ديجياتو/ «حميدرضا دهقانينيا»، سخنگوي طرح رجيستري و مديرکل فناوري اطلاعات ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام ميکند که موبايلهاي مسافري صرفاً تا پايان ارديبهشت ماه رجيستر خواهند شد و از ابتداي خرداد ماه، فقط مسافرين واقعي ميتوانند با خود موبايلي را وارد کشور کنند.
در حال حاضر، خريداران موبايل بيشتر هزينههاي مربوط به طرح رجيستري را ميپردازند اما از آن سو، به دليل مشخص نبودن وارد کننده، قادر نيستند در آينده هيچ خدماتي مانند خدمات پس از فروش يا گارانتي دريافت کنند. در واقع، شدت حضور موبايلهاي مسافري در بازار باعث شده است تا کاربر نهايي با موبايلهايي براي خريد مواجه شود که هيچ خدماتي پس از فروش آنها ارائه نميشود. اکنون دهقانينيا در پاسخ به اين سوال ديجياتو که مهلت رجيستري موبايلهاي مسافري چندبار تمديد شده است و اينبار چه تضميني براي اجراي آن وجود دارد، ميگويد:
«طبق دستور وزير محترم کشور در جلسه شوراي عالي اطلاعرساني دولت در دوم ارديبهشت، آخرين مهلت براي استفاده غيرمسافرين از سيستم مسافري گمرک، آخر ارديبهشت است. انتظار ما اين است که پس از اين تاريخ، فقط مسافر واقعي بتواند از بستر ثبت مسافري گمرک استفاده کند. اين موضوع به شکل کامل اطلاع رساني شده و حتي اتحاديهها و صنفهاي مختلف نيز به اعضاي خودشان اطلاعرساني کردهاند.»
سخنگوي طرح رجيستري همچنين تاکيد ميکند که اکنون هيچ مشکلي در ارتباط بين سامانه گمرک و ناجا وجود ندارد: «تمام مراحل طرح رجيستري به شکل گام به گام و درست طي شده و حتي ارتباط بين گمرک و ناجا را هم ايجاد کرده بوديم اما گفتند قطع کنيد چون بازار ملتهب ميشود. الان نزديک به ۹ ماه است که ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با هماهنگيهايي که با وزارت صمت، بانک مرکزي و وزارت کشور انجام داده، اعلام کرده است که اقدامات لازم را براي تامين نياز بازار انجام دهيد تا مردم مورد سوءاستفاده قرار نگيرند.»
دهقانينيا در پاسخ به اين سوال که آيا با توجه مشکلاتي مانند تامين ارز و محدوديتهاي واردات رسمي موبايل،
در صورت بسته شدن راه موبايلهاي مسافري، نظام عرضه و تقاضا در بازار موبايل به هم خواهد خورد يا خير، ميگويد:
«اين مسئله با توجه به در نظر نگرفتن ديگر جوانب کاملاً درست است. ولي آيا
مردم ما بايد حقوق ورودي را در قالب ۸۰ دلار معافيت مسافري پرداخت کنند يا واردکننده رسمي؟ قطعا پاسخ به اين سوال، واردکننده رسمي است. اگر مردم براي درج اطلاعاتشان به صفحه موبايلهاي مسافري سايت گمرک هدايت ميشوند تا هزينهها را پرداخت کنند، به اين معنا نيست که کالا در بازار تامين شده است. معناي اين مسئله اين است که هر اتفاقي براي گوشي رخ دهد، از هيچ نوع خدمات پس از فروشي بهرهمند نخواهند بود. چون به شکل مسافري آن را ثبت کردهاند و در واقع گفتهاند خودشان مسافر بودهاند و موبايل را آوردهاند. پس عملاً حقشان دارد ضايع ميشود.»
او در همين زمينه ادامه داد: «اينکه حالا بگوييم به بهانه التهاب بازار، افزايش قيمتها و کمبود کالا، عدهاي دست در جيب مردم کنند و آنها را مجبور کنند حقوق ورودي دستگاهي را پرداخت کنند، نبايد اين اتفاق رخ دهد. عدهاي به مردم ميگويند اين گوشي است، استعلام رجيستري هم نگيريد. برويد در سايت مسافري گمرک آن را ثبت کنيد. يا بدتر، ميگويند اطلاعات را به ما بدهيد تا خودمان آن را ثبت کنيم و سپس بابت همين کار پول هم ميگيرند. اين اجحاف در حق مردم است.»
سخنگوي طرح رجيستري در پاسخ به اين سوال که شرايط فعلي که اتفاقاً به نفع واردکنندگان موبايلهاي مسافري و به زيان خريداران است، چگونه شکل گرفته، ميگويد:
«همانطور که ميگوييد دولت دارد حقوق خودش را دريافت ميکند اما با توجه به اينکه سيستم اين قابليت را به ما داد تا متخلفين را شناسايي کنيم، دستگاه قضايي هم وارد عمل شد، اعمال قانون کرد و بعضي از شرکتهاي واردکننده که خلاف کرده بودند دستگير شدند و يا دست از کار کشيدند. در نتيجه، تامين بازار به مشکل برخورد. موضوع ديگر اين است که با توجه التهابات در حوزه ارزي کشور پيش آمد، تامين ارز براي واردکنندههاي رسمي مشکل شد. به شکلي که در اولويتهاي ۱، ۲ و حتي ۳ قرار نگرفت چون وزارت صمت گفت براي ما تامين خطوط توليد و موارد اوليه مهمتر است. پس ما با کمبود موبايل در بازار و عدم تامين نياز داخل مواجه شديم. به همين دليل بعضي به سوءاستفاده از بستر گوشي مسافري روي آوردند. انتظار ما اين است که بر اساس قانون، مسافر واقعي از اين خدمات استفاده کند نه غير مسافر.»
مديرکل فناوري اطلاعات ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز ميگويد که در اين شرايط، مردم بايد دقت داشته باشند و استعلام IMEI را از سامانه همتا بگيرند: «مردم نبايد به هر فروشنده نمايي اعتماد کنند و اجازه دهند که به سايت گمرک هدايتشان کند تا به عنوان مسافر حقوق ورودي پرداخت کنند. خريدار بايد بگويد مسافر نيست که حقوق ورودي پرداخت کند و بايد استعلام IMEI موبايلي که خريداري ميکند را بگيرد. اگر پاسخ استعلام منفي بود، اصلاً آن را قبول نکند. اگر مردم از حقوق خودشان مطلع و يک شهروند هوشمند باشند، نبايد اجازه سوءاستفاده را به فروشندهنماها بدهند.»
دهقانينيا توضيح ميدهد که اگر شخص يک موبايل که به شکل کاملاً رسمي وارد شده را خريداري کند، در صورتي که به هر دليلي موبايل با مشکل مواجه شود، امکان شکايت در تعزيرات براي خريدار وجود دارد و خيلي راحت، در سيستم نيز مشخص است که واردکننده موبايل چه شرکتي بوده و بايد پاسخگو باشد: «در ساختار طرح رجيستري حقوق مصرفکننده رعايت شده است. اما يک شرط دارد و آن اين است که خود مصرف کننده دلش براي پولي که ميدهد بسوزد و از حقوق خودش مطلع باشد و حتماً پيش از خريد، از IMEI در سامانه همتا استعلام بگيرد.»
حذف موبايلهاي مسافري از بازار موبايل اگرچه شايد در ابتداي کار نظام عرضه و تقاضا را دستخوش تغيير کند اما در نهايت به نفع خريداران موبايل خواهد بود، چراکه باعث ميشود تا واردکنندگان رسمي دوباره وارد کار شوند و در نهايت خريداران هم بتوانند موبايلهايي را تهيه کنند که در صورت نياز، بتوانند از خدمات پس از فروش و گارانتي آنها استفاده نمايند. اکنون بايد ديد که آيا در نهايت اين تغيير در پايان ارديبهشت ماه اعمال خواهد شد يا خير.
بازار