آغاز تعطیلات خودروسازان

دنياي اقتصاد/ تعطيلات تابستاني خودروسازان بزرگ کشور در حالي از امروز آغاز مي شود که مانند نوروز، در اين تعطيلات نيز خطوط تکميل کاري محصولات ناقص آنها فعال خواهد بود. در نوروز امسال با وجود تعطيلات رسمي، خطوط تکميل کاري خودروسازان باز بود و آنها چند هزار دستگاه محصول ناقص را تجاري سازي کردند، درست مانند تعطيلات تابستاني سال گذشته.
ايران خودرو، سايپا و پارس خودرو همواره در تابستان بين يک تا دو هفته تعطيل مي شوند و در حالت عادي، به بازسازي خطوط توليد و انجام تعميرات موردنياز ميپردازند. اين در حالي است که طي دوران تحريم، شرايط کاري خودروسازان در تعطيلات تابستاني تغيير کرده و آنها به ناچار بايد تکليفي اضافي را انجام دهند. اين تکليف اضافه، تکميل خودروهاي ناقص است که هم در تابستان گذشته و هم تعطيلات نوروز امسال بر گردن خودروسازان افتاد. خودروهاي ناقص محصولاتي هستند که به دليل کمبود يا نبود مقطعي برخي قطعات، امکان تجاري سازي ندارند و از خطوط توليد به پارکينگ هاي خودروسازان منتقل مي شوند تا پس از تامين قطعه، عمليات تکميل کاري روي آنها صورت گيرد.
پديده خودروهاي ناقص معمولا در دوران تحريم رخ مي دهد و در هر دو تحريم خودروسازي طي دهه ۹۰ گريبان اين صنعت را گرفت. توليد خودروهاي ناقص از يکسو با حساسيت وزارت صنعت، معدن و تجارت به آمار در ارتباط است و از سوي ديگر نيز به موضوع نيروي انساني خودروسازان مربوط ميشود. در دوران تحريم به دليل کمبود قطعات، توليد افت ميکند، بنابراين اگر قرار بر توليد فقط خودروهاي کامل باشد، درصد افت توليد بسيار شديد خواهد بود و وزارت صمت نسبت به اين موضوع حساس است. از همين رو به خودروسازان تاکيد مي شود تا جايي که امکان دارد ولو به قيمت توليد محصولات ناقص، آمار را بالا ببرند. از آن سو اما خودروسازان در حالت عادي توليد نيز با نيروي مازاد مواجهند و اگر قرار باشد در دوران تحريم فقط محصولات کامل توليد کنند، بخش قابل توجهي از اين نيروها عملا بيکار خواهند شد.
طي سه سالي که از تحريم مي گذرد، معمولا بخش قابل توجهي از توليدات خودروسازان را محصولات ناقص تشکيل داده و در مقاطعي آمار موجودي آنها در پارکينگ خودروسازان از ۲۰۰ هزار دستگاه هم گذشته است. گفته مي شود مشکل اصلي خودروهاي ناقص، کمبود قطعات الکترونيکي است، قطعاتي که فعلا امکان ساخت داخل آنها وجود ندارد و تامين شان کاملا به خارج از کشور وابسته است. اتفاقا طي دو سه ماه گذشته معضل جهاني کمبود تراشه، گريبان خودروسازان ايراني را هم گرفت و سبب شد ضمن افزايش توليد محصولات ناقص، تکميل کاري آنها نيز روندي کند به خود بگيرد.هرچه هست، در تعطيلات تابستاني امسال خودروسازان نيز تکميل کاري محصولات ناقص در دستور کار قرار گرفته و اين البته در حالي است که گويا تعطيلي بانک ها و گمرک در روزهاي شنبه و يکشنبه سبب شده برنامه ريزي آنها دستخوش تغيير شود. به عنوان مثال، يکي از خودروسازان بزرگ کشور بنا داشته در تعطيلات اين هفته نزديک به ۶۰ هزار دستگاه محصول ناقص را تکميل و تجاريسازي کند، اما به دليل تعطيلي بانک ها و گمرکات، برنامه خود را به ۲۰ هزار دستگاه تقليل داده است.