تصاحب ARM توسط انویدیا چه پیامدی برای صنعت موبایل خواهد داشت؟

ديجياتو/ARM يکي از تاثيرگذارترين شرکتها در دنياي موبايل محسوب ميشود و اين احتمال وجود دارد که انويديا با پرداخت ميلياردها دلار، آن را از سافت بانک خريداري کند، قراردادي که تاثير زيادي در دنياي فناوري خواهد داشت.
سال ۲۰۱۶ بود که گروه سافت بانک با پرداخت مبلغ ۳۲ ميليارد دلار شرکت طراح پردازنده ARM را تصاحب کرد. حالا ۴ سال پس از اين معامله بزرگ، سافت بانک تحت فشار قرار دارد چرا که تعدادي از سرمايهگذاريهاي آن مانند «WeWork» با شکست مواجه شدهاند. اين موارد باعث شده که اين گروه به دنبال فروش شرکت بريتانيايي ARM يا عرضه عمومي سهام آن باشد و گزارشها به تمايل انويديا براي خريد آن اشاره دارند.
انويديا از نظر تئوري دلايل زيادي براي چنين قراردادي دارد و نيازهاي فني آن را برطرف خواهد کرد و حضور آن بيش از گذشته در بازار حس خواهد شد. با وجود چنين موضوعي، خريد شرکتي مانند ARM توسط انويديا به ضرر تعدادي از کمپانيها خواهد بود. در حالي که مبلغ تقريبي اين قرارداد ۳۵ ميليارد دلار اعلام شده، اين احتمال وجود دارد که پس از فروش ارزش آن کاهش پيدا کند.
در حال حاضر هيچ کدام از اين شرکتها نسبت به شايعات از خود واکنشي نشان ندادهاند، اما تعدادي از کارشناسان در مورد منطق چنين قراردادي شک دارند. اين قرارداد بزرگ در زمينه کسب تاييديه از سوي رگولاتوري با مشکلاتي مواجه خواهد شد و احتمالا حل آنها چندين سال به طول ميکشد که بيثباتي تجارت ARM را در پي خواهد داشت.
گزارش ديگري به اين موضوع اشاره کرده که سافت بانک به دنبال فروش ARM به اپل بوده اما اين غول فناوري چندان علاقهاي به اين معامله نداشته است. به گفته تحليلگران، استقلال اين کمپاني ارزش آن را بالا برده و در صورتي که انويديا آن را تصاحب کند، احتمالا شرکتها به دنبال يک جايگزين مانند پروژه متن باز «RISC-V» ميروند.
«جف بلبر» از «CCS Insight» درباره چنين معاملهاي اعلام کرده:
«در دنياي واقعي ARM يک کسب و کار اعطاي مجوز است و در حالي که انويديا با خريد آن به موقعيت قابل توجهي در بازار دست پيدا ميکند، ۳۵ ميليارد دلار هزينه بسيار بالايي است و اين شرکت ميتواند بجاي خريد آن، مجوز دريافت کند. اين کمپاني با همکاري و پرداخت مبلغ کمتري، ميتواند با استفاده از فناوري ARM هستههاي پردازنده مخصوص به خود را توليد کند. من باور دارم که چنين اقدامي به ضرر ARM و اکوسيستم آن خواهد بود.»
همبنيانگذار ARM در سال ۱۹۹۰، «هرمان هاسر» درباره چنين قراردادي صحبت کرده و آن را يک فاجعه خوانده است. هاسر در گذشته با فروش ARM به سافت بانک نيز مخالفت کرده بود، البته در آن زمان اعلام کرد که حداقل اين شرکت ژاپني به سرمايهگذاري در کمبريج متعهد است. به گفته هاسر، انويديا با خريد ARM تمام سرمايهگذاريها را در خاک ايالات متحده آمريکا انجام ميدهد و شرکتها به دنبال جايگزين براي آن خواهند رفت.
به گفته همبنيانگذار ARM، اين شرکت بايد بار ديگر مالک انگليسي داشته باشد و دولت بريتانيا نيز چنين قراردادي را تسهيل کند. دولت لندن اخيرا در استارتاپ OneWeb سرمايهگذاري کرده و ميتواند در ARM نيز سرمايهگذاري کند. در حالي که اکثر شرکتهاي فعال در صنعت موبايل نگران اکوسيستم و رنجيره تامين بجاي جايگاه بريتانيا هستند، چنين سرمايهگذاري ميتواند راه حل مناسبي باشد.
بلبر عرضه عمومي سهام را بهترين گزينه ميداند:
«راه جايگزين يا بهترين راه، بازگشت مالکيت ARM به عموم مردم است. چنين کاري استقلال اين شرکت را تضمين ميکند و ارزش و اولويتهاي آن نيز تغيير نخواهند داد. با وجود تمام پيشبينيها، نسبت به چنين موضوعي خوشبين هستم.»
بايد منتظر ماند و ديد در آينده سافت بانک چه تصميمي ميگيرد، آيا انويديا با خريد ARM تبديل به يکي از بازيگران اصلي در دنياي فناوري ميشود يا اينکه سهام اين شرکت به صورت عمومي عرضه ميشود و همچنان براي کمپانيهاي مختلف مجوز صادر ميکند.