چگونه تایوان ناگهان در مرکز تنشهای خاورمیانه قرار گرفت؟
اکو ایران/متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اگرچه شرکت تایوانی گلد آپولو ساخت مستقیم پیجرهای منفجرهشده حزبالله را تکذیب کرده، اما خواسته یا ناخواسته، صنعت جهانی فناوری و نیمههادیهای این کشور به سیاست و درگیریهای خاورمیانه کشانده شده است.
پس از افشای اینکه هزاران دستگاه پیجر منفجرشده حزبالله با استفاده از برند یک شرکت تایوانی ساخته شدهاند، صنعت فناوری این کشور بیخبر به سیاست خاورمیانه کشیده شده است.
به نوشته الجزیره، شرکت فناوری تایوانی گلد آپولو با تکذیب ساخت دستگاههای پیجر مدل AR-924 که در لبنان منفجر شدند، گفت که آنها توسط یک شرکت اروپایی به نام BAC با مجوز استفاده از برند گلد آپولو ساخته شدهاند. این شرکت در بیانیهای گفت: «طبق توافق، ما به BAC مجوز دادهایم که از برند تجاری ما برای فروش محصولات در مناطق خاص استفاده کند، اما طراحی و ساخت محصولات کاملاً توسط BAC انجام میگیرد». این شرکت افزود: «ما فقط مجوز برند تجاری را ارائه میدهیم و هیچ دخالتی در طراحی ساخت این محصول نداریم».
تایپه بازی خورد
وزارت امور اقتصادی تایوان گفت که هیچ سابقهای از صادرات مستقیم دستگاهها به لبنان ندارد و ممکن است دستگاههای پیجر پس از ساخت دستکاری شده باشند.
روزنامه نیویورک تایمز و خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات ناشناس گزارش دادند که مقامات اسرائیلی پیش از انفجارها مقادیر کمی مواد منفجره در پیجرها قرار داده بودند.
تحلیلگران در تایوان تردید دارند که دولت تایوان یا گلد آپولو داوطلبانه در حمله مشارکت داشته یا دخیل باشند. با این حال، این حادثه توجه ناخوشایندی را به تایوان و صنعت فناوری مشهور آن که بخش عمدهای از نیمههادیهای مورد استفاده در تقریباً سراسر جهان را تولید میکند، جلب کرده است.
جی چرن لیو، استاد دانشگاه ملی علوم و فناوری تایوان گفت که از این خبر «شوکه» شده است و مردم جزیره نگران هستند. لیو به الجزیره گفت: «اگرچه تایوان از همه جهات بسیار نزدیک به ایالات متحده بوده، اما با توجه به اینکه تایوان یک جامعه آزاد و یک دموکراسی کامل است، من باور ندارم که هیچ شرکتی در تایوان در یک توطئه مرگبار مانند این شرکت کند. هرگونه اشاره به چنین ایدههایی کاملاً نادرست و غیرقابلتصور است». او افزود: «من فکر نمیکنم شرکت گلد آپولو آنقدر غیرحرفهای یا احمق باشد که درگیر این قضیه شود».
یاچی چیانگ، استاد حقوق فناوری دانشگاه ملی اقیانوس تایوان گفت: «در حالی که بعید است تایوان مستقیماً درگیر بوده، با توجه به اهمیت صنعت فناوری تایوان برای زنجیرههای تأمین جهانی، این حادثه همچنان پرسشهای ناراحتکنندهای برای آن برمیانگیزد». چیانگ به الجزیره گفت: «این حادثه یک درس بزرگ و حیاتی برای این صنعت خواهد بود. صنعت فناوری تایوان قبلاً فکر میکرد که آنها فقط تولیدکنندگان سختافزار هستند، بنابراین هیچ ربطی به سیاست ندارند، آنها کار خود را انجام میدهند. اما دیگر نه».
چگونه تایوان در مرکز خاورمیانه قرار گرفت
این افشاگریها همچنین پیامدهای جنگ غزه را به تایوان آورده است. این جزیره خودمختار معمولاً فاصله خود را از درگیریهای جهانی و جنجالهای ژئوپلیتیک حفظ میکند، مگر در مواردی که مربوط به چین باشد.
از زمان آغاز جنگ غزه، تایپه تا حد زیادی در مورد تعداد کشتههای فلسطینی سکوت کرده، اگرچه حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل را محکوم کرده است. تایوان روابط دیپلماتیک با اسرائیل ندارد، زیرا تایپه را به رسمیت نمیشناسد، اما هر دو با ایالات متحده روابط نزدیکی دارند.
در حالی که تایپه یکی از منزویترین دولتها از نظر دیپلماتیک در جهان با تنها ۱۲ متحد رسمی است، به لطف صنعت فناوری قدرتمند خود، نفوذ جهانی خود را افزایش داده است. این جزیره خانه TSMC است که حدود ۹۰ درصد پیشرفتهترین تراشههای نیمههادی جهان را تولید میکند که ستون فقرات اقتصاد صادرات محور تایوان به شمار میرود.
حدود دو سوم صادرات تایوان که حدود ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلیش (GDP) را تشکیل میدهند، به عنوان ماشینآلات و الکترونیک طبقهبندی میشوند که از تراشههای پیشرفته آیفون گرفته تا اجزای کوچک مانند پیچهای مورد استفاده در موتورهای خودرو را فرا میگیرد.
علاوه بر فناوری پیشرفته، کارخانههای تایوان همچنین فناوری قدیمیتر مانند دستگاههای بیسیم را تولید میکنند که با تراشههای کمتر پیشرفتهای نسبت به گوشیهای هوشمند کار میکنند.
اقتصاد تایوان همچنین توسط شرکتهای کوچک و متوسط مانند گلد آپولو میچرخد که در سال ۱۹۹۵ تأسیس شد و در زمینه دستگاههای بیسیم و دستگاههای کوچک ارتباطات بیسیم مورد استفاده رستورانها و هتلها تخصص دارد.
ترس جزیره و ضرورت بازنگری در سیاست اقتصادی نیمهرساناها
چیانگ گفت که حادثه لبنان ضرورت توجه بیشتر شرکتهای فناوری تایوان به زنجیرههای تأمینشان را برجسته ساخت، حتی در حالی که تایپه به ابتکاراتی مانند شبکه پاک تحت رهبری ایالات متحده برای دور نگه داشتن فناوری چین از زیرساختهای مخابراتی غربی پیوسته است. او گفت: «ممکن است به یاد داشته باشید که ایالات متحده از شبکه زیرساختی پاک حمایت کرد که به این دلیل بوده که ممکن است هر یک از حلقههای زنجیره تأمین، ضعیفترین حلقه باشد، اما نمیدانیم کدامیک از آنها اینچنین است. به همین دلیل بوده که داشتن یک شبکه پاک و زیرساخت پاک ضروری است. ضرورتش در این موضوع (انفجار پیجرهای حزبالله) مشخص میشود».
در تایوان، جایی که مردم به تهدیدات چین برای «اتحاد مجدد» با جزیره (در صورت لزوم، با زور) عادت کردهاند، حمله روز سهشنبه سؤالاتی در مورد امنیت جزیره نیز برانگیخت. برخی از کاربران اینترنتی تایوانی تعجب کردند که آیا دستگاههای بیسیم میتوانند در آینده توسط شرکتهای فناوری چین در یک حمله مشابه استفاده شوند.
یک کاربر در شبکههای اجتماعی نوشت: «آنچه باید نگرانش باشیم این است که طرف دیگر تنگه تایوان الگوی مشابهی را دنبال کرده و به ما حمله کند».
کاربر دیگری با اعتراض گفت که تایوان فقط میخواهد محصول بفروشد، اینکه دیگران با این محصولات چه میکنند، به خاورمیانه مربوط میشود، نه به این کشور.