ايسنا/ سخنگوي رياستجمهوري ترکيه اعلام کرد اين کشور به موجب توافق نظامي بين آنکارا و طرابلس به حمايت از دولت وفاق ملي ليبي ادامه ميدهد.
به گزارش خبرگزاري آناتولي، ابراهيم کالين، سخنگوي رياستجمهوري ترکيه گفت: ما دسامبر به درخواست دولت وفاق ملي ليبي يک توافقنامه همکاري و امنيتي را امضا کرديم. حمايت ما از اين دولت به موجب اين توافقنامه ادامه دارد. مداخله ترکيه در ليبي روند حوادث و درگيريها در اين کشور را تغيير داد و توازني را در نزاع برقرار کرد. اگر "ديدگاه درست" رجب طيب اردوغان، رئيسجمهور ترکيه نبود درگيريها در ليبي افزايش مييافت و مردم بيشتري جان خود را از دست مي دادند و چه بسا تجزيه اين کشور يک امر حتمي بود. حل بحران ليبي نظامي نيست بلکه سياسي است. از جمله اولويتهاي ترکيه تحقق حل سياسي بحران براساس اصول کنفرانس برلين است.
وي گفت: دولت فائز السراج مواضع مثبتي در قبال روند سياسي دارد اما خليفه حفتر، فرمانده ارتش "ملي" ليبي همچنان به نقض تمام توافقنامهها ادامه ميدهد. طبيعي است که دولت السراج به وعدههاي حفتر اعتماد نکند. نيروهاي حفتر بايد از سرت و الجفره عقبنشيني کنند. دولت السراج نميخواهد حفتر از اين دو شهر به عنوان پايگاهي براي انجام عمليات نظامي خود استفاده کند. مسئله مهمي که بسياري آن را فراموش کردهاند محاصره منابع نفت و گاز ليبي توسط نيروهاي حفتر است که خسارت پنج ميليارد دلاري به ليبي زده است.
وي درباره دليل حضور ترکيه در ليبي گفت: در عصر جديد مفهوم امنيت، جهاني شده است و شما نميتوانيد امنيت مليتان را تنها از طريق مرزهاي خودتان تأمين کنيد. امنيت ترکيه امنيت عراق، ايران و تمام همسايگانش است. ليبي همسايه ما است. کساني که ميخواهند ترکيه را در داخل مرزهايش محصور کنند درباره حضور ما در ليبي، سوريه، عراق و فلسطين سؤال ميکنند.
کالين گفت: تا چند وقت پيش برخي کشورها از جمله آمريکا تمايلي به برقراري روابط با دولت السراج نداشتند اما به "لطف" مداخله ترکيه و حمايتش از دولت وفاق ملي ليبي اوضاع تغيير کرده است. ما تمايلي نداريم ليبي به عرصه جنگ تبديل شود. اگر بحران از طريق روند سياسي حل ميشود راهکار نظامي بايد کنار گذاشته شود.
وي افزود: اما زماني که به اقدامات طرفهاي بين المللي در سوريه نگاه ميکنيم ميبينيم همان صحنه در ليبي کم کم درحال وقوع است. همانطور که ميدانيد جنگ سوريه وارد سال يازدهم شده و بدترين جنگ در عصر جديد بوده است. به دليل بحران تعداد زيادي آواره شده و جامعه جهاني مردم را به بهانههايي مثل مبارزه با داعش در آوارگي رها کرده است و مشخص است که تمام طرفهاي بين المللي براي منافع خود و نه به نفع مردم سوريه و وحدت سياسي آن تلاش ميکنند و بحران هر روز بدتر ميشود. در نتيجه اگر جامعه جهاني به مردم ليبي براي زندگي در صلح و امنيت و ثبات حق بدهد اختلافات ممکن است حل شود.
وي توافق دريايي با ليبي را گامي "تاريخي" خواند و گفت: ما همواره از يونان، مصر، ليبي و بقيه همسايگان خود ميخواستيم براي مشخص کردن مرزهاي دريايي توافق امضا کنيم اما توافق با ليبي در نوع خود نخستين توافق بود. اين توافق شامل طرف سومي نيست و حقوق بقيه طرفها در آن نقض نميشود.
کالين گفت: کشورهايي مثل فرانسه بر سر راه ما مانعتراشي ميکنند. اما اين مسئله باعث نميشود ما روابطمان را دچار تنش کنيم. اختلافاتي داريم. ما هرگز حمايت فرانسه از کردهاي سوريه را قبول نميکنيم. فرانسه از ابتدا در ليبي نيز اشتباه کرد و با حمايت از حفتر در ثبات اين کشور و تحقق صلح نقشي ايفا نکرد.
بازار