سورپرایز اطلاعاتی تلآویو در شام
اکو ایران/متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
تریتا پارسی در مجمع دوحه به الجزیره گفت: «از یک سو، این برای آنها بسیار مثبت است چرا که ضربه مهمی به ایران، دسترسی ایران به لبنان و کل محور وارد کرده باشند... اما از سوی دیگر، بعد از این چه میشود؟»
اسرائیل با دقت زیاد تحولات را تماشا میکند.
تغییر پویایی منطقه
به نوشته الجزیره، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، به اعضای حزب لیکود دستور داده که درباره آنچه در سوریه در حال وقوع است اظهار نظر نکنند. با این حال، کابینه امنیتی اسرائیل از روز پنجشنبه درباره سوریه تشکیل جلسه داده است. دیروز نیز یک جلسه دیگر برگزار شد. ارتش اسرائیل از ایجاد استحکامات در جولان اشغالی سوریه خبر داد. خندقی بین جولان و بقیه خاک سوریه حفر کرد و تهدید کرد که هر نیروی مخالفی را که به مرز نزدیک شود هدف قرار خواهد داد.
از سوی دیگر، اسرائیل از آنچه در حال رخ دادن است سود میبرد. با قطع ارتباط با ایران، گروههای مسلحی که اکنون کنترل سوریه را در دست دارند، ایران را از دسترسی ژئوپلیتیک خود به لبنان و متحد مهمش حزبالله محروم خواهند کرد. این واقعاً پویایی را در منطقه تغییر میدهد.
البته اسرائیل بیش از یک سال است و به ویژه در چند ماه گذشته، مناطقی را در سراسر سوریه بمباران کرده و بدون مجازات از حریم هوایی سوریه استفاده کرده است. اکنون باید منتظر ماند و دید که سیاست اسرائیل چگونه تغییر خواهد کرد.
سورپرایز جامعه اطلاعاتی اسرائیل
بر اساس گزارشها، جامعه اطلاعاتی اسرائیل، و همچنین سازمانهای اطلاعاتی منطقه و غرب، از سرعت تسلط شورشیان بر پایتخت سوریه شگفتزده شدند. به گزارش روزنامه هاآرتص، حتی پس از ورود شورشیان به حلب، افسران اطلاعاتی اسرائیلی معتقد بودند شانس موفقیت آنها را کم میدانستند.
این روزنامه نوشت که اسرائیل نگران «ایدئولوژی اصلی» شورشیان سوری و احتمال حرکت شبه نظامیان از جولان سوریه به سمت مواضع اسرائیل است. طبق گزارشها، ارتش اسرائیل همچنین برنامه دارد به «ذخایر سلاحهای مهم استراتژیک» سوریه حمله کند تا از افتادن آنها به دست شورشیان جلوگیری کند.
خوشبینی محتاطانه
اما، تریتا پارسی، معاون اجرایی موسسه کوئینسی، هم میگوید که اسرائیلیها احتمالاً نسبت به سقوط دولت اسد در سوریه، «با احتیاط خوشحال و خوش بین هستند». پارسی، در مجمع دوحه به الجزیره گفت: «از یک سو، این برای آنها بسیار مثبت است چرا که ضربه مهمی به ایران، دسترسی ایران به لبنان و کل محور وارد کرده باشند... اما از سوی دیگر، بعد از این چه میشود؟»
او گفت که در گذشته، اسرائیل اسد را به مخالفان ترجیح میداد «تا زمانی که او ضعیف باشد و تهدید نباشد، اما به نظر میرسد نظر این ماجرا در چند ماه گذشته تغییر کرده است. با این وجود، او خاطرنشان کرد که این سناریویی نیست که اسرائیل «کاملاً با آن راحت باشد».
پارسی گفت: «آنچه واضح است این است که آنها از این وضعیت استفاده میکنند و در حال ایجاد یک منطقه حائل هستند. هیچ اعتراضی از سوی جامعه بین المللی وجود ندارد، هیچ حرفی از سوی ایالات متحده. با این حال، در صورتی که دولت جدید سوریه با آن مشکلی داشته باشد، احتمالاً نمیتوان این وضعیت را ادامه داد.»
پارسی درباره اینکه موضع احتمالی هیئت تحریر الشام و دیگر گروههای مخالف در قبال فلسطین چیست، گفت مردم غزه و کرانه باختری اشغالی به طور کلی «همدردی زیادی با انقلاب سوریه» داشتهاند. او گفت: «این ایده که این دولت جدید سوریه ناگهان وانمود کند که گویی مسئله فلسطین یکی از مهم ترین موضوعاتی نیست که کل خاورمیانه را درگیر میکند، به نظر من تعجببرانگیز است. من این را اصلاً محتمل نمیدانم.»