اقتصاد آنلاين/ واضح است که با ادامه روند کنوني جهش قيمت دلار و در نتيجه گراني روزانه تجهيزات الکترونيک و گجتهاي هوشمند، معرفي مشخصات و قابليتهاي گوشيهاي پرچمدار جديد اندرويد و اپل، کاري بيهوده است.
قيمتهاي هزار دلاري در بين پرچمدارهاي جديد کاملا رايج است و باتوجه به هزينههاي عجيب و غريب واردات گوشي به ايران، در کشورمان قيمتهايي حتي بالاتر هم پيدا ميکنند. هفته گذشته صحبتهايي درباره ممنوعيت واردات گوشيهاي بالاي 300يورو شد، ولي 2 روز بعد و با بههم ريختن بيشتر بازار موبايل و افزايش 50تا 70درصدي قيمت گوشيها در همين دو روز و واکنشهاي متعدد، رسانهها از احتمال لغو اين تصويب نوشتند. به هر حال هنوز (تا زمان نوشتن اين مطلب) مشخص نيست انتهاي اين ماجرا به کجا ختم ميشود.
با توجه به اين اتفاقات بسياري از کاربران مجبور هستند بهجاي گوشيهاي پرچمدار از بين گوشيهاي ميانرده موجود که قيمت گوشيهاي پرچمدار سابق را پيدا کردهاند، گوشي بعدي خود را انتخاب کنند. اما گوشيهاي ميانرده جديد با اينکه از نظر سختافزاري با برخي پرچمداران سابق قابل مقايسهاند، اما معمولا قادر به ارائه تجربه کاربري مشابهي نيستند و در بسياري از موارد، عملکردشان در سطح پرچمدارهاي يکي دو سال پيش هم نيست. آيا خريد يک پرچمدار قديمي دستدوم بهتر از يک ميانرده نو نيست؟
چرا نو بخريم؟
هرچند ممکن است گوشيهاي پرچمدار يکي دو سال پيش از برخي ابعاد حتي بهتر از گوشيهاي ميانرده فعلي باشند، اما بالاخره يک گوشي کارکرده هرچقدر هم تميز و سالم باشد، با گوشي نو قابلمقايسه نيست. يکي از مهمترين مسائلي که بايد در خريد گوشي کارکرده درنظر داشته باشيد، باتري گوشي است. باتري، مصرفيترين قطعه گوشي است و معمولا دليل تعويض گوشيهاي قديمي ما از کارافتادن باتري آن است. بهعلاوه در سالهاي اخير بيشتر سازندگان بهبهانه افزايش کيفيت ساخت و ضدآب کردن گوشي و شايد با هدف افزايش فروش گوشيها و سختتر کردن تعمير آنها به سمت توليد گوشيهاي هوشمند با باتري داخلي رفتهاند. در نتيجه تعويض باتري يک گوشي قديمي (بهشرط پيدا کردن باتري اصلي) ميتواند هزينههاي عجيبي داشته باشد و در نهايت باعث خرابي گوشي هم بشود.
مساله ديگري که ميتواند يک ميانرده جديد را جذابتر از يک پرچمدار قديمي کند، نسخه جديدتر سيستمعامل و پشتيباني سازنده است که تا مدت بيشتري ميتواند خيال شما را از بابت امنيت اطلاعات شخصي و نيز عملکرد روان و بدون دردسر گوشي راحت نگه دارد. يک مساله مهم ديگر بحث خدمات پس از فروش و وجود قطعات يدکي براي تعميرات احتمالي است که مسلما براي گوشيهاي جديد باعث نگراني نيست، اما براي صاحبان گوشيهاي قديمي ميتواند دردسرساز باشد.
چرا نو نخريم؟
همانطور که گفتيم گوشيهاي پرچمدار يکي دو سال پيش از نظر قدرت سختافزاري درحد يا فراتر از گوشيهاي ميانرده امروزي هستند و اکثر آنها بهراحتي ميتوانند از پس سنگينترين بازيهاي روز هم بربيايند. اما اين گوشيها فقط توانايي سختافزاري بالايي ندارند و معمولا بهعنوان پرچمدار زمان خود به فناوريها و ويژگيهايي تجهيز شدهاند که شايد در گوشيهاي ميانرده امروزي هم بهندرت يافت شود. گوشي آيفون X دو سال پيش به فناوري تشخيص چهره با اسکن صورت مجهز شد؛ چيزي که هنوز هم در معدود پرچمدار ديگري ديده ميشود. اين رده از گوشيها معمولا ضدآب بوده و نمايشگرهاي بسيار باکيفيت، پردازندههاي پرقدرت با مقدار کافي رم، حافظه داخلي مناسب و رابط USB ــ C يا کابل لايتنينگ با قابليت شارژ سريع دارند که بهصورت يکجا در برخي از ميانردههاي امسال هم ديده نميشود.
بهعلاوه گوشيهاي پرچمدار، بهعنوان نماد توانايي فني شرکت سازنده معمولا از آخرين نسخه سيستمعامل موجود زمان خود و بهترين قطعات داخلي و فناوري توليد ممکن بهره ميبرند و بهنسبت گوشيهاي ميانرده و ارزانقيمت بسيار کمتر با خرابي و مشکل روبهرو ميشوند. درنهايت گوشيهاي پرچمدار بهدليل استفاده از مواد باکيفيتتر در ساخت بدنه، حس بهتري به کاربر ميدهند و بههيچ عنوان با گوشيهاي پشتپلاستيکي فعلي بازار قابل قياس نيستند. در نتيجه اگر تمام اين موارد را درنظر بگيريم استفاده از يک پرچمدار قديمي ميتواند حتي جذابتر از يک گوشي نو باشد؛ بهخصوص اگر بخواهيم روند کند و تدريجي پيشرفت فناوري گوشيهاي هوشمند را درنظر بگيريم.
درواقع تفاوتهاي واقعي بين گوشيهاي پرچمدار جديد و مدلهاي يکي دو سال پيش آنقدر نيست که بتواند افزايش چند برابري قيمت آنها را توجيه کند. اين باعث شده گوشيهايي مثل آيفون X يا گلکسي S9 هنوز هم جذابيتهاي بسياري براي کاربراني که تجربه کار با پرچمدارها را دوست دارند، اما دليلي براي پرداخت بيشتر از 20 ميليون تومان براي خريد يک گوشي پرچمدار جديد نميبينند، داشته باشد.
کدام براي من مناسبتر است؟
واقعيت اين است که براي اين پرسش جواب ثابتي وجود ندارد و بسته به نيازها و کاربردهاي مصرفکننده بايد به آن پاسخ داده شود. از نظر قيمتي ميتوان گفت با هزينهاي که بايد براي خريد يک ميانرده نهچندان جالب اندرويدي ميکنيد ميتوانيد گوشيهايي در حد گلکسي S9 يا نوت 9 و حتي آيفون X خريداري کنيد که مسلما در کلاس ديگري از نظر کارايي و کيفيت قرار ميگيرند. اين گوشيها هنوز از نظر فناوري کارآمد و قابل استفاده است و اگر بهخوبي نگهداري شده باشد، ميتواند يکي دو سال ديگر بهخوبي کار کند.
البته بايد باز هم اين نکته را يادآوري کنيم که خريد گوشي دست دوم در بازار کشورمان بهدليل نبود قيمتگذاري شفاف و عدم حضور نمايندگان رسمي شرکتهاي سازنده، ميتواند به يک داستان ترسناک تبديل شود و شما را از کردهتان پشيمان کند. درنتيجه خريد گوشيهاي کارکرده را تنها به کساني توصيه ميکنيم که به يک متخصص آشنا در اين حوزه دسترسي دارند يا در بين دوست و آشنا مورد مناسبي که به دردشان ميخورد پيدا کرده باشند.
از طرفي خيلي از کاربران بيشتر از کيفيت ساخت و حس کلي کار کردن با گوشي بهراحتي استفاده از آن اهميت ميدهند و حوصله گشتن بهدنبال باتري يدکي يا تعميرکاران مجرب را ندارند يا بهسادگي از ويژگيهايي مثل صفحه نمايش بدون لبه يا باتريهاي بسيار بزرگتر گوشيهاي جديد لذت ميبرند.
اين دسته از کاربران که تعدادشان احتمالا بيشتر هم هست، بهتر است دنبال خريد يک گوشي جديد درحد مقدورات اقتصادي خود باشند. سازندگان گوشيهاي جديد مزايايي از جمله عمر مفيد طولانيتر، برخورداري از پشتيباني نرمافزاري و امنيت بيشتر را به خريداران عرضه ميکنند.
بازار