ديجياتو/ اپل در طول بيش از يک دهه با توليد محصولاتي نظير آيفون و آيپد ميلياردها دلار درآمد به جيب زد اما براي سال هاي پيش رو پروژه هاي ديگري در دست دارد.
بازار موبايل يکي از قلمروهاي مورد علاقه اپل بوده اما سامسونگ در کنار تعدادي از کمپاني هاي چيني بخش عمده اي از بازار موبايل را از آن خود کرده اند. در چنين شرايطي اپل براي حفظ موقعيت برتر طرح هاي متعددي را در دست دارد که از عينک هوشمند و ماشين خودران گرفته تا گوشي تاشو و سرويس هاي ديجيتال را شامل مي شود.
نکته مهم اينجاست که دستکم يکي از پروژه ها آشکارا براي جانشيني آيفون پياده سازي مي شود. در صورت پياده سازي پروژه هاي جديد اپل طي دهه آينده علاوه بر سامسونگ و گوگل، رقباي جديدي نظير نتفليکس و تسلا را در کنار خود خواهد ديد که از ميدان به در کردن آنها به هيچ وجه ساده نخواهد بود.
۱. جانشين آيفون: عينک هوشمند اپل
واقعيت مجازي و افزوده در سال هاي اخير رشد فزاينده اي را تجربه کرده و تيم کوک هم علاقه کمپاني متبوعش به اين حوزه را پنهان نکرده است. بر اساس گزارش هايي که اخيرا منتشر شده هدست واقعيت مجازي اپل تا سه سال ديگر از راه مي رسد و سال بعد از آن هم نسخه اي باريک تر در قالب عينک در اختيار کاربران قرار خواهد گرفت.
اپل تاکنون درباره اين دو محصول اطلاعاتي ارائه نکرده اما ظاهرا طي جلسه اي محرمانه در دفتر مرکزي کمپاني به تعدادي از کارکنان نشان داده شده اند. به باور مديران ارشد اپل اين عينک هوشمند آنقدر جذاب است که مي تواند در دهه آينده جايگزين آيفون شود. به گفته The Information دو نفر از افراد حاضر در اين جلسه اطلاعات زير را درباره هدست و عينک هوشمند افشا کرده اند:
اسم رمز هدستN301 است و با نمايشگر رزولوشن بالا، دوربين هاي روي بدنه خارجي و قابليت نقشه برداري محيط اطراف از نظر طراحي شبيه اکيلس کوئست است.
دستگاه دوم که در ۲۰۲۳ به بازار مي آيد، بيشتر شبيه عينک هاي معمولي است اما دستههاي آن کمي ضخيمتر است تا باتري و تراشه هاي مورد نياز را در خود جاي دهد. اين دستگاه به گونه اي طراحي شده که کاربر تمام روز از آن استفاده کند. طراحي باريک و سبک عينک هوشمند اپل را يک گام به هدف نهايي که جايگزيني آيفون است، نزديکتر خواهد کرد.
کوپرتينويي ها دستکم از ۴ سال قبل مشغول کار روي هدست هوشمند بوده اند و برخي گزارش ها از ارائه نخستين مدل در سال آينده حکايت داشتند که بعيد به نظر مي رسد درست از آب درآيد.
۲. سرويس ها و خدمات ديجيتالي
اپل موزيک، نيوز پلاس، آرکيد و در نهايت تي وي پلاس، همه و همه سرويس هاي ديجيتالي و محتوا محور هستند که اپل اخيرا آنها را ارائه کرده و نشان از يک واقعيت دارند: علاقه اپل به حوزه خدمات به مراتب بيشتر از قبل شده.
ريشه هاي اين تغيير را بايد در زماني جستجو کرد که تيم کوک سکان هدايت اپل را در دست گرفت. وي نسبت به جابز کمتر روياپرداز است و کمپاني را به جاي توليد ديوايس هاي خاص، به سمت درآمدزايي از طريق سرويس و خدمات هدايت کرده. در اين دوران اپل در بازار سرويس هاي اشتراکي که عمدتا در دست نتفليکس، اسپاتيفاي و غيره بود، به بازيگري عمده تبديل شد تا ارزش شرکت با رشد دو برابري از يک تريليون دلار فراتر برود.
آنطور که بلومبرگ مي گويد گام بعدي تيم کوک در اين راستا ارائه باندلي از سرويس هاي اشتراکي موزيک، تي وي پلاس و نيوز پلاس در سال ۲۰۲۰ خواهد بود. در اين باندل از سرويس بازي آرکيد خبري نخواهد بود و اشتراک آن مستلزم پرداخت ماهيانه ۵ دلار است. اين سرويس روي عناوين ارائه شده در اپ استور متمرکز است و به صورت انحصاري بر روي پلتفرمهاي iOS، iPadOS و tvOS براي دانلود قرار خواهد گرفت.
آرکيد و تي وي پلاس به ترتيب ۵۰۰ ميليون و ۶ ميليارد دلار هزينه روي دست اپل گذاشته اند که از تدارک گسترده ارتش کوپرتينويي براي از ميدان به در کردن نتفليکس، ديزني، HBO و غيره حکايت دارد. برآوردها حاکي از وجود ۲۰۰ ميليارد دلار سرمايه نقد در خزانه اپل است که رقبا از آن بي بهره اند. اين سرمايه عظيم در کنار ميلياردها کاربر آيفون، آيپد و کامپيوترهاي مک، شانس اپل براي موفقيت در حوزه سرويس هاي اشتراکي را به شکل قابل توجهي افزايش مي دهد.
تحليلگران بر اين باورند که پروژه هاي اپل در اين حوزه با موفقيت مواجه شده و درامد شرکت در ۲۰۲۵ با افزايش ۵ برابري به يازده ميليارد دلار مي رسد.
۳. ماشين خودران تايتان
اپل از پنج سل قبل سرگرم توسعه ماشين خودران است و جدي بودن پروژه از جايي معلوم مي شود که هزاران نفر از پرسنلش را به کار در اين پروژه اختصاص داده است. ماشين خودران با اسم رمز «پروژه تايتان» در دست توسعه است و اپل علي رغم خودداري از بيان جزييات دقيق، وجود پروژه آنرا تاييد کرده است:
از نظر ما فرصت هاي بزرگي در حوزه سيستم هاي خودکار نهفته است و اپل قابليت هاي منحصر به فردي براي مشارکت در آن دارد. پروژه تايتان بلندپروازانه ترين طرح يادگيري ماشين خواهد بود.
ماهيت دقيق پروژه تايتان هنوز مشخص نشده؛ منابع خبري اوايل از يک ماشين خودران کامل سخن مي گفتند اما در سال هاي اخير بيشتر زمزمه هايي در مورد يک پروژه نرم افزاري به گوش مي رسد.
۴. آيفون و آيپد تاشو با پشتيباني از 5G
هر چند کوک تاييد کرده که آيفون ديگر محصول کليدي اپل نيست اما نبايد توسعه پروژه هاي جديد را به معني خداحافظي با آيفون دانست. در واقع اپل تازه خود را براي معرفي آيفون ۱۲ به عنوان سريعترين مدل آيفون و نخستين موبايل 5G آماده مي کند. سازگاري با نسل پنجم شبکه ارتباطي به لطف مودم کوالکام X55 5G ميسر شده و به مراتب از 4G سرعت بيشتري خواهد داشت. سرعت بالاي پردازش اين گوشي مديون چيپست ۵ نانومتري A14 بايونيک است. از ديگر ويژگي هاي آيفون ۱۲ بايد به دوربين قوي تر، نمايشگر با نرخ رفرش ۱۲۰ هرتزي و رفتن Touch ID به زير نمايشگر اشاره کرد.
علاوه بر اين مهندسان اپل براي تغيير زبان طراحي گوشي ها هم خواب هايي ديده اند. آنطور که «مينگ-چي کو» افشاگر سرشناس مي گويد اپل دوباره زبان طراحي آيفون هاي ۴، ۵ و SE با طراحي مکعبي را زنده خواهد کرد. احتمال پياده سازي اين طرح دور از ذهن نيست چرا که در آيپد پرو هم از همين زيبايي شناسي استفاده شده است. لوگوي اپل در نسلهاي قبلي مک بوک روشن مي شد و بعيد نيست کمپاني آمريکايي اين قابليت را به آيفون هم بياورد.
مزيت هايي نظير فضاي کاري بزرگتر، حجم بالاتر باتري و دوربين سلفي با کيفيتتر باعث شده بسياري نسبت به رونق گوشي هاي تاشو در آينده خوشبين باشند و اپل هم نمي خواهد از اين قافله عقب بماند. اواخر سال گذشته «اداره ثبت اختراع و نشان تجاري ايالات متحده» پتنت اين شرکت براي توسعه آيفون تاشو را منتشر کرد که در آن به راهکارهايي براي توسعه گوشي تاشو پرداخته شده بود.
تيرماه امسال هم IHS Markit در گزارشي از برنامه هاي اپل براي توليد آيپد تاشو خبر داد؛ دستگاهي سازگار با شبکه 5G و با ابعاد آيپد ميني که بعد از بازشدن به يک ديوايس 13 تا 15 اينچي تبديل مي شود.
بازار