ايرنا/ امضاي «پيمان تايوان براي ارتقاي جايگاه جهاني اين جزيره» توسط رييس جمهوري آمريکا، باعث خشم چين شد به طوري که اين کشور نسبت به تبعات آن بر روابط پکن - واشنگتن هشدار داد و گفت: «امضاي پيمان تايوان توسط ترامپ را تلافي مي کنيم».
«گنگ شوانگ» سخنگوي وزارت خارجه چين روز جمعه در جمع خبرنگاران در پکن گفت: چين مقتدرانه با امضاي پيمان تايوان توسط رييس جمهوري آمريکا و تبديل شدن آن به قانون مخالف است و اين کار تلافي خواهد شد.
او با بيان اينکه اقدام آمريکا در مغايرت با «اصل چين واحد» و بيانيه هاي مشترکي است که ميان طرفين امضا شده است هشدار داد اگر آمريکا بخواهد در برابر روابط و تبادلات چين با ديگر کشورها مانع تراشي کند، پکن قويا مقابله به مثل خواهد کرد.
وي امضاي اين پيمان و تبديل آن به قانون را براي روابط دو کشور بسيار بد توصيف کرد و گفت: «اين کار روابط دو جانبه را تيره خواهد کرد» آمريکا بايد از اين اشتباه و اجراي اين قانون خودداري کند.
اين مقام چيني پيمان تايوان را مانعي براي رشد سالم روابط چين با ديگر کشورها دانست و از پيامدهاي آن ابراز نگراني کرد.
دونالد ترامپ رييس جمهوري آمريکا روز چهارشنبه بي توجه به مخالفت هاي چين، پيماني را در اتحاد با تايوان امضا کرده است که جايگاه بين المللي اين جزيره را ارتقا مي دهد.
روزنامه ساوث چاينا مورنينگ پست روز جمعه نوشت: اين پيمان که حالا به قانون تبديل شده است جايگاه بين المللي و اتحاد کشورهاي ديگر با تايوان را تقويت مي کند در عين حال چين نيز با آن مخالفت کرده است.
اين پيمان را کوري گراندر سناتور جمهوري خواه از کلرودا و کريس کوين سناتور دموکرات از دلاوير آمريکا تنظيم کرده بودند و در ماه هاي اکتبر و مارس مجالس سنا و نمايندگان به اتفاق آرا آن را تصويب کرده و در اختيار رييس جمهوري قرار داده بودند.
لايحه اي که ترامپ امضا کرده است بر اساس اين گزارش به منزله «حمايت قاطع آمريکا از تايوان براي تقويت روابط با ديگر کشورها» در سراسر دنيا است اين در شرايطي است که تايوان از ديدگاه چين يک استان اين کشور و بخشي لايفنک از خاک سرزمين مادري است که روزي به وحدت با اين کشور در مي آيد.
سناتورهاي آمريکايي که اين قانون را تنظيم کرده بودند بر اين باورند که پکن درواقع درمقابل تايوان قلدرمآبي کرده و اين قانون فشاري بر چين است تا از اين اقدام دست بردارد.
سناتور گراند مي گويد: آمريکا از هر ابزاري براي ارتقا جايگاه تايوان در جهان بهره مي گيرد و اين پيمان پيامي براي کشورهاي ديگر است که بايد با اقدامات چين در مقابله با تايوان مخالفت کنند.
سناتور کوين نيز گفت: از اينکه رييس جمهوري اين لايحه را امضا کرده بسيار خرسند است اين حمايت از يک بازار آزاد و دموکراسي است ما براي ارتقاي جايگاه تايوان در دنيا در تلاش هستيم.
از سال ۲۰۱۶ ميلادي که خانم «تساي اينگ ون» قدرت را در تايوان بدست گرفت، ۸ کشور روابط ديپلماتيک با اين جزيره را قطع کرده اند و ۱۵ کشور همچنان روابط رسمي با تايوان دارند.
تساي پس از پيروزي دوباره در انتخابات رياست جمهوري در سال جاري ميلادي گفت: جهان بايد واقعيت استقلال تايوان را درک کند و چين بايد به اين جزيره احترام بگذارد.
او در مصاحبه با بي بي سي گفت: ما داراي هويت مستقل و کشور خودمان هستيم.
چين تاکيد کرده است اگر تايوان به طور رسمي اعلام استقلال کند، استفاده از قوه قهريه براي وحدت با اين جزيره را مد نظر قرار خواهد داد.
بر اساس پيمان تايوان، واشنگتن از عضويت اين جزيره در هر سازمان بين المللي که شرطش فقط عضويت کشورهاي داراي حق حاکميت باشد و همچنين عضويت به عنوان ناظر در ديگر سازمان هاي بين المللي حمايت مي کند.
نانسي پلوسي رييس کنگره آمريکا هم در اين ارتباط گفت: کنگره آمريکا اين پيام را ارسال مي کند که در کنار تايوان قرار دارد و بايد تضمين شود که تايوان در جامعه جهاني از جمله در سازمان ملل داراي کرسي تصميم گيري است.
در حمايت از آمريکا، نخست وزيران کانادا و ژاپن نيز خواستار حمايت فزاينده از تايوان در سازمان بهداشت جهاني شده اند.
بازار