کدام سبک موسیقی در انتخاب غذای سالم نقش دارد؟

ايسنا/ نتايج تحقيقات در چين و دانمارک نشان ميدهد، انواع موسيقي خاص در فرهنگهاي مختلف بر انتخاب غذاهاي سالم تاثير دارد و از اين طريق ميتوان به اصلاح رژيم غذايي پرداخت.
به نقل از نيوز، تحقيق جديد، اولين تحقيقي است که چگونگي تاثير موسيقي بر تغيير انتخاب غذا در فرهنگها غربي و شرقي را بررسي کرده است.
شرکتکنندگان شامل ۲۱۵ فرد از چين و دانمارک بودند. بهطورکلي، اولويتهاي غذايي پايدار در هر دو گروه شرکتکننده بر اساس موسيقي ارزيابي شد. موسيقي سالم و ناسالم بر اساس نتايج پيش مطالعهاي ايجاد شد که از شرکتکنندگان هر دو کشور خواسته شده بود ارتباط بين غذاهاي مختلف و کيفيتهاي موسيقي را شناسايي کنند. با وجود تفاوتها در ارتباط بين ژانرهاي موسيقي و سلامتي، موارد سازگار نيز در هر دو فرهنگ مشاهده شد؛ شرکتکنندگان چيني تمايل داشتند موسيقي راک و کلاسيک را با غذاي ناسالم مرتبط کنند، در حالي که شرکتکنندگان دانمارکي بيان کردند، موسيقي هيپ هاپ انتخاب غذاي ناسالم را القاء ميکند.
افرادي که در معرض موسيقي سالم قرار گرفته بودند زمان بيشتري را براي تثبيت تصاوير غذاهاي سالمتر مانند سبزيها، سالاد ماهي تن و آناناس صرف کردند در مقابل انتخاب مواد غذايي افراد در معرض موسيقي ناسالم به ميني دوناتها، پيتزا و چيپس سيبزميني محدود شد.
داني پنگ لي، دانشجوي دکتراي گروه علوم غذايي دانشگاه آرهوس دانمارک و محقق اصلي اين تحقيق اظهار کرد: معمولا زماني که به غذا فکر ميکنيم، به طعم، بو و شکل آن نيز توجه داريم اما در بسياري از مواقع نقش صدا ناديده گرفته شده است.
وي ادامه داد: شناسايي اولويتهاي غذايي افراد به دليل اينکه هميشه تصميمگيري منطقي در آن وجود ندارد و اغلب تحت تاثير اميال احساسي است يا ناخودآگاه توسط نيازهاي جسمي و گرسنگي کنترل ميشود، دشوار است. بهعلاوه تعريف غذاي سالم نيز تاحدودي فردي و تحت تاثير فرهنگ و سنتهاي غذايي است.
نتايج تحقيقات گذشته اين گروه نشان ميدهد، انسان به طور ضمني و صريح برخي از صداها را با طعمهايي مانند تلخي و شيريني مرتبط ميکند. اما نتايج تحقيق جديد ثابت کرد که اين تاثيرات با مفاهيم انتزاعيتر مانند سلامتي که در فرهنگها مختلف متفاوت هستند نيز ارتباط دارد.
محققان با استفاده از نتايج پيش تحقيق، نسخه ناسالم و سالم غذايي را بر اساس موسيقي شناسايي کردند. هر دو نمونه داراي ملودي يکسان اما از نظر تنظيم آهنگ و سرعت متفاوت بودند. موسيقي ناسالم راک محور، موسيقي خشن، با صداي گيتار، گامهاي سريع، طبلها با صداي سنگين و نوتهاي کوتاه بود و موسيقي سالم صداي جاز همراه با پيانو و سرعت کم داشت.
دانشمندان صداي موسيقي پس زمينه را نيز افزايش دادند تا اولويت شرکتکنندگان براي گزينههاي غذايي سالم يا ناسالم را بيشتر تحت تاثير قرار دهند. موسيقي ناسالم با صداي يک منظره شلوغ شهري، بوق خودروها و ترافيک همراه شد. محققان اين فرضيه را مطرح کردند که اين صداهاي دلخراش و استرسزا عملکردهاي مغزي داوطلبان را تحت تاثير قرار ميدهند و به آنان فرصت کمتري براي تفکر در مورد گزينههاي انتخابي ميدهند. در همين حال، موسيقي پس زمينه سالم شامل موسيقي آرام متشکل از امواج اقيانوس و مرغهاي دريايي بود که در تحقيقات قبلي مشخص شده بود با سلامتي همراه است.
بهطورکلي، هر دو گروه شرکتکنندگان دانمارکي و چيني هنگام پخش موسيقي با پس زمينه سالم غذاهاي سالم را انتخاب کردند، اين امر براساس ميزان انتخاب هر يک از شرکتکنندگان نسبت به غذاي سالم و همچنين تعداد دفعاتي که مجددا به آن انتخاب خاص پرداختند، مشخص شد. اين موارد با نظارت بر حرکات چشم شرکتکنندگان پيگيري شد. محققان اين نظريه را مطرح کردند که ممکن است گوش دادن به موسيقي سالم آسانتر باشد، يا حداقل حواسپرتي کمتري ايجاد کند و اين مورد به شرکتکنندگان فرصت ميدهد تا درباره تصميمات خود فکر کنند.
نتايج اين تحقيق در دنياي واقعي کاربردي است؛ فروشگاهها، دولتها و سرآشپزها ميتوانند موسيقي انتخاب کنند که داراي ويژگيهاي سالم براي تشويق تغذيه سالم باشد، در حالي که از لحن خشن و سرعت بالا جلوگيري شود تا افراد تحت تاثير آن غذاي سالم را انتخاب کنند.
پنگ لي گفت: «لازم نيست که شما ماههاي زيادي را صرف انجام يک مطالعه و يافتن پارامترهاي دقيق موسيقي کنيد که با چيز خاصي مرتبط هستند. اين نتايج فقط پيشنهادي براي افرادي است که ميخواهند اين کار را انجام دهند تا در انتخاب صدا و موسيقي بازتاب بيشتري داشته باشند و در موسسات غذايي يا تنظيمات خردهفروشي خود استفاده کنند.»
زيربناي تحقيق جديد نتايج قابل توجه تحقيقات پيشين بود که چگونگي تاثير موسيقي بر مصرف را بررسي کرده بودند. در کارهاي پيشگامانه از اواخر دهه ۱۹۹۰، محققان دريافتند که موسيقي بر انتخاب مواد غذايي تاثير دارد اما در اکثريت قريب به اتفاق موارد، خريداران گفتند که موسيقي نقشي در تصميمگيري آنان نداشته است و اين مورد بيان ميکند ما از تاثير صدا بر انتخاب خود آگاه نيستيم و اين تاثير تا حدودي ناخودآگاه است.
امروزه بسياري از شرکتهاي غذايي و رستورانها از موسيقي به عنوان ابزاري براي تغيير انتخاب افراد استفاده ميکنند. نتايج مطالعات نشان دادند که موسيقي با صداي بلند که موجب حواسپرتي ميشود، توانايي ما را در تشخيص برخي از طعمها مانند ترش و شيرين مختل يا تقويت ميکند.
پنگ لي گفت: «برخي از رستورانها از اين ايدهها استفاده ميکنند و ممکن است پيشرفت بيشتري در اين زمينه داشته باشند اما من فکر ميکنم ميتوان از اين نتايج نه تنها در حوزه غذا و خردهفروشي، بلکه در بسياري از موارد استفاده کرد.»
نتايج اين تحقيق در نشريه Appetite منتشرشده است.