آماده باش پنتاگون؛ شعلههای حمله زمینی اسرائیل به لبنان نزدیکتر از همیشه
اکو ایران/متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
تنشهای نظامی میان اسرائیل و حزبالله هر لحظه ممکن است به جنگی زمینی تبدیل شود و مقامات ارشد پنتاگون از افزایش شدید نگرانیهای خود در این باره خبر دادهاند. در همین راستا، آمریکا آماده تخلیه شهروندان خود از لبنان میشود
انفجارهای مرگبار دستگاههای پیجر و دیگر وسایل الکترونیکی حزبالله نگرانی پنتاگون در مورد احتمال وقوع جنگ زمینی بین اسرائیل و این گروه در جنوب لبنان را شدیداً افزایش داده است.
به نوشته والاستریت ژورنال، پس از ماهها تبادل حملات موشکی و هوایی اسرائیل و حزبالله و حتی پیش از وقوع انفجار گسترده روزهای سهشنبه و چهارشنبه، لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده به مشاوران ارشد پنتاگون گفت که نگران است اسرائیل به زودی حملهای را به لبنان آغاز کند.
نگرانی آمریکا در مورد تهاجم احتمالی پس از حملات جسورانه اسرائیل در لبنان افزایش یافته است. یک مقام ارشد دفاعی در اظهاراتی مشابه با سایر مشاوران پنتاگون گفت: «من بسیار نگرانم که اوضاع از کنترل خارج شود».
طی روزهای اخیر، ارتش اسرائیل یک لشکر شامل سربازان کماندو و چترباز را پس از ماهها فعالیت در غزه، از بخش جنوبی سرزمینهای اشغالی به شمال منتقل کرده که شامل هزاران سرباز میشود.
از زمان آغاز جنگ غزه، دولت بایدن نگران وقوع جنگی تمامعیار در مرز شمالی سرزمینهای اشغالی بوده که میتواند آمریکا و حتی ایران را درگیر کند. مقامات آمریکایی تأکید کردهاند که هنوز هیچ نشانهای از جمله فراخوانی نیروهای ذخیرهها برای تهاجم قریبالوقوع مشاهده نشده است. حتی پس از تصمیمگیری، ممکن است هفتهها طول بکشد تا ارتش این رژیم برای آغاز حملهای بزرگ آماده شوند. اما مقامات دفاعی آمریکا میگویند که اسرائیل میتواند یک عملیات کوچکتر را سریعتر و بدون اقدامات نظامی بزرگ دیگر آغاز کند.
موج دوم حملات سایبری اسرائیل و افزایش نگرانیها از جنگی تمامعیار در خاورمیانهاکوایران: در مرگبارترین روز لبنان از زمان آغاز درگیریهای مرزی بین حزبالله و اسرائیل نزدیک به یک سال پیش، بیسیمهای دستی که توسط گروه حزبالله استفاده میشد، روز چهارشنبه در سراسر جنوب لبنان منفجر شد.
روز چهارشنبه، مقامات اسرائیلی گفتند که آنها در حال آغاز مرحله جدیدی از درگیری با حزبالله هستند، مگر اینکه این گروه نیروهای خود را از جنوب لبنان عقب بکشد و حملات موشکی و خمپارهای فرامرزی را متوقف کند.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل در توییتر نوشت: «ما در ابتدای مرحله جدیدی از جنگ هستیم. ما منابع و نیروهایی را به جبهه شمالی اختصاص دادهایم و مأموریت ما روشن است: تضمین بازگشت اسرائیلیها به شمال».
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده در چهارشنبه به خبرنگاران گفت که هنوز راهی برای پایاندادن به بحران از طریق دیپلماسی وجود دارد، نه جنگ. او درباره یک درگیری احتمالی گفت: «هیچ چیز اجتنابناپذیر نیست».
حزبالله وعده داده که به حمله اسرائیل به دستگاههای ارتباطاتیش پاسخ دهد. مقامات این رژیم در مورد این انفجارها هیچ اظهار نظر عمومی نکردهاند. دولت لبنان گفت که حملات روز چهارشنبه ۲۰ نفر را کشته و بیش از ۴۵۰ نفر را زخمی کرده است، در حالی که حملات روز سهشنبه ۱۲ نفر را کشته و بیش از ۲۸۰۰ نفر را مجروح کرده است. بیروت نیز اسرائیل را مقصر دانست.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در همان روز گفت: «باید همه طرفها از هرگونه اقدامی که میتواند به تشدید درگیری منجر شود، خودداری کنند».
حزبالله صدها موشک به سمت شمال سرزمینهای اشغالی و عمدتاً به اهداف نظامی شلیک کرده است. این گروه گفته زمانی حملات را متوقف خواهد کرد که اسرائیل حمله به حماس در غزه را متوقف کند.
هر دو طرف از تشدید درگیریها تردید دارند، زیرا از عواقب آن که احتمالاً برای هر دو طرف ویرانگر خواهد بود، بیم دارند.
تنشهای فزاینده بین اسرائیل و حزبالله کمتر از یک ماه پس از آنکه این دو دشمن از یک درگیری قریبالوقوع عقب نشستند، اتفاق افتاد. در آن زمان، اسرائیل یکی از رهبران ارشد حزبالله را در بیروت و یک رهبر گروه حماس را در تهران ترور کرد.
در ۲۵ آگوست، حزبالله صدها موشک و پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کرد و در مقابل، حدود ۱۰۰ جنگنده اسرائیلی اهدافی در لبنان را بمباران کردند؛ حرکتی که اسرائیل گفت برای جلوگیری از حمله حزبالله انجام داده است. این تبادل ظاهراً تلفات کمی به همراه داشت و خسارت محدودی به بار آورد. پس از آن، حزبالله اعلام کرد که عملیات تلافیجویانهاش به پایان رسیده است.
حزبالله همچنان یک زرادخانه عظیم شامل ۱۵۰,۰۰۰ موشک دارد که میتوانند هر شهری در سرزمینهای اشغالی را هدف قرار دهند و همچنین دارای ۳۰,۰۰۰ رزمنده تماموقت که بسیاری از آنها از یک دهه جنگ در سوریه تجربههای رزمی دارند، است. نعیم قاسم، معاون رهبر حزبالله گفته که جنگی تمامعیار با اسرائیل منجر به «تلفات بزرگی در هر دو طرف» خواهد شد.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل در روز دوشنبه به آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه جو بایدن گفت: «تنها راه بازگرداندن ساکنان شمال به خانههایشان از طریق عملیات نظامی است». وزیر دفاع اسرائیل که بارها با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم درباره استراتژی جنگ اختلاف نظر داشته، روز قبل نیز همین پیام را تلفنی به لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا داده بود. پاسخ آستین این بود که از اسرائیل خواست: «به مذاکرات دیپلماتیک زمان دهد تا موفق شود».
یکی از مقامات دفاعی آمریکا گفت که برداشت وزیر این بوده که اسرائیل در حال بررسی گزینههای نظامی جدید برای لبنان است. یکی از مقامات دفاعی سابق آمریکا با اشاره به زمانبندی انفجارهای پیجرها، واکیتاکیها و سایر دستگاههای الکترونیکی گفت: «شما این کار را به عنوان یک مرحله شکلدهنده قبل از انجام کار دیگری انجام میدهید».
هوخشتاین در دیدار روز دوشنبه با نتانیاهو از او خواست که مجوز جنگ علیه حزبالله را صادر نکند. اسرائیل کاملاً از تلاشهای واسطهگری آمریکا برای بازگرداندن نیروهای حزبالله به پشت رودخانه لیتانی لبنان که ۱۸ مایل دورتر از مرز قرار دارد، ناامید نشده است، اما یکی از مقامات اسرائیلی گفت: «این وضعیت نمیتواند تا ابد ادامه یابد».
کمی قبل از انفجار پیجرها، گالانت بار دیگر با آستین تماس گرفت تا بدون افشای جزئیات، او را از عملیاتی قریبالوقوع مطلع کند، بدون اینکه جزئیات را فاش کند. کاخ سفید مدعی شده که آمریکا در حملات روز سهشنبه یا چهارشنبه دخالتی نداشته است.
روز چهارشنبه، یک مقام خاورمیانهای گفت: «این منطقه به سمت هرجومرج پیش میرود».
ایالات متحده ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن را در منطقه نگه داشته و یک کشتی تهاجمی آبی-خاکی حامل تفنگداران دریایی و هلیکوپترها به همراه سایر شناورها و زیردریایی موشکانداز جورجیا را در یونان مستقر کرده است. علاوه بر این، ایالات متحده یک اسکادران از جنگندههای اف-۲۲ را فرستاده و دفاع هوایی خود را در منطقه برای محافظت از نیروهای زمینی مستقر در آنجا تقویت کرده است.
طی ماهها دولت بایدن به آمریکاییها هشدار داده که لبنان را به دلیل احتمال فزاینده درگیری ترک کنند. در اواخر ماه جولای، وزارت امور خارجه آمریکا هشدار داد که آمریکاییها به لبنان سفر نکنند و کسانی که ساکن جنوب این کشور هستند، از هر طریقی که ممکن است آنجا را ترک کنند.
ایالات متحده برنامههایی را برای تخلیه آمریکاییها و دیگر غیرنظامیان از لبنان تنظیم کرده است. یکی از طرحها شامل تخلیه حدود ۵۰,۰۰۰ شهروند و ساکن آمریکا و خانوادههایشان به قبرس است. در سال ۲۰۲۲، وزارت امور خارجه ایالات متحده تخمین زد که ۸۶,۰۰۰ آمریکایی در این کشور خاورمیانهای زندگی میکردند.
این طرح شامل استفاده از کشتیهای غیرنظامی برای جابهجایی تخلیهشوندگان حدود ۱۶۰ مایل دریایی از لبنان به قبرس است.
تئودوروس گوتسیس، سخنگوی وزارت امور خارجه قبرس در یک مصاحبه گفت که واشنگتن باید رسماً درخواست استفاده از تأسیسات تخلیه در این جزیره را بدهد. در عین حال، او خاطرنشان کرد: «هماهنگی برای پیشبینی احتمالات و همه امکانات ادامه دارد».