باشگاه خبرنگاران/ در حال حاضر تلويزيونهاي مختلف با فناوريهاي متفاوتي به فروش ميرسند که شايد نام آنها خريداران را سردرگم کند.
خريد يک تلويزيون با کيفيت تا چند سال پيش کار بسيار آساني بود، تا چندي پيش شايد تنها تفاوت موجود در بازار به نوع طرح و برند انواع تلويزيون ختم ميشد، اما در حال حاضر اوضاع تغيير کرده است، حال علاوهبر اندازههاي مختلف، وجود ويژگيهاي هوشمند، قابليت پخش فيلم سهبعدي، اتصال به اينترنت و پشتيباني از دستورهاي صوتي، کيفيت پنل تلويزيونها نيز متفاوت است و همين مورد باعث سردرگمي خريداران ميشود. نامهايي مانند LED، LCD، OLED يا QLED از جمله پنلهاي متفاوتي هستند که در حال حاضر در تلويزيونهاي مخلف به کار رفته و هر چند وقت يکبار نيز شاهد ورود فناوري جديدي به بازار هستيم. اما واقعا تفاوت اين فناوريها و پنلها در چيست؟ قطعا مهمترين ويژگي يک تلويزيون، کيفيت بالا پخش تصاوير است. اما واقعا کيفيت خروجي در فناوريهاي ياد شده با يکديگر متفاوت است؟ چه فناوري بهترين کيفيت را ارائه ميدهد؟ آيا در هنگام خريد، فروشندگان اطلاعات درستي به خريداران ميدهند؟ آيا فناوريهاي جديد ارزش پرداخت هزينه هنگفت خريد را دارند؟
در اين گزارش قصد داريم به زباني ساده و به صورت مختصر به انواع فناوري تصوير با پنل پخش تلويزيونهاي مختلف پرداخته و ويژگيهاي مثبت و منفي هرکدام را بررسي کنيم. اگر شما به دنبال خريد تلويزيون هستيد و با نام فناوريهاي مختلف، گيج شدهايد، اين گزارش به شما کمک خواهد کرد، با ما همراه باشيد:
در ابتدا ذکر چند نکته بسيار با اهميت ضروري است، اول آن که فناوري تصوير ارتباطي با رزولوشن تصوير ندارد، به همين جهت تمامي اين فناوريها قابليت پشتيباني از رزولوشن 4K را دارند، اما بسته به بازه قيمتي و اندازه تلويزيون است که شرکت سازنده، رزولوشن 4K را براي آن درنظر بگيرد يا خير. همچنين فناوريهاي تقويتکننده رنگ مانند HDR10 يا HDR+ نيز در تمامي پنلها قابل استفاده است و باز هم بسته به رده کيفي تلويزيون شايد در آن تعبيه شده باشد يا خير.
انواع مختلف پنل تلويزيون تنها در نوع ايجاد و نمايش تصوير تفاوت ايجاد ميکند و امکاناتي مانند رزولوشن بالا يا تقويت رنگ، در هر مدلي قابل اجرا است. حال بياييد نگاهي به نوع تصويرسازي پنلهاي مختلف تلويزيون بپردازيم.
فناوري OLED
برخلاف ديگر فناوريهاي موجود در بازار، ديودهاي پنلهاي اولد هر کدام به تنهايي روشن شده و رنگ را توليد ميکنند، در اين حال نيازي به نور پس زمينه نيست. پنل اولد ميتواند به نازکي چند لايه مقوا باشد، در اين فناوري به دليل عدم وجود نور پسزمينه، کنتراست تصوير بسيار بالا است، يعني در فيلمهايي که در محيطهاي تاريک يا در شب فيلمبرداري شده، جزئيات تصوير به خوبي ديده ميشود، اين يک مزيت بزرگ است که در فناوري LED و LCD ديده نميشود و در تصاوير تاريک، بخش زيادي از صفحه مشکي رنگ است.
ديودهاي OLED انرژي مصرفي بسيار کمي دارند و با اين وجود مصرف برق تلويزيونهاي اولد بسيار پايين است. همچنين رنگها در اين نوع تلويزيونها بسيار طبيعي و شفاف بوده و تاحد زيادي به واقعيت نزديک هستند. پنلهاي اولد کمتر به محيط زيست آسيب ميزنند زيرا مانند پنلهاي LCD گاز نيتروژن آزاد نميکنند. قيمت تلويزيونهاي اولد بسيار گران است و طول عمر آنها دقيقا مشخص نيست.
فناوري LCD و LED
اگر از نظر هزينه محدوديت داريد و نميتوانيد تلويزيونهاي باکيفيت اولد را خريداري کنيد، تلوزيونهاي LCD و LED همچنان در بازار هستند. البته مدلهاي السيدي به ندرت يافت ميشود و با توجه به کيفيت پايين آن بهتر است به سراغ تلويزيونهاي الايدي برويد. LCDها از پيکسلهاي مايع با نور پسزمينه تشکيل شدهاند، اين مدلها کمترين کنتراست و رنگبندي طبيعي را در ميان تلويزيونهاي بازار دارند و خيلي پيشنهاد نميشوند. اما تلوزيونهاي الايدي از ديودهاي نوري تشکيل شدهاند و به همين دليل به جاي ساطع شدن نور پسزمينه يک پارچه، با پيکسلهاي الايدي هر نقطه از صفحه قابليت رنگي خود را دارد، اما باز هم منبع نوز از پشت پنل يا از کنار قاب تامين ميشود که مدل دوم بسيار متداولتر است.
در اين نوع تلويزيونها ضخامت صفحه به کمتر از يک اينچ رسيده و رنگها وضعيت بهتري نسبت به LCD دارند، هرچند تصاوير خيلي شگفتانگيز نيستند. البته تلويزيونهاي الايدي از نظر فناوري تنوع بيشتري دارند و هر شرکتي با بهکارگيري از فناوريهاي نوين به دنبال بالاتر بردن کيفيت اين مدلتلويزيونهاي اقتصادي است.
تلويزيونهاي QLED
نمايشگر نقطهاي کوانتومي يا QLED توسط سامسونگ تجاري شد، اين تلويزيونها مانند مدلهاي اولد داراي ديودهاي مجزا نيستند و تاحدودي مانند پنلهاي LED با يک منبع نور روشن ميشوند. وجه تمايز اين فناوري وجود پيکسلهاي کوانتومي است که از نظر نور، رنگبندي و وضوح با ديگر مدلهاي بازار قابل مقايسه نيستند و کيفيتي بسيار بالاتر دارند.
اما همچنان به دليل وجود نور پسزمينه مقدار کنتراست تصاوير QLED از مدلهاي اولد ضعيفتر است، البته قيمت پايينتري نيز دارند. در پنل QLED بهجاي نور پسزمينه سفيد از نور آبي استفاده ميشود و نور سبز و قرمز نيز با نقطههاي کوانتومي به دست ميآيد. از نظر کيفيت QLED بهتر از LED و کمي ضعيفتر از OLEDها هستند.
کدام فناوري بهتر است؟
از نظر کيفيت در مورد فناوريهاي ذکر شده، مشخص شد که اولد بهترين تصوير را ارائه ميدهد، اين نوع پنل تنها توسط الجي توليد ميشود و ديگر شرکتها نيز با خريد اين پنلها و اضافهکردن برخي ويژگيها، تلويزيونهاي خود را شخصيسازي ميکنند. پنل QLED نيز تنها توسط سامسونگ توليد ميشود. شرکت هايسنس در حال حاضر تنها برندي است که در محصولات خود هر دو تلويزيون QLED و OLED را به فروش ميرساند.
اگر به دنبال کيفيت هستيد و قيمت برايتان مطرح نيست، اولين انتخاب شما تلوزيونهاي هوشمند اولد خواهد بود، اما اگر محدوديت پرداخت هزينه داريد، در حال حاضر بيشترين سهم بازار در اختيار تلويزيونهاي LED است و ميتوان از کيفيت مطلوب اين نوع محصولات بهره برد. تلويزيونهاي QLED نيز هنوز به مقدار کافي متداول نشدهاند اما اگر خواستيد با بررسي دقيق کيفيت اين مدلها با تلويزيونهاي الايدي، يک مدل مناسب را انتخاب و خريداري کنيد.
بازار