ايسنا/ نخستوزير سابق لبنان ضمن تأکيد بر اينکه وقوع قحطي يا جنگ داخلي در اين کشور بعيد است، نسبت به حل بحران فعلي در کشورش ابراز خوشبيني کرد.
سعد حريري، نخستوزير سابق لبنان در مصاحبه با روزنامه "ال پائيس" اسپانيا گفت: در لبنان مردم هر روز نگران اين هستند که زنده ميمانند يا نه. لبنان شاهد بدترين بحران اقتصادي در تاريخ خود است و مردم به تظاهرات عليه دولت ادامه ميدهند. ما شاهد بيثباتي خواهيم بود اما شک دارم که کشور به سمت قحطي برود. بحران لبنان شبيه بحران يونان است. لبنان نياز به اصلاحات دارد. ميدانستم که به اين وضعيت ميرسيم اما اگر اصلاحات انجام ميشد به اين وضعيت دچار نميشديم.
حريري گفت: لبنانيها مردمي بسيار منعطف هستند. لبنان شاهد جنگ داخلي بوده و مردم نميخواهند به آن وضعيت بازگردند. تمام احزاب سياسي ميدانند که اين يک خط قرمز است و نبايد از آن تجاوز کرد براي همين دولت به تحرک و انجام اصلاحات ضروري نياز دارد.
حريري درباره تدابيري که دولت بايد اتخاذ کند، گفت: اين بحران خطرناک است. درست است که تمام گزينههاي سياسي دردناک است اما من اطمينان دارم که راه خروجي از بحران وجود دارد. بايد در درجه اول بر بازسازي اعتماد براي تحقق ثبات تکيه کرد و بعد به حل موانع کلي و تضمين خواستههاي ضروري پرداخت. اين مسئله قبل از هر چيز ايجاد طرح فراگيري را ميطلبد که تمام جوانب بحران را در نظر بگيرد.
حريري در اين راستا به ضرورت حمايت محلي قدرتمند از طرح اصلاح از طريق مشاوره فشرده با تمام گروهها و پايبندي به پيشنهادات صندوق بين المللي پول و تضمين بسته کمک خارجي اشاره کرد.
وي درباره امکان برگزاري مذاکرات با دولت کنوني گفت: بخش عظيمي از فعاليتي که ما به عنوان مخالف در پارلمان انجام ميدهيم همين مسئله است. ما خواهان نجات کشور هستيم چه از داخل دولت و چه خارج از آن. اگر برنامه خوبي براي لبنان پيشنهاد دادند آن را تصويب ميکنيم. اما مشکل حزب الله و جنبش ملي لبنان است که قادر به اصلاح برنامه نيستند. به رغم آنکه واشنگتن حزبالله را گروهي "تروريستي" ميداند، ۶۰ درصد مردم به نفع حزبالله راي دادند و اين يعني نميتوان حضور و راي اين حزب در پارلمان را ناديده گرفت.
وي در جواب اين سؤال که آيا لبنان ميتواند در برابر مداخلههاي خارجي از جمله آمريکا، فرانسه و عربستان خويشتنداري کند، مدعي شد: فرانسه در لبنان مداخله نميکند و سال ۲۰۱۸ نشست اقتصادي براي حمايت از لبنان برگزار کرد و موضع مثبتي دارد. آمريکا نيز به دولت لبنان کمک کرد و عربستان بزرگترين سرمايهگذار در لبنان است اما هرگز در امور داخلي ما مداخله نکرده است.
حريري گفت: لبنانيها از حمايت اسپانيا براي استقرار نيروهاي يونيفل در مرزهاي جنوبي با اسرائيل و کمک انساني به آوارگان سوري خرسندند چراکه در نبود اين کمک بحران اقتصادي کنوني بدتر خواهد بود.
وي درباره پيامدهاي قانون "سزار" آمريکا بر لبنان گفت: مثل هر کشور ديگري لبنان بايد بين احترام يا نقض اين قانون براي ممانعت از تحريمهاي آمريکا انتخاب کند. من به شخصه معتقدم که اقتصاد ما تحمل تحريمهاي بيشتر را ندارد. دولت لبنان بايد براي ممانعت از تحريمها تصميم بگيرد.
حريري درباره استعفايش گفت: پشيمان نيستم چون اين خواسته معترضان بود. اين دموکراسي است و ما انتخابات را دير يا زود برگزار ميکنيم. کاري که من کردم لازم بود هيچ کدام از سياستمداران به خطر بحران اذعان نکرد. ميخواستند وضعيت به همان روال قبل ادامه يابد.
وي افزود: ۹۰۰۰۰ ميليون دلار وامي که لبنان گرفت که به وسيله قوه مجريه خرج شد نتيجه اشتباه بانک مرکزي يا بانکهاي خصوصي و يا اشتباه مردم نبود بلکه اشتباه دولت بود. تحليلهايشان اشتباه بود براي همين امروز بحران ادامه دارد. براي همين از تصميمم پشيمان نيستم.
وي درباره احتمال بازگشت به پست نخستوزيري لبنان گفت: در آينده نزديک فکر نميکنم چنين اتفاقي بيفتد. حداقل تا زماني که وضعيت اقتصادي بهبود يابد و مردم لبنان به اصلاحات واقعي دست يابند و عزت ملي و اجتماعي خود را بازيابد اين اتفاق نميافتد.
بازار