از طعنههای تندروها تا شادی نخبهها
اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با گذشت کمتر از 24 ساعت پس از اعلام رفع فیلترینگ واتسآپ و گوگلپلی، حاشیههای آن همچنان ادامه دارد. در شرایطی که دامنه وسیعی از ایرانیان، نخبگان، فعالان سیاسی اصلاحطلب، میانهرو و معتدل، استادان دانشگاهی و...از این تصمیم دولت شادمان بوده و خواستار ادامه این رویکرد در سایر مسائل اساسی کشور هستند، برخی طیفها و گروههای سیاسی نیز نسبت به این تصمیم شورای عالی فضای مجازی موضعگیری کرده و به رایدهندگان به این تصمیم طعنه میزنند. دیروز دبیر ستاد امر به معروف استان تهران در پی رفع فیلترینگ واتسآپ، به شدت از این اقدام انتقاد کرد. روحالله مومننسب که پیش از این اظهارات عجیبی در خصوص مسائل مرتبط با فضای مجازی و ضرورت فیلترینگ مطرح کرده در واکنش به رفع فیلترینگ واتسآپ و گوگلپلی توسط شورای عالی فضای مجازی، حملات تندی را نسبت به این تصمیم انجام داد.
حملات مومننسب در خصوص این تصمیم در شرایطی صورت میگیرد که بر اساس آمارهای مستند، فیلترینگ هرگز نتوانسته هیچ کدام از اهداف از پیش تعیین شده را محقق کند. این در حالی است که بر اساس اعلام دو نفر از نمایندگان گردش مالی فروش فیلترشکنها در ایران اعداد و ارقامی حول و حوش 20هزار میلیارد تومان را شامل میشود. برخی کاربران معتقدند مهمترین طیفی که از رفع فیلترنگ ناراحت و پریشان شدهاند، افراد و گروههایی هستند که به نوعی با بحث فروش فیلترشکن در ارتباط هستند. بر اساس اعلام نیکبین، نماینده مجلس یازدهم و دوازدهم، ارتباط معناداری میان طیفهای فیلترکننده فضای مجازی و فیلترشکن فروشها وجود دارد.
خوشحالی فعالان سیاسی و مردم از آغاز رفع فیلترینگ
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب ازجمله تحلیلگرانی است که درباره رفع فیلترینگ ۲ پلتفرم اظهارنظر کرد و گفت: رفع فیلترینگ به شکل وحشتناکی لرزه بر اندام تندروها میاندازد. یعنی مساله اصلی این است که به شدت از آزادی مردم میترسند. باز کردن ۲ پلتفرم مسالهای را حل نمیکند و مردم از این مساله عبور کردند. در این میان، عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با خبرآنلاین، درباره تصمیم شورای عالی فضای مجازی بیان کرد: «فیلترینگ، نمادی بود که نشان میدهد که آیا آقای پزشکیان میتواند وفاق را به عنوان مقدمه لازم برای حل مسائل ایران محقق کند یا خیر؟ این مصوبه نشان داد مشکلات ایران کماکان باقی خواهد ماند. شما به رفع فیلتر ۲ پلتفرم نگاه نکنید؛ این اتفاق خیلی مهم نیست. یوتیوب و اینستاگرام هنوز فیلتر است.»وی در واکنش به حملات اخیر تندروها به دولت پزشکیان در پی رفع فیلترینگ ۲ پلتفرم گفت: «این کارها، دیر یا زود پزشکیان را عصبانی خواهد کرد و این نیروهایی که امروز به دنبال این هستند که بگویند از کوه، موش زایید، پشیمان میشوند. خودشان قبلا از کوه، مگس هم نزاییدند ولی حالا مدعی هستند. عملکرد و رویکرد این افراد در سوریه و جاهای دیگر مشخص است.» عبدی همچنین تاکید کرد: «اگر ما میگوییم که مساله فیلترینگ باید حل شود، برای ایجاد اعتماد میان مردم است تا دولت بتواند باقی مسائل را حل کند. اگر مردم اعتماد نکنند که ایشان نمیتواند مسائل را حل کند.» غلامحسین کرباسچی دیگر فعال سیاسی است که نسبت به این رخداد واکنش نشان داد و در گفتوگو با ارگان مطبوعاتی دولت گفت: «حالا میتوانیم بگوییم که ما از رای دادن به پزشکیان پشیمان نیستیم، زیرا میبینیم که او چگونه روی قول و حرف خود ایستاده است و برای تحقق تکتک وعدههای خود تلاش میکند.» در همین خصوص علی شریفیزارچی، استادیار دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، تصمیم شورای عالی فضای مجازی در رفع محدودیتهای دسترسی به برخی سکوهای پرکاربرد خارجی شامل واتسآپ و گوگلپلی را به عنوان گام اول رفع فیلترینگ و تحقق یکی از وعدههای دولت وفاق ملی، مثبت و امیدوارکننده خواند.وی نوشت: «مصوبه شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلتر واتسآپ و گوگلپلی اقدام مثبتی است؛ اما نباید به همین دو پلتفرم محدود شود یا در تلههایی نظیر سکوی داخلی تلگرام و اینستاگرام بیفتد.» محمد قوچانی در یک استوری ۶ گام اصلاحات در دولت چهاردهم را تبیین کرد و نوشت: «از رای به پزشکیان پشیمان نیستم.» علیاصغر شفیعیان، مدیر سایت انصافنیوز هم آورده است: «اولین دولتی که توانست چیزی را رفع فیلتر کند؛ این افتخار بماند برای پزشکیان که بیهیاهو، همراهی دیگر تصمیمگیران را به نفع مردم جلب کرد: جمع شدن گشت ارشاد، بازگشت حذفیها به دانشگاه/مدرسه، انتخاب استاندار کرد، عرب، بلوچ و اهل سنت، رفع فیلتر واتسآپ و گوگلپلی، مرحله اول بود... .»
ضرغامی از جزییات نشست شورای عالی فضای مجازی میگوید
یکی از چهرههای حاضر در نشست شورای عالی فضای مجازی که در خصوص محتوای نشست دیروز اظهاراتی را مطرح کرد، عزتالله ضرغامی است. عضو شورای عالی فضای مجازی درباره رفع فیلترینگ واتسآپ و گوگلپلی گفت: «فعلا یک مرحله مهم از رفع انسداد و اعمال حکمرانی از طریق دیگر در جلسه شورای عالی فضای مجازی انجام شد و امیدوارم هر چه جلوتر میرویم تصمیمات روشنتری به نفع مردم گرفته شود.» عزتالله ضرغامی، درباره جلسه شورای عالی فضای مجازی بیان کرد: شورای عالی فضای مجازی با آقای رییسجمهور همراهی کرد و این مساله مهم است. یعنی هم روسای قوا همنظر شدند و هم اکثریت شورا با نگاه آقای رییسجمهور همراهی کردند. وی ادامه داد: «یکی از نکاتی که اعضای شورای عالی فضای بر آن تاکید داشتند، این بود که حکمرانی در فضای مجازی، صرفا از طریق فیلترینگ نیست. درباره روشهای دیگر ایجابی و سلبی در جلسه شورا بحث و اقداماتی که حکومت حتی برای تقویت سکوهای داخلی باید انجام بدهد، تاکید شد. یک رقابت نابرابری در این حوزه وجود دارد که درباره آن بحث شد و دوستان در این موارد اتفاق نظر داشتند.» ضرغامی گفت: «فعلا یک مرحله مهم از رفع انسداد و اعمال حکمرانی از طریق دیگر در جلسه شورای عالی فضای مجازی انجام شد و امیدوارم هر چه جلوتر میرویم تصمیمات روشنتری به نفع مردم گرفته شود.»