فارس/ پايگاه اينترنتي شبکه آمريکايي بلومبرگ، نتيجه انتخابات 2020 آمريکا را در تعيين سرنوشت دنياي مدرن مؤثر خوانده و با اشاره به سياستهاي ترامپ، انتخاب دوباره وي را به نفع چين دانسته است.
پايگاه اينترنتي شبکه آمريکايي «بلومبرگ» در گزارشي هدفمند نوشت: چرا بايد دولت چين کشوري که «دونالد ترامپ» رئيسجمهور آمريکا با اعمال تعرفه و تحريم و اتهامزني در خصوص ويروس کرونا به آن ضربه زده و همچنين آن را بزرگترين تهديد براي امنيت آمريکا خوانده، طبق گزارشها خواستار انتخاب مجدد ترامپ در انتخابات رياستجمهوري نوامبر ۲۰۲۰ در آمريکا باشد.
شايد دليل اين مسئله آن باشد که مقامات چيني موضوعي را که کتاب جديد «جان بولتون» مشاور امنيت ملي سابق ترامپ پررنگ ميکند، دريافتهاند و آن آسيبي است که ترامپ در حال وارد آوردن بر قدرت آمريکاست و همچنين اين نکته که ضرري که وي به جامعه دموکراتيک جهاني وارد ميکند از آسيبي که به پکن ميزند بيشتر است. بنابر اين گزارش، حضور ترامپ در قدرت براي ۴ سال ديگر اين آسيب را بزرگتر ميکند، بنابراين انتخابات ۲۰۲۰ آمريکا اهميتي تاريخي در شکلدهي به دنياي مدرن خواهد داشت.
به نوشته بلومبرگ، انتخابات آمريکا هميشه مهم بودهاند اما انتخاباتي که خط سير امور جهاني را از اساس تغيير ميدهد تقريباً نادر است. به طور مثال قطعاً انتخابات ۱۸۶۰ ميلادي از اين نوع انتخاباتها بوده است. پيروزي «آبراهام لينکلن» به جنگي داخلي منجر شد و در عين حال رهبري را به قدرت رساند که براي غلبه بر اين شرايط بسيار آماده و پرتوان بود. انتخابات ۱۹۴۰ ميلادي هم نقطه عطف ديگري در تاريخ بود. حفظ «فرانکلين روزولت» در قدرت براي دور سوم، از آمريکا در جنگ جهاني دوم حفاظت کرد. انتخابات ۱۹۸۰ ميلادي هم سومين نمونه است. اگر «رونالد ريگان» رئيسجمهور آمريکا نشده بود، شايد جنگ سرد با آن سرعت يا قطعيت پايان نمييافت.
انتخابات ۲۰۲۰ ميلادي هم احتمالاً در وقايع تاريخي دخيل در نظم جهاني در قرن ۲۱ بزرگ جلوه خواهد کرد. در ماه نوامبر جهان در موقعيتي متزلزلتر نسبت به هر زمان ديگري از اواخر دهه ۱۹۴۰ ميلادي قرار خواهد داشت. احتمالاً موج دوم مرگبار (يا ادامه موج اول) همهگيري «کوويد-۱۹» در راه باشد که نتيجه آن صدها هزار مرگ ديگر خواه بود و يک بار ديگر اقتصادها و جوامع را تحت فشار مشقتبار قرار خواهد داد و همچنين آمريکا در رقابت مارپيچ خود با چين بيشتر غرق خواهد شد.
بلومبرگ ميافزايد: اين شرايط يادآور دوره شکننده پس از جنگ جهاني دوم است، هنگامي که طبيعت در شکل يک زمستان سخت اروپايي و ژئوپليتيک در غالب توسعهطلبي اتحاد جماهير شوروي با هم ترکيب شدند تا اميدهاي جهاني براي ثبات، سعادت و صلح را تهديد کنند.
علاوه بر اينها، امروز آشفتگيهايي درون اتحادهاي آمريکا و جهان دموکراتيک وجود دارد. از زمان جنگ عراق، روابط آمريکا با متحدان اصلي آن در اروپا تا اين حد مسموم نبوده است. در آسيا-اقيانوسيه هم اتحادهاي آمريکا با کره جنوبي و فيليپين در حال فروپاشي است. نظام تجارت بينالملل هم تحت الشعاع حملات بيسروصدا اما مؤثر دولت ترامپ عليه سازمان تجارت جهاني در حال تضعيف است. اتحادهايي مثل گروه ۷ معنا و اهداف خود را از دست دادهاند. حتي وقتي جهان بر روي چالشهايي که با آن مواجه است مثل ممانعت از وابستگي تکنولوژيکي به چين توافق ميکند، پاسخ معنادار بسيار کند عملي ميشود.
بنابر اين گزارش، انتخاب ترامپ در دور دوم نه تنها اين مشکلات را وخيمتر ميکند، بلکه آنها را طوري تثبيت خواهد کرد که اصلاحشان بسيار دشوار خواهد شد. دولت ترامپ تقريباً نشان داده توانايي مقابله با بحران کرونا را در داخل مرزهاي آمريکا ندارد، حل بحران جهاني که ديگر جاي خود دارد. ترامپ ميتواند اعتبار تغيير گفتوگوي ملي درباره چين را موثرتر از هر رئيسجمهور ديگري در آمريکا از زمان «ريچارد نيکسون» از آن خود کند، اما عکس اين کار را انجام داده است. به نظر ميرسد پکن فهميده اميدي وجود ندارد که آمريکا راهبرد مؤثري را در قبال چين تا زماني که ترامپ در قدرت است، حفظ کند.
بلومبرگ دو دليل را در اين ارتباط مطرح کرده است. اول اينکه استراتژي براي رقابت طولاني با چين نيازمند درجهاي از نظم و ثبات است که ترامپ نشان داده توان ايجاد آن را ندارد و دوم اينکه دوره دوم ترامپ به معناي شکاف بيشتر و تضعيف اتحاد کشورهايي است که براي چنين هدفي و مقابله با خطرهاي ديگر عليه نظم بينالمللي نياز است.
رياستجمهوري دوباره ترامپ فشار بيشتري بر اتحادهاي شکننده که از قبل استعداد تضعيفشدن را نشان داده، وارد خواهد کرد. اين اتحادها به طور کامل فرو نميپاشد اما از درون خاليتر خواهند شد. به ادعاي بلومبرگ، دور دوم همچنين مانع ايجاد جبهه اقتصادي متحد عليه چين خواهد شد. ترامپ به نزاعهاي تجاري عليه همه طرفها ادامه خواهد داد، همانطور که ادامه اقدامات وي عليه سازمان تجارت جهاني از توان اتحاد کشورها عليه چين ميکاهد.
به ادعاي اين گزارش، در همين حال ترامپ همچنان به قدرتدادن به نيروهاي ليبرال درون ناتو و ساير اتحادهاي آمريکا (که با نظر «شي جين پينگ» (رئيسجمهور چين) و «ولاديمير پوتين» (رئيسجمهور روسيه) هم مطابقت دارد) ادامه خواهد داد و در عين حال همچنان متحدان خوب مانند لهستان را به جان متحدان بدي مثل آلمان خواهد انداخت. اگر گفتههاي بولتون در کتابش صحت داشته باشد او با درخواست کمک از رئيسجمهور چين و تأييد برخي اقداماتش، کار آمريکا را براي مقابله با چين دشوار ميکند.
بلومبرگ مدعي است سياستهاي ترامپ هزينههايي را بر پکن اعمال کرده اما هزينههاي سنگينتري را با از دسترفتن زمان، اتحاد تضعيفشده، هرج و مرج غيرضروري به جهان در مقابله با پکن تحميل کرده و به همين خاطر آسيبزنندهترين جنبه رهبري دوباره ترامپ بر آمريکا سيگنالي است که وي به جهان مخابره ميکند.
اين پايگاه خبري آمريکايي در پايان نوشت: اگر ترامپ در انتخابات پيروز شود، ميتوان نتيجه گرفت که آمريکا انتخابي استراتژيک کرده است؛ اين انتخاب، چشمپوشي از امتيازهايي که قدرت زياد ايجاد ميکند نبوده بلکه چشمپوشي از مسئوليت براي داشتن رهبري لايق بوده است. آن زمان آمريکا ميتواند به دوستان نزديکش بگويد مسائل کمارزش ديپلماتيک، بيحرمتيهاي خستهکننده و سياستهاي مخرب پايانناپذير بهترين چيزي است که ميتوانند انتظار آن را داشته باشند. مشخص نيست دولت «جو بايدن» چه عملکردي داشته باشد اما دليل اهميت انتخابات ۲۰۲۰ آن است که دستکم آنچه دولت ترامپ ميخواهد عرضه کند، از قبل مشخص است. «آدام اسميت» در پاسخ به پيشبيني سقوط انگليس گفت «ويراني زيادي در يک ملت وجود خواهد داشت» و همچنين در سياست خارجي يک ملت بزرگ. اما يک ابرقدرت ميتواند ويراني غيرقابل محاسبهاي بر خود و جهاني که ساخته حتي قبل از آن که پيامدهايش کاملاً بروز پيدا کنند، تحميل کند.
بازار