نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
بین الملل

بولتون: ترامپ یک رئیس‌جمهور بی‌اخلاق است

منبع
ايسنا
بروزرسانی
بولتون: ترامپ یک رئیس‌جمهور بی‌اخلاق است

ايسنا/ جان بولتون که چندي پيش انتشار کتاب خاطراتش از دوران خدمت به عنوان مشاور امنيت ملي در دولت دونالد ترامپ جنجالي شد، در مصاحبه با يک نشريه اسپانيايي، ترامپ را يک رييس جمهور بي اخلاق که به هيچ فلسفه و سياستي پايبند نبوده و تنها بر مبناي احساسش در همان لحظه تصميم ميگيرد، توصيف کرد.

جان بولتون، مشاور امنيت ملي سابق دولت دونالد ترامپ در مصاحبه با نشريه اسپانيايي ال پاييس در پاسخ به سوالي درباره اينکه چرا در زمان اجراي فرآيند استيضاح دونالد ترامپ در کنگره، حاضر به ايراد شهادت در اين فرآيند نشده و به جايش در کتاب خود درباره مناقشه مربوط به اوکراين حرفهايش را زده است، گفت: هيچ چيز تغيير پيدا نکرد. حاميان استيضاح در مجلس نمايندگان آمريکا مديريت درستي در قبال مسئوليت‌هايشان نداشتند. اگر شهادت من انقدر مهم بود بايد يک احضاريه براي آن صادر مي‌کردند. من به مجلس سنا نيز پيشنهاد خودم را دادم اما آنها تصميم گرفتند شاهدان را احضار نکنند. در هر صورت من قرار نبود چيز بيشتري به مساله اوکراين نسبت به آنچه که ديگران قبل از آن گفتند اضافه کنم. من فکر مي‌کنم آنچه که مهم‌تر است اين است که مردم خودشان داستان را بدانند و تصميم‌شان را بگيرند.
بولتون درباره اينکه در کتابش اقدام ترامپ در مشروط کردن اعطاي کمک‌هاي نظامي به اوکراين به تحقيقات اين کشور عليه جو بايدن و پسرش را تاييد کرده و اين يک شهادت مستقيم عليه اين رئيس‌جمهور آمريکا به حساب مي‌آيد، گفت: اين موضوع را قبلاً شخص سفير گوردون ساندلند عنوان کرده و همه آن را مي‌دانستند. اما بياييد به ابتداي کار برگرديم. اگر اظهارات من انقدر مهم بود چرا آنها در مجلس نمايندگان آمريکا احضاريه صادر نکردند؟
بولتون درباره اينکه آيا دونالد ترامپ را با توجه به مطالب مطرح شده در کتابش يک رئيس جمهور فاسد مي‌داند، گفت: من فکر مي‌کنم ترامپ يک رئيس‌جمهور بي اخلاق است که تنها بر مسائل کمک کننده به پيروزي مجددش در انتخابات تمرکز دارد.
اين مشاور امنيت ملي سابق دولت آمريکا در پاسخ به ماجراهاي مربوط به گافهاي ترامپ از جمله ديدگاه‌هاي اشتباهش درباره ونزوئلا يا فنلاند عنوان کرد: بر اساس شرايط ممکن بود براي اصلاح کردن او تلاش کنيم. من بارها براي او توضيح دادم که شبه جزيره کره در سال ۱۹۴۵ دو تکه شده است اما هرگز آن را در خاطرش حفظ نکرد. در اين موارد شما تنها مي‌خواهيد که گفتگو با ترامپ به موضوع ديگري منحرف شود. مردم مي‌دانند که او علاقه چنداني به تاريخ ندارد و نمي‌خواهد آن را ياد بگيرد.

بولتون همچنين درباره علت انتشار توييتهاي تحريک آميز توسط ترامپ و اينکه آيا در فرستادن توييتهايش يک استراتژي دارد، گفت: من فکر کنم که اين نحوه عملکرد او است اما من نمي‌توانم توضيح دهم که چرا اينگونه رفتار مي‌کند. من اهميتي به اينکه چه اتفاقي براي او در بچگي افتاده يا هر چيز شخصي ديگري اهميت نمي‌دهم. چيزي که مهم است نحوه رفتار او است و همواره اينگونه رفتار کرده است و کساني که او را چندين دهه مي‌شناخته‌اند نيز اين نحوه رفتار او را تصديق کردند. بنابراين به مجرد ورودش به کاخ سفيد تغيير نخواهد کرد. بخشي از آنچه که انجام مي‌دهد به نظر من نمايشي است. او اين نمايش را بارها و بارها تکرار مي‌کند و اين چيزي است که مي‌خواهد انجام دهد. اين نشان مي‌دهد که او بر مبناي يک فلسفه يا يک سياست فکر نمي‌کند. مبناي کار او احساسي است که در صبح يک روز سه شنبه يا بعد از ظهر پنجشنبه دارد.
بولتون در باره نقش جارد کوشنر، داماد و مشاور دونالد ترامپ و ميزان نفوذ او در دولت گفت: روساي مختلف در کابينه تلاش داشته‌اند تا جارد کوشنر و ايوانکا ترامپ، دختر رئيس جمهور و همسر او را در ساختار سازماني معمولي کاخ‌سفيد قرار دهند اما شکست خوردند. يک روز مايک پامپئو، وزير خارجه آمريکا به من گفت در دور دوم رياست جمهوري ترامپ تنها شاهد نمايش دونالد ترامپ به همراه جارد کوشنر و ايوانکا خواهيم بود. زماني که داماد ترامپ چيزي را به او بگويد براي بقيه بسيار سخت خواهد بود که رئيس‌جمهور آمريکا را براي خلاف آن حرف متقاعد سازند. اينکه اعضاي خانواده رئيس جمهور بدون داشتن تجربه‌اي در زمينه مسائل حوزه کاريشان به او نزديک باشند، يک مشکل است.
وي افزود: کوشنر يک بار درباره کرونا ويروس گفت که "کتاب‌هايي درباره آن خوانده است". ممکن است شما کتاب‌هاي زيادي نيز درباره خاورميانه هم خوانده باشيد اما اين قرار نيست شما را براي اقدام در قبال اين حوزه آماده کند. من نمي‌خواهم بگويم که داشتن نگاهي جديد درباره اين حوزه موثر نيست اما جارد کوشنر سه سال را در زمينه نزاع اسرائيل با فلسطين کار کرده و چيزي که توليد کرده هرگز به ثمر نخواهد نشست. او سه سال براي آن کار کرده و آن را ارائه کرده در حالي که اين پايان کار وي است.
بولتون در ادامه اين مصاحبه در خصوص ديدگاه‌هاي دولت دونالد ترامپ در قبال ونزوئلا گفت: من بيش از حد درباره شانس مخالفان براي موفقيت در ونزوئلا خوشبين بوده‌ام. مخالفان دولت ونزوئلا از اواخر ۲۰۱۸ تا اوايل ۲۰۱۹ معتقد بودند اگر در چارچوب قانون اساسي عمل نکرده و رياست‌جمهوري را خالي اعلام بکنند ديگر چنين فرصتي به دست نخواهند آورد. آنها سه سال را صرف تلاش براي خلاصي پيدا کردن از مادورو کردند و قبل از آن نيز براي خلاص شدن از هوگو چاوز تلاش کردند. ما هيچ توهمي نداشتيم. ما فکر نمي‌کرديم که اين کار آسان باشد اما ترامپ جوري آن را به تصوير کشيد که انگار مسئله آساني است. در هر صورت اين او بود که همه تصميم‌ها را گرفت و رهبري در عين حال نيازمند اين است که در قبال تصميماتتان قبول مسئوليت کنيد، اينکه در زمان وقوع اتفاقات ناخوشايند زير دست‌هايتان را مقصر بدانيد تنها فرار از مسئوليت است.
بولتون مدعي شد، مخالفان دولت ونزوئلا در ۳۰ آوريل ۲۰۱۹ بسيار به سرنگوني مادورو نزديک شدند. او ادامه داد: ما ماجراي کامل را و اينکه چه اتفاق اشتباهي افتاد نمي‌دانيم اما دليل داريم براي آن که باور کنيم کوبايي‌ها و روس ها او را در قدرت حفظ کردند. من فکر مي‌کنم اکثريت قاطع مردم در ونزوئلا مخالف حکومت هستند اما همچنان مقام‌هاي ارشد اين کشور با پول تامين شده از مواد مخدر حقوق دريافت مي‌کنند و اين منبع درآمد بهتري نسبت به نفت بوده و به لطف آن در قدرت هستند. اما آنها وضعيتي شکننده دارند. اگر کوبايي‌ها همين فردا آنها را ترک کنند حکومت روز بعد سقوط مي‌کند. اين بسيار مهم است که بر گروه‌هايي نظير فارک و يا اي.ال.ان فشار وارد کنيم تا اين کانال تامين مالي قطع شود. اگر ترامپ توجه بيشتري صرف آمريکاي لاتين مي‌کرد اطمينان حاصل مي‌کرد که دولت‌هاي ديگر نيز همچنين فشار را حفظ کنند.
بولتون در ادامه در خصوص نزاع آمريکا با چين اظهار نظر کرده و گفت: اين مسئله موجوديتي قرن ۲۱ است. ما به نحوي دير فهميديم که چين يک تهديد است؛ اينکه چطور اين کشور جامعه‌اش را سازماندهي مي‌کند، چطور با قوانين متفاوت در اقتصاد بين‌المللي بازي مي‌کند و همچنين تهديد فزاينده نظامي آن و خطر شرکت‌هاي فناوري آن نظير هوآوي و زد.تي.اي. سه سال است که دولت ترامپ تلاش مي‌کند بر سر يک توافق تجاري با چين مذاکره کند، حالا با شيوع کرونا ويروس لحن او تندتر شده است اما نمي‌دانم آيا در راهبردش نيز تغييري صورت گرفته يا خير. اگر در ماه نوامبر در انتخابات پيروز شود مي‌تواند خواستار بازگشت به پاي ميز مذاکره در روز بعد شود. در آراي عمومي آمريکا در نگرش در خصوص چين تغيير ايجاد شده است. در ۳۰ يا ۴۰ سال گذشته ما سياست خودمان را بر مبناهايي که بعدا نادرست از آب درآمدند توسعه داديم، بنابراين نياز به سياست‌هاي جديدي داريم که همين الان مورد بحث قرار بگيرند. اما اين به معني اين نيست که ترامپ کاملاً درگير آنچه که دولت در قبال اين مسئله انجام مي‌دهد، است.
بولتون درباره اينکه چرا طبق آنچه که قبلا گفته جنگ عراق را يک اشتباه نمي‌داند، گفت: از نظر من اين يک اشتباه نبود، چون صدام تهديدي براي صلح و امنيت خاورميانه به شمار مي‌رفت. اگر حکومت او از بازرسان و تحريم‌هاي سازمان ملل خلاصي پيدا مي‌کرد فوراً به توليد تسليحات هسته‌اي روي مي آورد. او سه هزار دانشمند و تکنسين داشت که به آنها مجاهدين هسته‌اي مي‌گفت. اين نشان مي‌دهد که ما بايد او را در همان جنگ نخست عراق در سال ۱۹۹۱ سرنگون مي‌کرديم نه اينکه بگذاريم در قدرت بماند. مسئله مربوط به سرنگون کردن صدام نبود بلکه موضوع مربوط به سوء مديريت فرآيند بعد از جنگ عراق با هدف روي کار آمدن دولت جديد در عراق بود. من اين فرآيند را به جاي آنکه در دست مقامات موقت قرار دهم در دستان عراقي‌ها مي گذشتم. اين باعث اعمال فشار بيشتر بر ايران مي‌شد.
بولتون درباره مناقشه مربوط به سلاح‌هاي کشتار جمعي حکومت صدام گفت: او البته سانتريفيوژ فعال نداشت اما نيروي مغزي براي توليد دوباره آن‌ها را داشت. بزرگترين مشکل مربوط به سلاح‌هاي شيميايي عراق مي‌شد و نگراني مربوط به آنچه که خود صدام در سال‌هاي ۱۹۹۰ و ۱۹۹۱ گفته بود. من در دولت جورج بوش پدر نيز خدمت کردم. شوراي امنيت سازمان ملل تصميم گرفت اين سلاح‌ها را نابود کند و زماني که بازرسان سازمان ملل گفتند قرار است اين کار را انجام دهند حکومت صدام اعلام کرد که آنها را نابود کرده و وقتي از آن سند و مدرک خواستند اعلام کرد که آن را نشان نخواهد داد. بعد از جنگ دوم عراق مشخص شد که او دروغ گفته و هرگز سلاح شيميايي نداشته است اما اگر به سال‌هاي ۲۰۰۱، ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ برگرديم هيچ کس نمي‌گويد او دارد دروغ مي‌گويد و اينکه اين سلاح‌ها را ندارد. اشتباه ما باور کردن حرف‌هاي او بود.
بولتون درباره اينکه با توجه به ذکر وضعيت‌هاي بسيار آزار دهنده تجربه شده توسط خودش در دولت چرا زودتر استعفا نداد، گفت: من دفعات زيادي به اين استعفا فکر کردم و چندين ماه قبل نامه آن را آماده کرده بودم. خيلي‌ها از من پرسيدند که چرا زودتر دولتش را ترک نکردم اما خيلي‌هاي ديگر معتقد بودند که اين وظيفه من بود که در دولت بمانم. من مي‌توانم بگويم شما آنجا هستيد تا به منافع آمريکا در حوزه‌هاي امنيت ملي خدمت کنيد و اين باعث اکراه در استعفا کردن مي‌شود، هرچند که در يک مقطع به اين نتيجه مي‌رسيد که ديگر تاثيري نداريد و بايد تصميم به استعفا بگيريد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره