نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

فلاحت‌پیشه: اگر با آمریکا تلفن قرمز داشتیم سانحه هواپیمای اوکراینی رخ نمی‌داد

منبع
شرق
بروزرسانی
فلاحت‌پیشه: اگر با آمریکا تلفن قرمز داشتیم سانحه هواپیمای اوکراینی رخ نمی‌داد
شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست حشمت‌الله فلاحت‌پيشه، نماينده اسلام‌آباد غرب و دالاهو است. او با حمايت اصلاح‌طلبان عضو کميسيون امنيت ملي توانست رياست 14ساله علاءالدين بروجردي بر اين کميسيون را پايان دهد و دوراني طلايي را در مدت يک‌ساله رياستش بر کميسيون امنيت ملي پديد آورد؛ اما تندروها که مواضعشان متفاوت با فلاحت‌پيشه بود، رياست او بر کميسيون را به نفع خودشان نديدند و در ائتلاف شکل‌گرفته ميان تندروها و برخي مستقلين که سوداي قدرت در کميسيون امنيت ملي مجلس را داشتند، پاياني براي رياست او بر کميسيون امنيت ملي رقم زدند. فلاحت‌پيشه در گفت‌وگوي ويدئويي با اعتمادآنلاين به مباحث متعدد داخلي و خارجي پرداخته که در اينجا گزيده‌هاي آن را مي‌خوانيد:
مجلس از لحاظ قانون اساسي جايگاه قوي‌اي است؛ اما آيا خودش اين جايگاه و شأن را حفظ کرده است؟ بنده به‌عنوان کسي که سه دوره در مجلس حضور داشتم، معتقدم هر دوره نقايص مجالس ما بيشتر از گذشته بوده است... در سطح کلان معتقدم روزبه‌روز مجالس ما از رأس امور دور شدند. بخشي از آن ناشي از کساني است که به مجلس مي‌آيند؛ يعني کساني که نمي‌دانند چه‌کاره هستند! و نماينده يعني چه.
مشکل ديگر براي در رأس‌اموربودن مجلس يک جرياني است که شکل گرفته و متأسفانه مجلس را در موارد مختلف مزاحم مي‌دانند؛ بنابراين بعضي‌ها مثل فلان رئيس‌جمهور که مي‌گفت «مجلس در رأس امور نيست»، به زبان مي‌آورد و در عمل بدتر هم مي‌‌کرد؛ برخي ديگر به زبان نمي‌آورند اما عمل مي‌کنند و مي‌کوشند مجلس را از رأس امور بيندازند... مجلس طبق قانون اساسي در رأس امور است، ولي در عملکرد و در نوع تعاملي که ساير قوا نسبت به مجلس دارند، به نظر من مجلس از رأس امور دور شده است.
بزرگ‌ترين ضربه به مجلس دهم از ناحيه هيئت‌رئيسه به‌ويژه شخص رئيس‌ وارد شد. من با وجود اينکه معتقدم آقاي لاريجاني خوبي‌هاي زيادي دارد و زحماتي کشيده، ولي مجلس در اين حوزه منحصر شد. به‌هرحال طبق قانون اساسي رئيس مجلس سخنگوي مجلس است؛ يعني يک رأي دارد و هم‌سطح ساير نمايندگان است... به‌هر‌حال رئيس مجلس در يک‌سري از نهادهاي تصميم‌گير به‌عنوان نماينده مجلس حضور دارد. آقاي لاريجاني نماينده مجلس نبود؛ يعني در مجلس نماينده آن نهادها بود؛ به‌‌ويژه نماينده شوراي عالي امنيت ملي در مجلس يا در مواردي نماينده سران سه قوه در مجلس بود.
مجلس ما در کل به دو جريان تقسيم شد؛ يک جريان که معترض اين وضع بودند و در قضيه بنزين خود را نشان دادند. يک جريان مي‌گفتند مجلس کاري نداشته باشد، در بيرون تصميم بگيرند و مجلس فقط توجيه يا سکوت کند. جريان ديگر مي‌گفتند مجلس بايد حرف بزند. آقاي رئيس‌جمهور يک موضوع ناصحيح را مطرح کرد. ايشان گفت موضوع بنزين تصميم کل قواي کشور بود. من از ايشان خواهش مي‌کنم اصلاح کند و بگويد تصميم سران سه قوه بود. اتفاقا سران سه قوه هم امضا کردند. يکي از مشکلاتي که در نظام‌ها و کشورهايي که از لحاظ سياسي، اجتماعي و فرهنگي در سطح مترقي کار نمي‌کنند، وجود دارد، اين است که افراد تبعات تصميم‌هاي خودشان را نمي‌پذيرند. وقتي به اصطلاح يک بدعت تحت عنوان سران سه قوه شکل گرفت که براي مقابله با تحريم بود- خوب و بدش را کار ندارم- در آنجا هر سازوکاري که در کشور ما شکل مي‌گيرد، آيين‌نامه‌اي براي تصميم‌گيري و تصويب دارد... در اين آيين‌نامه آمده که هرگونه رأي‌گيري سران سه قوه بايد اجماعي باشد؛ يعني دو به يک نداريم. بايد بحث کنند، نظرات کارشناس پشت سر خودشان را بگويند، بعد بگويند بنزين گران بشود يا نشود. اين نيست که من مشروط اين کار را انجام دادم، من انجام ندادم و.... اجماعي تصميم گرفتند.
سران سه قوه موافق بودند. اين موضوع سه بار به‌صورت رسمي و استمزاجي در مجلس مطرح شد؛ اما مجلس رأي منفي داد! حتي سه‌شنبه‌اي که آقاي لاريجاني موضوع را مطرح کرد، تمام مجلس دو- دو مي‌گفتند و مخالفت کردند. نمايندگان اصلا اجازه ندادند موضوع مطرح شود، همه مخالف گراني بنزين بودند... روزي 200 ميليارد افزايش درآمد [از محل گراني بنزين] از جيب مردم کجا مي‌رود... گراني بنزين نظر قوه مقننه نبود، بلکه نظر رئيس قوه مقننه بود و مجلس هيچ‌وقت زير بار اين موضوع نرفت.
توصيه من به مجلس آينده اين است که هيچ‌وقت زير بار جلسات غيرعلني نرود. فکر مي‌کنند مهم شده‌اند که برايشان جلسات غيرعلني برگزار مي‌کنند، پس در اين قضيه شريک نشوند. شوراي عالي امنيت ملي‌ که رئيسش آقاي روحاني و دبيرش آقاي شمخاني است، چندين‌بار از بنده شکايت کردند به‌خاطر اينکه من مصاحبه کردم! من اصلا نگفتم مذاکره! بارها گفتم ايران و آمريکا اصلا در شرايط مذاکره نيستند.
گفتم يک ميز قرمز، يک خط قرمز، يک خط تلفن قرمز بين دو طرف باشد و از تحرکات يکديگر مطلع باشند. عوامل واسط متعددي هستند که از آمريکا و ايران ضربه ديده‌اند و ممکن است بخواهند [آنها] با هم وارد جنگ شوند مثل داعش، القاعده و برخي بازيگران مانند رژيم صهيونيستي و مرتجعين عرب که نانشان در اين است که ايران و آمريکا هميشه با هم در چالش باشند و نتيجه آن را هم مي‌بينند.
من به‌عنوان کسي که هشت سال در زمان جنگ تحميلي بوده و نوجواني‌ام را زير بمباران گذراندم، آواره بودم و عزيزانم را از دست دادم، گفتم يک خط قرمزي باشد که در اين ميان غيرنظامي‌ها قرباني يک اتفاق نشوند. اگر اين خط قرمز وجود داشت حتما هواپيماي اوکرايني سقوط نمي‌کرد و حتما برخي اتفاقات نمي‌افتاد. به‌همين‌دليل از من شکايت شد.
مي‌دانيد درحال‌حاضر دغدغه دولتي‌ها چيست؟ شايد آنها نگويند، ولي من معتقدم آقاي روحاني و کل دولت اين دغدغه را دارند که مجلس بعدي چه مي‌شود؟ اگر مجلس بعدي بيايد يک مجلس خلاف نظرات کامل دولت باشد، تا پايان دوران رياست‌جمهوري با چالش مواجه هستيد. چون مجلس بعدي قطعا طرفدار رئيس‌جمهور نيست. از الان بايد مانع‌سازي کند و درعين‌حال جريان بعدي را تقويت کند که به‌عنوان رئيس‌جمهور انتخاب شود.
زماني که بنده رئيس کميسيون بودم و چه [حالا] که يک عضو هستم، طرح‌هاي خطرناکي مثل طرح بستن تنگه هرمز، خروج از ان‌پي‌تي و به‌تازگي هم طرح قطع يا کاهش ارتباط با انگلستان و... به مجلس مي‌آمد. سعي کردم براساس دلايل منطقي از افراط در اين زمينه جلوگيري کنم، ولي درعين‌حال زماني هم، به‌‌ويژه وقتي جزء تلفيق بودم، سعي کردم بودجه دفاعي مرز را تا 10 برابر افزايش دهيم. در يک سال رياست بر کميسيون، 10 سفر خارجي را کنسل کردم، چون احساس کردم نتيجه عملي براي کشورم ندارد، درعين‌حال 18 سفر داخلي رفتم. تقريبا به تمام مرزهاي کشور سفر کردم و از نزديک آخرين سرباز [مرزباني] کشور را در همان يک سال ديدم و با آنها روبوسي کردم و مسائلشان را بررسي کردم. در همان قايق‌هاي مرزباني نشستم و ديدم که سربازان ما چگونه با قايق‌هاي تعميري مرزداري مي‌کنند. بودجه مرز را خوب افزايش داديم و هنوز هم اعتقاد دارم بودجه موشکي را هميشه بايد خوب ديد. درعين‌حال در سياست خارجي سعي کرديم از افراط جلوگيري کنيم. زماني که به سوريه رفتم عده‌اي گفتند هزينه درست کردم، ولي باز هم تکرار مي‌کنم ما شايد 20 تا 30 ميليارد دلار به سوريه پول داديم و بايد از سوريه پس بگيريم. پول اين ملت آنجا هزينه شده است.
زماني هم که موضوع FATF مطرح شد، بنده حق شرط‌‌هاي قوي‌اي را مطرح کردم؛ مثلا حمايت از گروه‌هاي مقاومت و... را در آن گنجانديم، ولي آنجا اصل اساسي که دنبال کردم اين بود که ملت بايد بدانند که پولشان کجا هزينه مي‌شود.
به‌هرحال FATF خوبي‌هايي هم دارد. مي‌توانستيم با هفت تا هشت حق شرط قوي بدي‌هايش را بگيريم و کمک کنيم به اينکه مردم بفهمند پولشان کجا مي‌رود. چرا خيلي‌ها نگران شفافيت مالي هستند؟ به‌هر‌حال در اين مملکتي که بيش از همه دنيا خبر از اختلاس مي‌رسد،‌ هر روز دادگاه مفاسد داريم... من حالم به هم مي‌خورد از اينکه هر روز براي من پيامک مي‌آيد، امروز دادگاه مفسدان بزرگ و مفسد في‌الارض است... مفسد في‌الارض يعني چه؟ تعريف کنيم. مفسد في‌الارض يعني فسادش کل اين کشور را در بر گرفته باشد. هر روز يک نفر را محاکمه مي‌کنيم! پس در همين کشور نيازمند شفافيت مالي هستيم. افتخارم اين بوده که از 13 سالگي براي مملکتم اسلحه به دست گرفتم .. .من بارها مرگ را به چشم ديدم و هيچ‌وقت از جنگ و مرگ نترسيدم؛ اما معتقد هستم در شرايط کنوني هر صحبت و تصميمي که يک گام کشور را به جنگ نزديک مي‌کند، خيانت است و من معتقد هستم اينها دامي است که براي ما درست شده است.
درحال‌حاضر موضوع اصلي در کشور ما اقتصاد است. به‌ويژه به دوستانم که در مجلس بعد روي کار مي‌آيند، براساس آمار مي‌گويم زمينه براي رفع مشکلات اقتصادي کشور فراهم است. مگر ما چند هزار مشکل اقتصادي در کشور داريم؟ با روزي 200 ميليارد تومان که تنها با گران‌شدن بنزين به دست مي‌آيد... مي‌توانيم [اين رقم را] به استان‌هاي مختلف بدهيم که خودشان مشکلاتشان را رفع کنند. اين فقط درآمد يک بخش است... بخش دوم بودجه امسال است. سهم نفت در بودجه يک‌چهارم سهم ماليات است؛ يعني در واقع مردم کشور را اداره مي‌کنند، آن‌هم در کشور نفت‌خيزي که روي نفت خوابيده است. ...البته اگر اين بودجه صرف حوزه‌هاي انحرافي نشود که شده است.
کشور نيازمند اعتمادسازي است. تعارف نکنيم اتفاقاتي در اين کشور افتاده که مردم دل‌چرکين هستند و حتما بايد اعتمادسازي شود. مردمي که براي حاج قاسم سليماني آمدند، مردمي هستند که پاي کشورشان هستند، حتما مي‌دانند صلاح کشورشان در چيست. هر ايراني صلاح کشورش را بهتر تشخيص مي‌دهد تا آقاي ترامپ و صهيونيست‌ها و مرتجعين، ولي بايد اعتماد مردم دوباره به دست بيايد. در قضيه هواپيما هم برخي به اعتماد مردم ظلم کردند. همان روز اول ادله مختلف داشتيد و واقعا آمريکا شريک جرم شما بود. همان روز اول بايد حقيقت ماجراي هواپيما اعلام مي‌شد، اما ظلم کردند.
#باهم_شکستش_مي‌دهيم ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره