اعلام دلیل خاموشیهای پاییز سند دیگری بر مظلومیت دولت سیزدهم
کیهان/متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
برخلاف تهمتها و تخریبها علیه دولت سیزدهم درباره علت خاموشیها، بالاخره دستگاه قضا اعلام کرد ذخایر زمان تحویل به دولت چهاردهم مثل سالهای قبل بوده و کاهش ذخایر نیروگاهی در دولت چهاردهم رخ داده است.
به گزارش خبرنگار کیهان؛ پاییز امسال با خاموشیهای گستردهای همراه بود که مشکلات بسیاری را برای مردم به همراه داشت. علت این خاموشیها، کاهش بیسابقه تامین گاز طبیعی و ضعف در مدیریت ذخایر سوخت مایع نیروگاهها بود.
قطع برق به یکی از چالشهای جدی برای شهروندان و صنایع کشور تبدیل شده است. بر اساس آمارهای تایید شده توسط وزارت نیرو، کاهش ذخایر سوخت مایع نیروگاهها از شهریور تا آذر سال ۱۴۰۳ به عنوان اصلیترین دلیل این قطعیها شناخته شده است. این وضعیت نه فقط مشکلات روزمره مردم را تشدید کرده، بلکه نگرانیهای جدی درباره تامین انرژی در فصلهای سرد سال را نیز به وجود آورده است.
واکنش قوه قضائیه
در اینباره روز یازدهم دیماه اصغر جهانگیر؛ سخنگوی قوه قضائیه گفت: پیگیریهای انجام شده از سوی سازمان بازرسی کل کشور نشان میدهد که بررسی و مقایسه حجم نفت گاز ذخیره شده در مخازن نیروگاهها در سال ۱۴۰۳ با سالهای گذشته، یعنی سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، حاکی از این بوده که حجم نفت گاز ذخیره شده در اوایل شهریور سال جاری با میزان ذخایر در سالهای گذشته تقریبا یکسان بوده است.
به گفته وی برخلاف سال گذشته، حجم مخازن نیروگاهها از اوایل شهریورماه سال جاری نه فقط افزایش نیافته بلکه کاهش مشخصی را نشان میدهد. دلایل این کاهش به این صورت توضیح داده شده که مطابق مقایسه حجم نفت گاز تحویل شده به نیروگاهها از ابتدای شهریور سالهای ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ تا پایان آذر همان سالها، معلوم شد که تحویل نفت گاز بیشتر در سال ۱۴۰۳ صورت گرفته است.
او ادامه داد که این موضوع نشان میدهد که در شهریور و مهرماه ۱۴۰۳، به دلیل کاهش مصرف گاز در شبکه سراسری مصرف خانگی، نیروگاهها به استفاده بیشتری از نفت گاز (گازوئیل) روی آوردهاند و این امر زمینهساز کاهش حجم مخازن نفت گاز شده است.
سخنگوی قوه قضائیه گفت که به دنبال این موضوع، کارگروهی در سازمان بازرسی تشکیل شده و تحقیقات لازم از شرکت ملی گاز و شرکت توانیر در دست اقدام است. در صورتی که احراز شود که
ترک فعل مسئولان دستگاههای اجرائی در تامین سوخت مورد نیاز واحدهای نیروگاهی صورت گرفته، به مراتب مورد پیگیری قضائی قرار خواهد گرفت.
صلاح کار دولت
اعلام موضع سازمان بازرسی درباره دلیل خاموشیهای پاییز امسال، سند دیگری بر مظلومیت دولت سیزدهم است؛ چرا که برخی دولتمردان و رسانههای حامی دولت فعلی، مدیران دولت سیزدهم را عامل کمبود ذخایر نیروگاهی و خاموشیهای پاییز معرفی میکردند.
بهطور مشخص روزنامه سازندگی نوشته بود که عامل خاموشیها، ضعف محرابیان و اوجی؛ وزیران موفق نیرو و نفت دولت قبل بوده اما ماه واقعیت پشت ابرپنهانکاری نماند و همه چیز روشن شد.
برخی افراد دولت فعلی هم، قطع بیبرنامه برق را ابتدا به قطع مازوتسوزی نسبت داده و وعده هوای پاک دادند اما وقتی معلوم شد ذخیرهسازی کافی سوخت نیروگاهها از شهریورماه به بعد صورت نگرفته، آن را به دولت قبل نسبت دادند.
در سالهای خدمت شهید رئیسی در مقام ریاستجمهوری با وجود ناترازیهای برجا مانده از دهه سوخته اقتصاد ایران (دهه 90) با قطع برق و گاز (به جز مواردی استثنا) مواجه نبود چرا که دولت سیزدهم با مدیریت کمبودها و تلاش برای افزایش تولید برق و گاز، خاموشیها را تقریباً به صفر رساند و گازرسانی پایدار به خانهها و صنایع برقرار بود.
بر این اساس به نظر میرسد رئیسجمهور محترم اگر میخواهد از چالش این روزها با موفقیت عبور کنند باید از بدگویان وارونهنما دوری گزیده و از مدیران کارآزموده دولت سیزدهم مشورت بگیرد و استفاده کند.
اعداد سخن میگوید
گفتنی است، بررسیها نشان میدهد که دلیل اصلی خاموشیها در فصل پاییز، کاهش پنج میلیارد مترمکعبی گاز طبیعی تامین شده برای نیروگاهها در بازه زمانی شهریور تا آذر بود. به گفته کارشناسان، متوسط ماهانه گاز طبیعی تحویلی به نیروگاهها، در این بازه زمانی ۵۰۰ میلیون مترمکعب کمتر از سال گذشته شد. این کاهش شدید گاز، نیروگاهها را به استفاده بیشتر از ذخایر سوخت مایع نظیر گازوئیل و مازوت مجبور کرده است.
ذخایر سوخت نیروگاهها در ابتدای شهریورماه امسال، نسبت به سال ۱۴۰۰ یعنی زمانی که دولت سیزدهم مدیریت کشور را از دولت دوازدهم تحویل گرفت ۱۵۰ میلیون لیتر بیشتر بود. با این وجود، به دلیل تامین ناکافی گاز، این ذخایر به سرعت کاهش یافت و نتوانست نیاز نیروگاهها را پوشش دهد.
بر اساس دادههای موجود، ذخایر سوخت نیروگاهها در شهریور ۱۴۰۳ به میزان ۱۵۰ میلیون لیتر بیشتر از ذخایر مشابه در شهریور ۱۴۰۰ بوده است. این افزایش در ذخایر سوخت باید نویدبخش یک فصل پاییز پایدار و بدون قطعی برق میبود اما واقعیت نشاندهنده وضعیتی متفاوت است.
برخلاف سالهای گذشته، در دوره شهریور تا آذرماه سال جاری، ذخایر سوخت نیروگاهی نه فقط افزایش نیافت بلکه ۶۵۰ میلیون لیتر کاهش یافت. این کاهش تامین گاز، نیروگاهها را مجبور به استفاده از سوختهای مایع کرده که به دلیل هزینههای بالاتر و تاثیرات زیستمحیطی، گزینه مناسبی نیست.
عملکرد وزارتخانههای نفت و نیرو
وزارت نفت دولت چهاردهم به دلیل عدم تامین کافی سوخت نیروگاهها، در مرکز انتقادها قرار دارد اما برخی کارشناسان هم میگویند وزارت نیرو باید در هماهنگی با وزارت نفت عملکرد بهتری ارائه میکرد.
در کنار عملکرد ضعیف وزارتخانههای مربوطه، اشتباهات دولت چهاردهم نیز زندگی مردم را سختتر کرد. دولت میتوانست از مصوبه شورای عالی امنیت ملی برای افزایش ذخایر سوخت در هفتههای پایانی تابستان مایع بهره بگیرد اما نبود هماهنگی میان وزارتخانهها و عدم اولویتبندی تامین برق در فصل سرد، بحران را تشدید کرد. ضمن اینکه در حالی که شهروندان با خاموشیهای گسترده مواجه بودند مسئولان توضیحات قانعکنندهای ارائه نکردند.
در پایان گفتنی است، تبعات خاموشیهای پاییزی در سال جاری که بهطور گستردهتری از سالهای گذشته رخ داده است، مشکلات متعددی را برای مردم و صنایع به همراه داشت. خاموشیهای مکرر، برنامههای کاری، آموزشی و خانگی شهروندان را مختل کرد. همچنین تولید در بخشهای صنعتی را کند کرده و خسارات اقتصادی قابل توجهی به بار آورد. ضمن اینکه کاهش برق تولیدی از نیروگاهها منجر به استفاده بیشتر از سوخت مایع در صنایع شد که آلودگی هوای کلانشهرها را تشدید کرد.