زوميت/ فيسبوک تصميم دارد تا ابزارهاي واقعيت مجازي و واقعيت افزودهي خود را هرچه بيشتر براي فضاهاي کاري بهينهسازي و تبليغ کند.
فيسبوک هميشه اعتقاد داشته است که واقعيت مجازي و واقعيت افزوده کاربردهايي فراتر از سرگرمي دارند. با نگاهي به برنامههاي اخير شرکت بهخوبي ميتوان آيندهي مورد انتظار آنها را پيشبيني کرد و همهگيري ويروس کرونا نيز به اين حرکت کمک کرد. اکنون شرکتها ديدگاه و چشمانداز جديدي نسبت به دورکاري پيدا کردهاند و شايد ابزارهاي جديد کمک بهتري در مسير رويکرد جديد باشند.
اندرو بازورث، مدير واقعيت افزوده و واقعيت مجازي فيسبوک ميگويد شرکتش تصميم دارد تا با استفاده از فناوريهاي مذکور، سبک دورکاري را بيشازپيش تقويت کند. او پيشنمايشي از چگونگي کار کردن با ابزارهاي واقعيت مجازي و افزوده را هم منتشر کرد که با استفاده از سختافزار و نرمافزار ابتدايي فيسبوک انجام شده است. اگرچه پيشنمايش اخير آنچنان بلند و با جزئيات نيست، اما آيندهي مدنظر بازورث و ديگر مديران اجرايي فيسبوک را براي دورکاري نشان ميدهد. در پيشنمايش منتشرشده، تعدادي پنجرهي شناور را ميبينيم که توسط کاربر و بهکمک دستورهاي حرکتي شبيه به لمسي، جابهجا و کوچک و بزرگ ميشوند.
پنجرههايي که در پيشنمايش ابزار فيسبوک ميبينيم، مجازي هستند، اما بهکمک ابزار واقعيت افزودهاي شرکت، محيط واقعي اطراف هم ديده ميشود. آکيولس از عبارت Passthrough براي توضيح امکان مشاهدهي محيط واقعي اطراف در هدستها استفاده ميکند. طبق گفتهي تيم توسعه، دوربينهايي رو به بيرون در هدستهاي Rift يا Quest VR استفاده ميشوند که امکان مشاهدهي محيط واقعي اطراف را براي کاربر فراهم ميکنند.
پيشنمايش جديد، ترکيب واقعيت مجازي و افزوده را براي تعامل کاري نشان ميدهد
بازورث در پيشنمايش اخير از ابزارهاي فيسبوک، ترکيبي از واقعيت افزوده و مجازي را بهعنوان هدف شرکت مطرح ميکند. واقعيت ترکيبي، اصطلاح صنعت براي اين فناوري است. ترکيب واقعيتها به کاربر امکان ميدهد تا از ابزارهاي فيزيکي ديگر هم در ترکيب با هدست استفاده کند. بهعنوان مثال ميتوان در ارتباطهاي کاري از کيبورد واقعي استفاده کرد. از بخشهاي ديگري که در پيشنمايش ديده شد، ميتوان به يک منوي کوچک در پايين صفحهي نمايش کاربر اشاره کرد که مانند منوهاي کاربري در سيستمهاي عامل مرسوم کار ميکند و با يک اشارهي دست، فعال ميشود.
فيسبوک در پستي وبلاگي، قابليتهاي موجود و آيندهي موردنظر را براي استفاده از واقعيت ترکيبي در کسبوکار شرح ميدهد:
ما در آينده ميتوانيم يک محيط کار منحصربهفرد را با نمايشگرهايي با قابليت شخصيسازي بهکمک واقعيت مجازي توسعه دهيم که از محدوديت نمايشگرهاي فيزيکي فراتر خواهد رفت. اين سيستم از قابليتهايي همچون Passthrough استفاده ميکند تا يک تجربهي کاربري با بهرهوري بالا را با واقعيت ترکيبي ارائه کند. کاربران در آينده ميتوانند در هدست واقعيت مجازي، بهراحتي بين دنياي مجازي و واقعي جابهجا شوند. چنين رويکردي باعث ميشود تا آگاهي بهتري نسبت به فضاي پيرامون داشته باشند و در عين حال از قابليتهاي واقعيت مجازي و ابزارهاي ديگر بهره ببرند. با بهرهگيري انعطافپذيري ابزارهاي ورودي جديد همچون ردگيري دست و آشنايي کاربران با دستگاههاي ورودي مرسوم مانند کيبورد و ماوس، ميتوان مجموعهاي از قابليتهاي کاربردي را به کاربران ارائه کرد.
برنامهها و پيشنمايش جديد فيسبوک، قابليتهاي آنچنان جديدي نيستند. مشابه همين برنامهها را قبلا در مايکروسافت هولولنز و هدست مجيک ليپ وان مشاهده کردهايم. فيسبوک و آکيولس هم قبلا پيشنمايشهايي از ابزارهاي مشابه به نمايش گذاشته بودند که با هدف ارائهي پيشنمايش آکيولس انجام شد. در رخدادهاي قبلي، کاربري با هدست واقعيت مجازي ديده ميشد که کاري معنادار مانند تايپ کردن با کيبورد را هم انجام ميداد. پيشنمايش اخير از داخل خود هدست ضبط شده بود و ديدگاهي نسبت به وضعيت کاربر در دنياي واقعي به ما نميدهد.
واقعيت ترکيبي، راهکار فيسبوک براي تعامل بهتر در مخيطهاي کاري است
اخبار جديد از فيسبوک نشان ميدهد که اين شرکت در دوران بحران کوويد ۱۹ سعي در افزايش فعاليت در حوزهي واقعيت ترکيبي دارد. شرکت اکنون يک واحد کسبوکاري مستقل براي آکيولس دارد که هدستهاي واقعيت مجازي را به شرکتها و سازمانهاي ديگر ميفروشد. همکاري فيسبوک و آکيولس در توسعهي کاربريهايي همچون ردگيري حرکت دست، آواتارهاي واقعيتر، صداي فضايي و فناوريهاي بيسيم قدرتمندتر نشان ميدهد که شرکت در ايدهي حضور مجازي کاربران در محيطهاي گوناگون، با جديت حرکت ميکند. آنها تصميم دارند تا اين قابليتها را هرچه بيشتر قدرتمندتر و دردسترستر کنند.
شايد مهمترين حرکت و برنامهي فيسبوک در مسير واقعيتهاي ترکيبي را بتوان در صحبتهاي مارک زاکربرگ جستوجو کرد. او جزئياتي از برنامههايش براي مديريت فعاليتهاي شرکت منتشر کرد. از جزئيات مهم ميتوان به امکان درخواست دورکاري دائمي توسط کارمندان اشاره کرد. آنها همچنين امکانات و موقعيتهاي شغلي جديدي را هم براي کارمندان دورکار فراهم خواهند کرد. شرکتهاي ديگر فناوري هم رويکردهاي مشابهي را پيادهسازي کردهاند که از ميان مهمترينها ميتوان به توييتر و اسکوئر اشاره کرد. فيسبوک را ميتوان بزرگترين شرکتي دانست که به اين مسير تازه وارد ميشود.
مارک زاکربرگ، مديرعامل توييتر، در مصاحبهاي با ورج دربارهي برنامههاي جديد شرکتش گفت:
ما بهدنبال اين هستيم که به پيشروترين شرکت در دورکاري در ابعاد خود تبديل شويم. ما بايد اين کار را در روشي منطقي و با مسئوليتپذيري بالا انجام دهيم. درنتيجه تصميم داريم تا برنامهها را به روشي قابل اندازهگيري پيادهسازي کنيم. من تصور ميکنم که در پنج تا ۱۰ سال آينده، به وضعيتي برسيم که حدود نيمي از کارمندان بهصورت دورکاري دائمي با شرکت همکاري کنند (اين زمان احتمالا به ۱۰ سال نزديکتر خواهد بود).
زاکربرگ در ادامهي صحبتهاي خود اشارهاي جدي به AR و VR داشت. او اعتقاد دارد اين ابزارها در طولانيمدت دورکاري را منطقيتر و ملموستر ميکنند. کارمندان دورکار با استفاده از چنين ابزارهايي، حس واقعي بهتري از حضور در جلسهها و برنامههاي مشارکتي خواهند داشت. او ميگويد: «واقعيت افزوده و واقعيت مجازي، حضور از راه دور را براي مردم آسانتر ميکند. اگر ديدگاه مثبتي نسبت به آيندهي واقعيتهاي مجازي و افزوده داشته باشيم، يعني به مردم کمک ميکنيم تا کاري که دوست دارند را در مکان موردعلاقهي خود انجام دهند. درنهايت من تصور ميکنم اين رويکرد به چشمانداز جهاني منجر خواهد که به افراد بيشتري، امکان دورکاري ميدهد».
همهگيري ويروس کرونا و تأثيرات آن موضوع ديگري بود که در مصاحبهي زاکربرگ به آن اشاره شد. او ميگويد اقدامهاي شرکتش در واکنش به تأثيرات کوويد ۱۹ بر جامعه، به توسعهي فناوريهاي آينده هم کمک کرده است. از همه مهمتر فناوريهاي متمرکز بر دورکاري بود که با توجه بالايي توسعه يافتند. چون به گفتهي زاکربرگ، نيروي انساني خود شرکت قطعا در آينده بيشتر از اين ابزارها استفاده خواهند کرد.
زاکربرگ در پايان مصاحبهي خود ميگويد سرويس ورکپليس و ابزار چت ويديوي پورتال، نحوهي کار در فيسبوک را هماکنون تغيير دادهاند. او ميگويد AR و VR هم به همين مجموعه اضافه خواهند شد. مديرعامل فيسبوک اعتقاد دارد باوجود اينکه سهم عمدهاي از فعاليتهاي شرکت به حوزهي AR و VR مربوط ميشود، اما دستاوردها هنوز از کاربريهاي روزمرهي کارمندان دور هستند. او ميگويد بهزودي اين روند هم تغيير ميکند.
بازار