ميرسد مسوولان پس از بررسيهاي زياد مسير فروش با قيمت ارز نيمايي را انتخاب کردند.
اينکه چرا قيمت اين اجناس را بر اساس قيمت بازار آزاد محاسبه نکرده و مابهالتفاوت را به دولت ندادهاند مشخص نيست. کالاها براي مدت زيادي در انبار بود و بارها و بارها از توافق مسوولان براي فروش آنها خبر داده شده بود و به نظر ميرسد حالا فروش آن به شيوهاي که گفته شد آغاز شده است. برخي فروشندگان گفتهاند چند شرکت طي روزهاي اخير گوشي را با قيمتهاي نيمايي به بازار عرضه کردهاند. مشخص نيست گوشيهاي اين شرکتها هم جزو مدلهاي توقيفي است يا گوشيهاي ديگري است. واضح است بر خلاف آغاز کار که موضوع انتشار ليست و شفافسازي و پيدا کردن سرنخهاي فساد مد نظر بود در انتها هدف جمع کردن ماجراست.
بازار