الف/ به گزارش الف نويسنده اين مطلب، اکلس ايمونز، به اين مطلب نيز اشاره کرده است که در دوران ترامپ، هزينه هاي زيادي به دليل مواضع گمراه کننده بولتون بر سياست خارجي آمريکا تحميل شد و آمريکا نه در برخورد با ايران و نه در برخورد با ونزوئلا توفيقي نداشته و در مجموع تصوير «غيرجذابي» از امريکا به جهانيان اراپه داده است:
« در برخورد با ترامپ روز سه شنبه راه خود را از مشاور امنيت ملي تندروي خود، جان بولتون، جدا کرد و به 17 ماه حضور او در اين سمت پايان داد. در اين مدت، سربازان بيشتر آمريکايي در خاورميانه مستقر شدند، آمريکا همواره دولت ونزوئلا را به "اقدام نظامي" تهديد مي کرد و کشور تا "چند دقيقه اي" بمب باران ايران پيش رفت.
در مي 2018 ، کمتر از دو ماه بعد از انتصاب توئيتري بولتون، مشاور امنيت ملي بخشي از روياي خود را به دست آورد: خروج آمريکا از توافق هسته اي ايران و قرار گرفتن مسير روابط ايران-آمريکا به سمت افزايش تنش. به نوشته نشريه نيويورکر، تصميم ترامپ براي خروج از برجام آنقدر براي بولتون ارزش داشت که يک نسخه از فرمان اجرايي خروج از آن قاب گرفت و در دفترش آويزان کرد.
راهبردي که مدت حضور بولتون را مي توان در چارچوب آن تعريف کرد، عبارت است از ويران کردن روند کند ديپلماسي و ارائه تصويري تهاجمي از آمريکا، مهم نيست که نتايج آن چه بود. دشمنان آمريکا هم تسليم اين خواسته ها شدند. در خصوص ايران – کشوري که بولتون از مدتها پيش خواستار بمب باران آن شده بود- کارشناسان مي گويند تلاش هاي بولتون نتيجه عکس داد و اين کشور را به سمت هسته اي شدن دوباره کشاند.
از زماني که آمريکا تحريم هاي خود را عليه ايران مجددا اعمال کرد تا صادرات نفتي ايران را به صفر رسانده و اقتصاد آن را فلج کند، دولت ايران نه سقوط کرده و نه تسليم خواسته هاي آمريکا شده است. بعد از آنکه آمريکا سپاه پاسدارن را يک نهاد تروريستي ناميد، بعد از استقرار نظاميان و ناو هواپيمابر در خاورميانه، بعد از حمله سايبري آمريکا به ايران، بعد از سرنگوني پهباد آمريکايي به دست ايراني ها و حتي بعد از آن که ترامپ در توئيتي مدعي شد آمريکا تا بمب باران ايران فاصله اي اندک داشت، هزينه هاي اقدامات گمراه کننده دولت که به خرج بولتون حاصل شد، پرداخت نشده است.
کارشناسان مي گويند ايران نسبت به دو سال پيش، ديگر تا خلع سلاح هسته اي فاصله ندارد. تنها چند روز پيش ايران اعلام کرد غني سازي اورانيوم را تسريع خواهد کرد و بدون آنکه محدود شده باشد، تانکرهاي نفتي را در خليج فارس توقيف، پهباد آمريکايي را ساقط و از گروه هاي شبه نظامي در خاورميانه اعلام حمايت کرد.
لطيفه ترامپ درباره بولتون
سابقه سياست هاي بولتون در قبال ونزوئلا هم به همين اندازه غيرجذاب است؛ کشوري که دولت ترامپ به دنبال خلع رئيس جمهور آن بود و از خوان گوايدو "رئيس جمهور خودخوانده" آن حمايت کرده است. بولتون در اين باره گفته است، ارتش آمريکا بايد هر زمان "آماده باشد که به ونزئولا برود." اما از زمان قيام اول مي که "عمليات آزادي" نام گرفته و با تلاش گوايدو به تظاهرات خياباني تبديل شده، موقعيت مادورو مستحکم تر از هر زمان ديگر شده است.
گزارش نشريه "اکسيس" در جولاي نشان ميدهد از منظر ترامپ، جنگ طلبي بولتون مهم ترين دليل حفظ وي است. گفته مي شود که ترامپ درباره علاقه او به خون ريزي لطيفه اي به رهبران جهان، شبيه اين گفته:" جان هرگز جنگي نديده که دوست نداشته باشد." اين سطور نشان مي دهد اگر مردم از شيوه هاي ترامپ خوششان نيايد، شايد مجبور شوند با بولتون به عنوان پليس بد، معامله کنند.
گزارش ها حاکي است ترامپ و بولتون بر سر مسايل ايران، افغانستان و کره شمالي با هم اختلاف نظر داشتند. ترامپ در توئيتي گفته که "با بسياري از نظرات او شديدا مخالف است." دشوار بتوان پيش بيني کرد که سياست خارجي آمريکا در دولت بعدي ترامپ به چه سمتي خواهد رفت. ولي مي توان گفت ماندگارترين تاثيرات بولتون ،عواقب ناشي از بي اعتنايي آشکار او به نهادهاي بين المللي خواهد بود.
انتصاب کوتاه مدت بولتون به عنوان سفير آمريکا در سازمان ملل در سال 2005، عموما نشاني از بي اعتنايي جورج دابليو بوش رئيس جمهور اسبق آمريکا به آن نهاد تلقي مي شد . (بولتون در جمله اي معرف گفته بود "اگر سازمان ملل 10 طبقه کوتاه تر هم شود هيچ تفاوتي نخواهد کرد.")
بولتون به خاطر بي اعتنايي آشکار خود به سازمان ملل و به صورت کلي قوانين بين المللي، معروف بوده است. بولتون در سخناني در سال 2018 در "انجمن فدراليست ها" به حضار گفته بود که " هدف مهم دادگاه بين المللي جنايي (آي سي سي) که هيچ اشاره اي به آن نمي شود، محدود کردن آمريکاست" و قول داد اجازه دهد اين نهاد "خود به خود بميرد."
در مدت حضور بولتون در دولت ترامپ بود که آمريکا براي بازرسان آي سي سي ويزا صادر نکرد و اعلام کرد از شوراي حقوق بشر سازمان ملل خارج مي شود. دولت ترامپ همچنان به دنبال راه هايي است تا کمک هاي مالي خود را به برنامه هاي امداد سازمان ملل کاهش دهد.
هنگامي که آي سي سي در ماه آوريل اعلام کرد درخواست دادستان ارشد خود را براي تحقيق درباره جنايات جنگي آمريکا در افغانستان نپذيرفته، بولتون خوشحال شد. وي در يک کنفرانس خبري گفت:" اين مساله بيانگر حمايت جناب رئيس از تماميت ارضي آمريکا و مخالفت با اين نظر است که شهروندان آمريکا را مي توان علاوه بر نهادهاي قانوني آمريکا، در برابر ساير سازمان ها هم مسئول دانست."
نهاد حقوق بشري هيومن رايتس واچ از اين تصميم به عنوان "ضربه اي مهلک به قربانياني ياد کرد که بدون دريافت غرامت، متحمل جنايات شديد شده اند." »
بازار