نماد آخرین خبر

چالش‌های پیش روی تولیدکنندگان گوشی چینی

منبع
مجله ديجي کالا
بروزرسانی
چالش‌های پیش روی تولیدکنندگان گوشی چینی

مجله ديجي کالا/ مرحله بعدي جنگ تجاري آمريکا و چين نزديک است. دولت آمريکا به تازگي اقدام عليه اپليکيشن‌ها و توليدکنندگان چيني به اصطلاح «غير قابل اعتماد» را تاييد کرده است. دولت ترامپ البته در اين زمينه برنامه‌هاي دقيق خود را تشريح نکرده است. اصطلاح «غير قابل اعتماد» يک عبارت بسيار کلي است اما در هر صورت اين يک هشدار براي تمام توليدکنندگان گوشي‌هاي چيني محسوب مي‌شود.

اعمال تحريم‌هاي آمريکا عليه هواوي در اواسط سال ۲۰۱۹ سروصداي زيادي ايجاد کرد. هواوي ناگهان خود را در فهرست سياه وزارت بازرگاني آمريکا يافت و اين يعني امکان همکاري با شرکت‌هاي آمريکايي را از دست داد. اين احتمال وجود دارد که مجموعه مشابهي از تحريم‌ها براي ديگر توليدکنندگان گوشي‌هاي چيني در نظر گرفته شود و آن‌ها بايد براي رويارويي با همان چالش‌ها يا حتي چالش‌هاي سخت‌تر آماده شوند.

جنگ تجاري آمريکا و چين – بد براي هواوي، خيلي بدتر براي ديگران
 

يکي از مهم‌ترين شرکت‌هايي که به دليل اين تحريم‌ها به ناچار همکاري خود را با هواوي قطع کرد، گوگل بود. از دست دادن سرويس‌هاي نرم‌افزاري گوگل بدون شک ضربه بزرگي براي اين برند چيني بوده است. تمام گوشي‌ها و تبلت‌هاي جديد هواوي بدون اپليکيشن‌ها و سرويس‌هاي مهم گوگل مانند پلي استور عرضه شده‌اند. جايگاه اين شرکت در بازار جهاني همچنان قدرتمند باقي مانده اما فروش خانگي آن در چين که گوگل اهميت زيادي ندارد، تا حد زيادي در اين حفظ جايگاه تأثيرگذار بوده است.

اگر ايالات متحده تصميم بگيرد تمام برندهاي چيني «قابل اعتماد» نيستند، همين سرنوشت مي‌تواند در انتظار همه توليدکنندگان گوشي‌هاي چيني باشد. از وان‌پلاس و TCL گرفته تا اوپو و شيائومي مي‌توانند قرباني سياست‌هاي دونالد ترامپ شوند.

يک راه براي کاهش تاثير تحريم احتمالي سرويس‌هاي گوگل مي‌تواند اين باشد که اين شرکت‌ها بسيار زودتر از حد معمول براي دريافت مجوز گوگل اقدام کنند. اين يک راهکار بلندمدت براي شکست تحريم نيست اما حداقل اين شرکت‌ها در صورت تحريم شدن تا آينده مشخص مي‌توانند گوشي‌هاي خود را همراه با سرويس‌هاي گوگل روانه‌ي بازار کنند.

يک راهکار ديگر که چندان مطلوب به حساب نمي‌آيد، عرضه گوشي‌هاي داراي مجوز تحت عناوين جديد است. هواوي در اين زمينه يد طولايي دارد و چندين گوشي خود را بار ديگر با نام‌هاي جديد عرضه کرده است. در هر صورت اين گزينه بيشتر شبيه نقاشي مجدد يک خانه است تا نوسازي آن و فقط براي مدت محدودي مي‌توان از اين راهکار استفاده کرد.

چالش‌هاي فزاينده
 
با اين حال، تحريم توليدکنندگان گوشي‌هاي چيني وراي از دست دادن سرويس‌هاي گوگل خواهد بود. تشديد جنگ تجاري آمريکا و چين بسياري از اين شرکت‌ها را براي دسترسي به قطعات سخت‌افزاري حياتي دچار مشکل مي‌کند.

پيامدهاي جنگ تجاري آمريکا و چين مثلا مي‌تواند شرکت‌هاي مهمي مانند اوپو، وان‌پلاس و شيائومي را از لحاظ دسترسي به تراشه‌هاي موردنظر خود با مشکلات زيادي مواجه کند. هيچکدام از اين برندها، برخلاف هواوي، تراشه‌هاي اختصاصي خود را توليد نمي‌کنند و به همين خاطر عمدتا از تراشه‌هاي کوالکام يا مدياتک استفاده مي‌کنند. اوپو مدتي قبل اعلام کرد که مشغول توسعه تراشه‌هاي اختصاصي است اما در اين زمينه مطمئنا سال‌ها از ديگر رقباي خود عقب‌تر است.

بياييد فرض کنيم که با يک معجزه شرکت‌هايي مانند اوپو و شيائومي بتوانند يک تراشه‌هاي قدرتمند را طراحي و توليد کنند؛ اما اين شرکت‌ها براي توليد چنين تراشه‌اي همچنان به يک شرکت ثالث نياز دارند. در حقيقت هواوي در حال حاضر در چنين موقعيتي گرفتار شده است. شرکت تايواني TSMC مهم‌ترين توليدکننده تراشه در دنيا محسوب مي‌شود و به دليل تحريم‌هاي جديد آمريکا ديگر نمي‌تواند با هواوي همکاري داشته باشد. به همين خاطر گوشي‌هاي هواوي ميت ۴۰ آخرين گوشي‌هاي داراي تراشه کايرين هستند.

اگر دولت آمريکا چنين اقدامات مشابهي را مقياسي وسيع‌تر اجرا کند، بسياري از توليدکنندگان چيني مجبور مي‌شوند از تراشه‌هاي ضعيف‌تر فاقد تکنولوژي آمريکايي استفاده کنند. آيا مي‌توانيد پرچم‌دار جديد وان‌پلاس را بدون داشتن جديدترين تراشه اسنپ‌دراگون تصوير کنيد؟ در حال حاضر چنين سناريويي کاملا امکان‌پذير است.

بهترين راهکار کوتاه‌مدت براي مقابله با اين شرايط اين است که اين شرکت‌ها هرچه زودتر حجم عظيمي از تراشه‌ها را انبار کنند که در بهترين حالت چنين کاري فقط يک راهکار موقتي محسوب مي‌شود.

طبق گزارش‌هاي منتشر شده، در سه‌ماهه دوم ۲۰۲۰ که هواوي موفق شد از سامسونگ به‌عنوان بزرگ‌ترين توليدکننده موبايل در جهان پيشي بگيرد، حدود ۷۰ درصد گوشي‌هاي هواوي در بازار چين به فروش رفته است. هواوي به لطف تسلط بر بازار چين، منابع گسترده و سرمايه‌گذاري مداوم در سرويس‌هاي نرم‌افزاري، از لحاظ دوام نسبت به تحريم‌هاي آمريکا در مقايسه با ديگر شرکت‌هاي چيني در بهترين موقعيت قرار دارد.

شرکت‌هايي مانند ريلمي و شيائومي به طور گسترده در هند سرمايه‌گذاري کرده‌اند و در اين ميان وان‌پلاس يکي از معدود شرکت‌هاي چيني است که گوشي‌هاي اين شرکت در بازار آمريکا فروش قابل توجهي دارند. موقعيت اين شرکت‌ها بدون دسترسي به بهترين تراشه‌ها و سرويس‌هاي گوگل در معرض خطر جدي قرار مي‌گيرند.

اتحاد در برابر فشارهاي آمريکا
 
يک راهکار مي‌تواند اين باشد که برندهاي چيني در برابر اقدامات آمريکا متحد شوند. شايد همکاري شرکت‌هاي رقيب عجيب به نظر برسد اما قبلا نمونه‌هايي از اين نوع همکاري را ديده‌ايم.

مدتي قبل خبري منتشر شد که طبق آن شيائومي، اوپو، ويوو و هواوي مشغول ايجاد يک پلتفرم براي مقابله با گوگل پلي استور هستند. چنين اقدامي به معناي يکپارچه شدن اپ استور تمام گوشي‌هاي اين شرکت‌ها نيست اما قطعا اقدامي ارزشمند محسوب مي‌شود. در هر صورت از آنجايي که شرکت‌هاي چيني همواره در خطر تحريم‌هاي آمريکا به سر مي‌برند، با چنين اقداماتي مي‌توانند در بازارهاي جهاني نياز خود را به سرويس‌هاي گوگل کاهش دهند.

در رابطه با همکاري شرکت‌هاي چيني مي‌توان به نمونه‌هاي مختلفي اشاره کرد که نشان مي‌دهند اين شرکت‌هاي چيني براي حل مشکلات و چالش‌هاي مختلف مي‌توانند با يکديگر متحد شوند. تحريم گسترده توليدکنندگان چيني اين شرکت‌ها احتمالا باعث مي‌شود اين شرکت‌ها بيش از پيش به همکاري با يکديگر روي بياورند.

آيا برندهاي چيني يک گام فراتر مي‌روند و يک سيستم‌عامل جايگزين براي اندرويد ايجاد مي‌کنند يا به هواوي براي توسعه سيستم‌عامل هارموني کمک مي‌رسانند؟ سيستم‌عامل اختصاصي هواوي براي گوشي‌هاي هوشمند هنوز آماده نيست اما بدون شک هواوي اميدوار است که ديگر برندهاي چيني به بهره‌گيري از آن روي بياورند تا با اين کار مشروعيت آن بيشتر شود و دسترسي به اين سيستم‌عامل افزايش پيدا کند.

در رابطه با سياست‌هاي دونالد ترامپ با قطعيت زيادي نمي‌توان صحبت کرد ولي با توجه به شواهد فعلي، هيچ نشانه‌اي از آرام شدن جنگ تجاري آمريکا و چين ديده نمي‌شود. به همين خاطر اگر توليدکنندگان چيني مي‌خواهند از طوفان پيش روي خود جان سالم به در ببرند، نبايد هيچ گزينه‌اي را از روي ميز بردارند.

در کانال آي‌تي و ™CanaleIT هم کلي عکس و ويدئوي دسته اول و جذاب داريم

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره