ايسنا/ رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينکه قرار نيست 5G را پيادهسازي کنيم تا يک کار نمايشي انجام دهيم تأکيد کرد 5G نياز بازار و آينده ماست.
شبکههاي 5G نه تنها حجم ديتا روي شبکهها را چندصد برابر ميکنند، بلکه سرعت انتقال ديتاها را نيز بسيار زياد ميکنند و تأخير آن کمتر از يک ميليثانيه خواهد بود، در حالي که تأخير در 4G برابر ۲۵ تا ۴۰ ميليثانيه است. استانداردهاي 5G همچنين امکان استفاده از طيف پهن ۳۰ تا ۳۰۰ گيگاهرتز را در اختيار ميگذارد. سازمان GSMA يا سيستم جهاني براي ارتباطات تلفن همراه (Global System for Mobile Communications) در گزارش خود، تعداد اتصالات 5G را تا سال ۲۰۲۵ حدود ۱.۴ ميليارد در کل جهان پيشبيني کرده است.
محمدجواد آذري جهرمي - وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات - سال گذشته درباره اينترنت نسل پنج گفته بود مقدمات پيادهسازي 5G در ايران انجام شده است و از اجرايي کردن اولين نسخه 5G و ارائه خدمات اينترنت نسل پنج، بهعنوان يک مطالبه جدي و نيازمندي کسبوکارها در کشور خبر داده بود.
آذري جهرمي همچنين ۱۶خرداد ماه سال جاري، درباره وضعيت اينترنت نسل پنج در ايران گفت: «فکر ميکنم اولين سايت 5G تا چهار هفته ديگر در ايران نصب شود. مطابق برنامه تا شهريورماه، پنج منطقه تاريخي تهران زير پوشش نسل پنجم تلفن همراه قرار ميگيرد.» او همچنين به تازگي از رونمايي از نسل پنجم تلفن همراه (5G) در تهران تا هفته آينده خبر داد.
در اين راستا به نقل از وزارت ارتباطات، وحيد يزدانيان، رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينکه نسلهاي مختلف ارتباطات سيار بر اساس تقاضايي که در جامعه، در ميان بنگاههاي اقتصادي، مراکز دانشگاهي و تحقيقاتي وجود دارد بهطور مستمر عرضه ميشود گفت: در عرصه ارتباطات يکزماني با انتقال متن سروکار داشتيم، زمان ديگري انتقال مدياهاي غيرمکتوب موردنظر بودند و همين امر باعث شد تا نسل جديد از ارتباطات وارد عرصه شدند.
نسل چهارم ارتباطات براي بعضي کاربردها ديگر پاسخگو نيست
وي افزود: بهتدريج نياز به پوشش بيشتر و پاسخگويي بلادرنگ احساس ميشد که منجر به عرضه نسل چهارم ارتباطات LTE شد و نهايتاً با نيازي که براي پوشش گستردهتر و سرعت بيشتر به وجود آمد نسل پنجم وارد عرصه ارتباطات شد. بعضي از کاربردهايي که در حال حاضر مورد نياز جامعه است ديگر نسل چهارم ارتباطات پاسخگو نيست. براي نمونه موضوع خودروهاي خودران هوشمند با توجه به حساسيتي که دارد و با جان و امنيت مردم سروکار دارد بايد ارتباطات را با گستردهترين پوشش، بدون توقف و با بيشترين سرعت برقرار کند.
رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات، ادامه داد: ارتباطات نسل پنجم چنين زيرساختي را براي ما فراهم خواهد کرد و ديگر موضوعاتي که در نقاطي پوشش ضعيف و يا حتي امکان خدماتدهي وجود نداشت را تقريباً تا حد زيادي به دليل گستردگي ارتباطات برطرف خواهد کرد.
يزدانيان در ادامه با بيان اينکه فناوري 5G چند سالي است که مطرحشده اما هنوز بهطور گسترده در جهان پيادهسازي نشده گفت: کشورهاي پيشرو هم در حال اجراي پايلوت اين فناوري هستند؛ به دليل اينکه تجهيزات حال حاضر شبکه ارتباطي منطبق با نسل چهارم است و هزينههاي تجهيزات نسل پنجم بسيار سنگينتر از نسل چهارم است.
وي افزود: به همين دليل کشورهاي مختلف اول سعي ميکنند 5G را ابتدا بهصورت پايلوت اجرايي کنند و بعد اندکاندک در يک بازه زماني چندساله پيادهسازي کامل آن را انجام دهند. در کشور ما نيز براي نخستين بار پايلوت 5G در پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات ايجاد ميشود و بهصورت محدود به خدماترساني خواهد پرداخت.
راهاندازي نخستين پايلوت 5G در کشور
رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره اهميت اين پايلوت گفت: پيادهسازي پايلوت 5G واقعاً شايد از قدرت و توان بخش خصوصي خارج باشد؛ بنابراين نيازمند آن هستيم که دولت بهعنوان حاکميت به وظيفه خودش درزمينهٔ ورود تکنولوژيهاي نوين عمل کند. بر همين اساس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات پيشقدم شده است و با ورود تجهيزات مورد نياز اقدام به راهاندازي نخستين پايلوت 5G در کشور کرده است.
يزدانيان با بيان اينکه با پيادهسازي اين پايلوت يک بستر مناسبي براي اپراتورها فراهم خواهد شد، افزود: اپراتورها ميتوانند در آن تستهاي فني خود را اجرا کنند و در صورت نياز مطابق با استانداردهاي روز تغييراتي را در شبکه خودشان ايجاد کنند. پايلوت 5G در پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات يک پيام بسيار مهمي هم به دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي منتقل ميکند.
وي گفت: نسل جديد ارتباطي که بهوسيله اپراتورها پيادهسازي ميشود از مدتي قبل بايد مراحل تحقيقاتي خود را سپري کند. در حال حاضر انصافاً دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي کشور به لحاظ تئوريک چيزي کم ندارند ولي نيازمند اين هستند که از مهملي براي تحقيقات کاربردي خود در حوزه 5G استفاده کنند. بنابراين پيادهسازي اين پايلوت منجر به اين خواهد شد که دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي از اين بستر براي تعريف پروژههاي تحقيقاتي خودشان در حوزه 5G استفاده کنند.
رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينکه سومين گروه مخاطب پايلوت 5G در پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات، صنعت ارتباطات و فناوري اطلاعات و شرکتهاي دانشبنيان هستند گفت: تجهيزات 5G بهنوعي جزو تجهيزات لبه تکنولوژي محسوب ميشوند. توليدکنندگان ما ميتوانند براي طراحي و توليد سختافزارهاي مورد نياز در حوزه 5G از بستر اين پايلوت استفاده کنند.
يزدانيان در ادامه درباره شريک خارجي راهاندازي پايلوت 5G در ايران گفت: اجراي اين پايلوت بر پايه يک نمونه موفق همکاري بينالمللي شکلگرفته و منطبق بر آخرين استانداردهاي جهاني است.
تحريمها نتوانسته منجر به محروم شدن کشور از ورود به 5G شود
وي درباره اينکه آيا تحريمها توانستهاند تأثيري در پيادهسازي 5G در ايران داشته باشند گفت: تحريمها حتماً مؤثر هستند ولي تأثيرگذارياش در اين حوزه آنقدر نبوده است که منجر به محروم شدن کشور ما از ورود به مرحله نسل پنجم ارتباطي شود. با توجه به اشتياق که در حوزه ارتباطات وجود دارد بعيد است که تحريمها بتواند تأثيري در روند اجراي اين فناوري داشته باشد. بازار تشنه فناوريهاي جديد بهويژه 5G است، ما هم قرار نيست 5G را پيادهسازي کنيم تا يک کار نمايشي انجام دهيم. 5G نياز بازار و آينده ماست.
رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات ادامه داد: شايد بر پايه عواملي که مورد اشاره قرار گرفت يعني شور و اشتياق در درون کشور، در ميان اپراتورها، توليدکنندگان و فعالان حوزه فناوري اطلاعات باعث شده است که تحريمها نتواند مانع ورود اين فناوري به کشور شود. تحريمها کار ورود فناوريهاي جديد به کشور را سخت و پيچيده کرده است اما نتوانسته آن را غيرممکن کند.
يزدانيان با بيان اينکه شايد بتوان همين استقرار پايلوت 5G در ايران را سندي بر ناموفق بودن و شکست تحريمها ظالمانه عليه ايران دانست، افزود: البته اين اتفاق با دشواري، مذاکرات پيچيده و گسترده و با حفظ پروتکلهاي امنيتي انجام شد. اين تکنولوژي در شرايطي عادي قابل ورود به کشور است. تکنولوژي 5G هدفش ارائه خدمات پايدار به مردم است. هيچ کاربرد غير صلحآميزي از اين فناوري نه گزارششده و نه اصلاً وجود دارد. 5G يک فناوري کاملاً صلحآميز است؛ بنابراين دليل محروم کردن يک ملت از اين فناوري کاملاً غيرقانوني و ظالمانه است.
وي در ادامه درباره پيشنياز اصلي براي پيادهسازي 5G در ايران گفت: فرکانس نياز اصلي و اساسي پيادهسازي 5G در ايران است؛ موضوعي که خوشبختانه در کشور وجود دارد اما تاکنون مردم امکان بهرهمندي از آن را نداشتهاند. فرکانس يکي از منابعي است که بايد در جهت خواست مردم مورداستفاده قرار گيرد.
لزوم آزادي سازي باندهاي ۷۰۰ و ۸۰۰ براي پيادهسازي کامل 5G
رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به اختلاف وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات با سازمان صداوسيما براي آزادي سازي باندهاي ۷۰۰ و ۸۰۰ گفت: باور داريم که با تعامل و گفتوگو ميتوانيم با مرجعي که اين فرکانس را در اختيار دارد وارد تعامل شويم و يقيناً دوستان با مشاهده کاربردهاي فناوري نوين بالاخره امکان يک توافق برد برد در داخل کشور را فراهم خواهند کرد.
يزدانيان افزود: 5G نيازمند فرکانس است و شکي در اين رابطه نيست. مردم هم به اين فناوري نياز دارند. دوستان بدانند وقتي اين پايلوت اجرا شود و مردم و نخبگان از مزاياي آن مطلع شوند حتماً بر آزادسازي سريعتر فرکانس تأکيد خواهد کرد. ما براي نمايش 5G را وارد کشور نميکنيم؛ ما به دنبال ورود اين فناوري به کشور هستيم تا مردم از کاربردهاي آن بهرهمند شوند و بتوانند از سرويسهاي متعددي که بر بستر موبايل عرضه ميشود استفاده کنند.
وي با بيان اينکه ما اکنون هم براي نسل چهارم ارتباطات با کمبود فرکانس مواجهيم و حتماً با ورود 5G به کشور اين نياز بيشتر هم خواهد شد، گفت:بنابراين اگر در مرحله پيادهسازي کامل 5G در ايران شاهد مقاومت فعلي براي آزادسازي باندهاي ۷۰۰ و ۸۰۰ باشيم قطعاً با يک چالش جدي مواجه خواهيم شد؛ البته بهتر است از لفظ بهتري استفاده کنم و آن اينکه در اين شرايط با محروم کردم مردم از حق خودشان مواجه خواهيم شد. اميدواريم با راهاندازي پايلوت 5G و استفاده اپراتورها از اين فناوري تقاضاي خيلي شفافي از جانب آنها هم براي آزادسازي فرکانسها مطرح شود.
رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات در ادامه درباره اينکه چه چشماندازي براي گذر از مرحله پايلوت به مرحله پيادهسازي 5G در ايران و بهرهمندي عموم مردم از اين فناوري دارد گفت: پايلوت 5G بهزودي افتتاح ميشد ولي گام اصلي، رسيدن از اين مرحلهبهمرحله پايلوتها و بهرهمندي عمومي مردم است.
چشماندازي چندساله براي فراگير شدن 5G وجود دارد
يزدانيان افزود: هنوز زمان زيادي از پيادهسازي نسل چهارم ارتباطات نگذشته است. نهتنها در ايران بلکه در کل جهان چشماندازي چندساله براي فراگير شدن 5G وجود دارد. بعضاً گفته ميشود که بسياري از کشورهاي جهان سال ۲۰۲۵ را براي پيادهسازي کامل 5G هدفگذاري کردهاند؛ يعني چيزي حدود چهار تا پنج سال آينده.
وي ادامه داد: بهصورت معمول ما نيز براي گذر از مرحله پايلوت به پيادهسازي کامل حتماً به زمان نياز داريم. شبکه مبتني بر نسل چهارم ارتباطي حتماً بايد با نسل پنجم تطابق پيدا کند، تجهيزات بايد بهاندازه کافي تأمين شود؛ بنابراين بهصورت عادي ما چند سالي تا پيادهسازي کامل 5G فاصلهداريم و اتفاقاً مرحله فراگير شدن اين فناوري است که باعث ميشود تحريمها فشار بيشتري را وارد کند و شايد به خاطر همين تحريمها اين زمان کمي طولانيتر هم شود و بايد اين مسئله را از هماکنون با مردم در ميان گذاشت
رئيس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات خاطرنشان کرد: البته نبايد اين نکته را فراموش کرد آنچه مورداشاره قرار گرفت، تحليلهاي استاتيک است، درحاليکه حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات، حوزه ديناميک است. تحليل امروز ما اين است که 5G تا ۲۰۲۰ در جهان و همان حدود در کشور ما پيادهسازي کامل شود اما روند توسعه فناوري ممکن است اين زمان را کوتاهتر کند.
بازار