ديجياتو/ پژوهشگران دانشگاه کمبريج با همراهي جمعي از محققان دانشگاه Jiangnan چين قطعاتي الکترونيکي توسعه داده اند که مي توان آنها را مستقيما درون پارچه ها قرار داد و در ساخت مدارهاي منعطف، پايشگرهاي سلامت، تبديل انرژي و ديگر موارد از آنها استفاده نمود.
اين محققان نشان دادند که ميتوان گرافين و موارد مرتبط را به صورت مستقيم با پارچه ها ترکيب کرد و المان هاي ذخيره سازي شارژ نظير خازن يا به بيان ديگر باتري پوشيدني با آنها توليد نمود.
دانشمندان مي گويند پيشرفت هايشان راه را براي ساخت يک منبع انرژي مبتني بر پارچه هموار خواهد کرد که قابل شستشو و انعطاف پذير باشد و راحت بتوان آن را پوشيد. اين منابع انرژي در واقع از پارچه هاي پلي استر ارزان قيمت و پايدار تهيه مي شوند و جوهري که براي چاپ زدن روي آنها به کار مي رود نيز با کمک تکنيک هاي فراوري استاندارد توليد مي گردد.
اما روشي که تيم محققان دو دانشگاه کمبريج و Jiangnan ابداع کرده اند امکاني را براي انواع مختلف قطعات الکترونيکي فراهم مي کند تا مستقيما با تار و پود پارچه ادغام شوند. اين در حاليست که ديگر قطعات الکترونيکي از موادي سخت ساخته مي شوند و سپس روي پارچه يا پلاستيک نصب مي گردند. براي ساخت اين باتري ها تيم محققان صفحات گرافين را در يک حلال با نقطه جوش پايين به حالت معلق نگه داشتنتد که اين ماده نيز بعد از قرار گرفتن روي پارچه به راحتي پاک مي شود.
نتيجه کار شبکه اي متحدالشکل و نازک از مواد رساناست که از چندين صفحه گرافين ساخته شده و با قرار دادن چندين لايه گرافين و پارچه هاي شش ضلعي نيتريد بور مي توان محدوده اي فعال ايجاد کرد که قابليت ذخيره سازي شارژ را درون خود دارد.
اميد مي رود که با اين روش فرصت هاي تجاري بيشتري در حوزه هاي مختلف نظير سلامت فردي، پوشيدني هاي هوشمند، انرژي، ذخيره سازي ديتا، لباس هاي نظامي و مد ايجاد شود.
محققان نگفته اند که باتري پوشيدني برخوردار از اين فناوري دقيقا از چه زماني وارد بازار مي شود. آنها همچنين مشخص نکرده اند که پارچه هاي تهيه شده با اين روش چه مقدار شارژ را ميتوانند در خود نگه دارند اما روشن است که بالاخري روزي اين تکنولوژي امکان شارژ کردن گوشي ها با لباس را براي شما فراهم مي کند.
بازار