نوشیدنی مغذی برای قلب، مغز و گوارش

هفته نامه سلامت/ شير فندق، نوشيدني مغذي براي افرادي است که نسبت به لاکتوز شير حساسيت دارند يا رژيمهاي گياهخواري را دنبال ميکنند. برخلاف تصور، شير فندق از ترکيب آب و فندق تهيه ميشود و تمام فوايد ميوه خام فندق را دارد. گرچه ترکيب شير فندق الزاما مشابه شير گاو نيست اما اين نوشيدني ارزش تغذيه اي بالايي براي سلامت بدن دارد.
شير فندق بهعنوان خوراکي مغذي در رژيم غذايي متعادل و متنوع توصيه ميشود. فندق همانند ديگر خشکبار انرژيزاست و منبع غني ويتامينها، مواد معدني، پروتئينها، اسيدهاي چرب غيراشباع، فيبرها و ترکيبات آنتياکسيداني محسوب مي شود. اما مهم ترين فوايد مصرف اين نوشيدني به ترتيب زير است:
بهبود رشد و تشکيل بافتها
از جمله مهمترين مواد معدني فندق ميتوان به پتاسيم، کلسيم، فسفر، منيزيم، روي و آهن اشاره کرد. تمام اين ترکيبات براي تشکيل بافتها، رشد اندامها و عملکردهاي حياتي بدن ضروري هستند. متابوليسم سلولها نيز به اين ترکيبات نياز دارند. البته کلسيم موجود در شير فندق بهاندازه شير دام نيست اما منبع خوبي براي افرادي است که بهدلايل مختلف نميتوانند شير دام مصرف کنند.
پيشگيري از بيماريهاي قلبي عروقي
چربيهاي موجود در خشکبار از نوع اسيدهاي چرب غيراشباع بهخصوص امگا9 هستند. البته در حد کمتري اسيدهاي چرب امگا3 نيز وجود دارد. اين چربيها براي رشد و عملکرد سيستم عصبي ضروري هستند و در پايين نگهداشتن کلسترول بد خون (LDL)، حفظ کلسترول خوب (HDL) و کاهش تريگليسريد نقش دارند. براساس مطالعات، مصرف شير فندق در پيشگيري از بيماريهاي قلبي عروقي موثر است.
تاخير در روند پيري
شير فندق سرشار از آنتياکسيدانهاي موثر مانند ويتامين E است که مانع از آسيب راديکالهاي آزاد ميشود و روند پيري سلولها را بهتاخير مياندازد. اين ترکيبات همچنين به حفظ حالت ارتجاعي عروق خوني نيز کمک ميکند.
محافظت از سيستم عصبي
فندق حاوي آهن و ويتامينهاي گروه B است که براي رشد نورونها و مراقبت از سيستم عصبي ضروري هستند. خوشبختانه ميتوان فندق را از دوران کودکي در برنامه تغذيه گنجاند که براي رشد مغز و سيستم عصبي کودکان بسيار مفيد است.
پيشگيري از يبوست
فندق حاوي فيبرهايي است که در عملکرد مطلوب سيستم گوارش موثر است و با تنظيم حرکات لوله گوارش از بروز مشکلاتي نظير يبوست پيشگيري ميکند که حتي براي مبتلايان به يبوست مزمن عالي است. البته نبايد در مصرف اين نوشيدني افراط کرد زيرا سطح باکتريهاي روده را تغيير ميدهد.
طرز تهيه شير فندق
مغز فندقهاي خام را 8 ساعت در آب خيس کنيد تا پوسته نازک آن کاملا جدا شده و حجم آن بيشتر شود. هر فنجان فندق خيسشده را با 3 فنجان آب در مخلوطکن بريزيد. اگر دوست داريد که نوشيدني غليظتر باشد، حجم آب را کمتر در نظر بگيريد. پس از آمادهشدن شير فندق، آن را درون صافي پارچهاي بريزد تا کاملا يکدست باشد. البته بهتر است نوشيدني براي هر بار مصرف، تازه تهيه شود.