مصرف آلو خشک و کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی در زنان یائسه

ايسنا/ نتايج تحقيقات جديد نشان ميدهد، مصرف روزانه آلو خشک ميتواند عوامل خطر بيماري قلبي عروقي (CVD) ازجمله افزايش ظرفيت آنتياکسيداني و کاهش التهاب در زنان سالم يائسه را بهبود بخشد.
به نقل از مديکال نيوز، بيماري قلبي عروقي، علت شماره يک مرگومير در سراسر جهان و چالشي قابل توجه براي بهداشت عمومي است. نتايج تحقيقات انجام شده توسط دانشگاه ايالتي سنديگو نشان ميدهد که آلو خشک ميتواند تاثير مثبتي بر کاهش خطر بيماريهاي قلبي بگذارد.
دکتر شيرين هوشمند، استاد علوم ورزشي و تغذيهاي در دانشگاه ايالتي سن ديگو گفت: «وقتي نتايج تحقيقات قبلي ما و ديگران با اين دادههاي جديد مقايسه شود، شواهد ثابت ميکند که خوردن آلو خشک ميتواند سلامتي را تقويت کند.»
محققان در اين مطالعه تصادفي و کنترلشده دريافتند که مصرف روزانه ۵۰ گرم آلو خشک (حدود پنج تا ۶ عدد آلو خشک) فقط به مدت ۶ ماه منجر به بهبود علائم زيستي ازجمله افزايش کلسترول خوب بدن (HDL)، کاهش نسبت کلسترول تام به HDL و درنتيجه کاهش خطر CVD ميشود.
همچنين مصرف روزانه آلو خشک باعث افزايش ظرفيت آنتياکسيداني و کاهش سطح سيتوکينهاي التهابي اينترلوکين -۶ و فاکتور نکروز تومور آلفا مرتبط با خطر CVD خواهد شد.
لازمبهذکر است، طي آزمايش بهطور قابلتوجهي، شاخص توده بدن و وزن شرکتکنندگان با افزودن آلو خشک به رژيم غذايي معمول تغيير نکرد.
محققان در طول ۶ ماه مطالعه ۴۸ زن سالم يائسه را به سه گروه کنترل که هيچ نوع آلو خشک مصرف نکردند و دو گروه درماني با مصرف روزانه ۵۰ يا ۱۰۰ گرم آلو خشک تقسيم کردند. تمام جنبههاي ديگر رژيمهاي غذايي و سبک زندگي زنان مانند قبل از مطالعه و بدون تغيير بود.
نشانگرهاي زيستي متنوعي از خطر CVD در ابتدا و بعد از آزمايش جمعآوري شد تا مشخص شود که آيا در اين نشانگرهاي زيستي در بين افرادي که آلو خشک مصرف ميکنند، بهبودي مشاهده ميشود يا خير. جالب اينجاست که نتايج مثبتي در بين افرادي که ۵۰ و ۱۰۰ گرم آلو خشک مصرف ميکردند، وجود دارد که حاکي از آن است که افزودن پنج تا ۶ عدد آلو خشک يا بيشتر به رژيم روزانه ممکن است تاثير مثبتي بر کاهش خطر CVD داشته باشد.
دکتر مارک کرن، استاد تغذيه در دانشکده ورزش و علوم تغذيه دانشگاه ايالتي سن ديگو اظهار کرد: کاهش التهاب مزمن و افزايش ظرفيت آنتياکسيداني در بدن با کاهش خطر CVD و بسياري از ديگر بيماريها همراه است. اين مطالعه نهتنها نشان ميدهد که آلو خشک ميتواند روش خوبي براي کاهش التهاب و افزايش ظرفيت آنتياکسيداني باشد بلکه پيشنهاد ميکند که مصرف روزانه آلو خشک باعث بهبود سطح کلسترول در زنان يائسه ميشود.
در حالي که مکانيسمهاي دقيق و ترکيبات خاصي که در ايجاد اين اثرات مفيد نقش دارند هنوز مشخص نشده است اما تصور ميشود که ترکيبات فنلي، الياف و ساير مواد مغذي و آنتياکسيدان قدرتمند از علل اين تاثير باشند.
نتايج اين مطالعه نشان ميدهد که افزودن آلو خشک به رژيم غذايي براي کاهش خطر CVD و التهاب مناسب باشد و ظرفيت آنتي اکسيداني را نيز بهبود بخشد.
اين مطالعه به شواهد رو به رشد در مورد مزاياي کلي سلامتي و تغذيهاي آلو خشک ازجمله سلامت استخوان افزوده است. نتايج تحقيقات باليني پيشين نشاندهنده پاسخ مطلوب استخوان به آلو خشک در زنان يائسه است. به تازگي محققان اعلام کردند: تراکم مواد معدني استخوان در يک زن يائسه مبتلا به پوکي استخوان پس از مصرف روزانه ۵۰ گرم آلو خشک به مدت ۱۶ ماه افزايش يافت. نتايج اين مطالعه موردي در ماه مه سال جاري در Bone Reports منتشر شد.
نتايج تحقيق کنوني در نشريه Medicinal Food منتشر شده است.