ترامپ اهل مذاکره نیست
آگاه/متن پیش رو در آگاه منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا از دو روز دیگر فردی است که زبان مذاکره را نمیفهمد و قصد دارد با زور اهدافش را به کرسی بنشاند. مواضع او طی چند هفته اخیر درباره موضوعاتی چون گرینلند، الحاق کانادا به ایالاتمتحده و حتی کانال پاناما یا مکزیک بهوضوح بیانگر این حقیقت است.
آمریکا و دانمارک متحد یکدیگر هستند و اتحادی استراتژیک دارند؛ با این همه، ترامپ دست روی تمامیت ارضی دانمارک گذاشته است و میخواهد حاکمیت ملی و تمامیت ارضی این کشور را نقض و مخدوش کند. گرینلند، جزیرهای بسیار غنی در دانمارک است که بهواسطه آبشدن یخهای قطبی در آن، مواد معدنی و زیرزمینی آن در دسترس قرار گرفتهاند تا گرینلند را به منبع عظیم ثروت تبدیل کنند. گرینلند دارای ذخایر غنی از مواد معدنی، ازجمله آهن، مس، روی، نیکل، اورانیوم و سایر عناصر کمیاب خاکی است. همین امر سبب شده ترامپ به این سرزمین غنی، چشم طمع داشته باشد و بخواهد با زور و قلدری آن را تصاحب کند.
از سوی دیگر، سیطره آمریکا بر گرینلند بهدلیل موقعیت استراتژیک آن برای واشنگتن مفید خواهد بود؛ این جزیره در کوتاهترین مسیر بین اروپا و آمریکای شمالی قرار دارد؛ لذا برای سیستم هشدار موشکهای بالستیک ایالاتمتحده مهم است. ایالات متحده آمریکا از طریق قراردادن رادارهایی در گرینلند برای نظارت بر آبهای بین این جزیره با ایسلند و بریتانیا که دروازهای برای کشتیهای دریایی روسیه و زیردریاییهای هستهای آن است، به گسترش حضور نظامی خود در گرینلند ابراز علاقه کرده است.
پاناما نیز کشوری است که با آمریکا همپیمان امنیتی است اما باوجود این ترامپ اعلام کرده که اعتنایی به این پیمان امنیتی با پاناما ندارد و قصد دارد کانال پاناما را تصاحب کند. ترامپ، کانال پاناما را دارایی با ارزش ملی ایالاتمتحده خوانده و با اشاره به هزینههای هنگفت عبور و مرور دریافتی از کشتیهای آمریکایی حین عبور از این کانال، تهدید کرد که آن را باز پس میگیرد.
مکزیک نیز کشوری است که با آمریکا مراودات گستردهای در زمینههای متنوع دارد و بزرگترین شریک تجاری ایالاتمتحده محسوب میشود؛ حتی خود ترامپ در دوره پیشین ریاستجمهوریاش با این کشور قرارداد تعرفهای منعقد کرد اما حالا ترامپ در دوره جدید حکمرانیاش حتی مکزیک را تهدید به حمله نظامی کرده است. ترامپ در مواضع اخیر خود از حمله به مکزیک و نقض حاکمیت ملی این کشور نیز سخن گفته است؛ ترامپ چندی پیش طی سخنانی در آریزونا بر برنامههای خود برای معرفی کارتلهای موادمخدر بهعنوان سازمانهای تروریستی خارجی تاکید کرد؛ امری که میتواند بهمنزله استفاده از نیروی نظامی در خاک مکزیک باشد. ترامپ تهدید کرده است که در آزمایشگاههای تولید فنتانیل بمب میاندازد و نیروهای ویژه را برای بیرون کردن رهبران کارتل میفرستد؛ حملهای که میتواند حاکمیت مکزیک را نقض کند و روابط با بزرگترین شریک تجاری ایالاتمتحده را مختل کند.
در این میان، اوضاع برای کانادا وخیمتر است؛ کشوری که نهتنها متحد منطقهای که متحد جهانی آمریکاست و در سطح بینالمللی هیچ تصمیمی را مغایر با تصمیم واشنگتن اتخاذ نمیکند؛ باوجود این ترامپ طرحی در سر دارد که طبق آن، کانادا را به ایالت پنجاهویکم آمریکا تبدیل کند؛ ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا که قرار است بیستم ژانویه (اول بهمن) به کاخ سفید برگردد، در بحبوحه تنشها با کانادا بر سر تهدیدهای تعرفهای خود، بار دیگر بر اشغال این کشور تاکید کرد. ترامپ در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروث سوشیال» اعلام کرد که کانادا میتواند به پنجاهویکمین ایالت آمریکا تبدیل شود. وی با اشاره به پرداخت بیش از ۱۰۰میلیون دلار یارانه سالانه به کانادا، این اقدام را بیمعنی دانست و افزود: «بسیاری از کاناداییها میخواهند کانادا به پنجاهویکمین ایالت آمریکا تبدیل شود. آنها با این کار در مالیات و حفاظت نظامی صرفهجویی خواهند کرد. فکر میکنم این یک ایده عالی است. ایالت ۵۱!!!» ایده ترامپ برای اشغال کانادا، پس از تهدید او به اعمال تعرفه ۲۵درصدی بر محصولات وارداتی از کانادا و مکزیک مطرح شد.
ترامپ با مفهوم «مذاکره شرافتمندانه» بیگانه است
مواضع تهاجمی و سلطهطلبانه ترامپ درخصوص گرینلند، پاناما، مکزیک و کانادا که متحدان استراتژیک آمریکا هستند بهوضوح نشان میدهد که ترامپ بویی از تمدن مبتنی بر گفتوگو و مذاکره نبرده است و فقط زبان زور را میفهمد؛ بنابراین اساسا او با مفهوم «مذاکره شرافتمندانه» که اخیرا در سخنان رییسجمهور کشورمان مطرح شده بیگانه است و در مذاکره فقط زیادهطلبی و زورگویی را ملاک قرار میدهد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه ترامپ نیز در نشست روز چهارشنبه سنای آمریکا از طرح و ایده دولت آتی آمریکا برای نحوه مذاکره با ایران پرده برداشت و گفت دولت دوم ترامپ آماده توافق با ایران تحت شرایط سختگیرانه است و دولت ترامپ مواظبت خواهد کرد تا امتیازی که به ایران خواهد داد منجر به تقویت بیشتر تهران نشود! سناتور آمریکایی «جیم ریش» نیز روز گذشته طی مصاحبهای گفت: من با رییسجمهور ترامپ گفتوگوی طولانی داشتم. دولت جدید «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران رو دوباره راه میاندازد؛ البته نمیدانم ایران چقدر در برابر فشارهای خارجی آمریکا بتواند دوام بیاورد.
خبرگزاری بلومبرگ نیز گزارش داده که بسته تحریمی بزرگ ترامپ علیه ایران از ۱۲بهمن ابلاغ میشود. بنا به گزارش، بلومبرگ، تیم ترامپ درحال ارزیابی گزینهها در مورد ایران و ونزوئلا است و در بین مشاوران ترامپ یک اجماع کلی برای فشار حداکثری علیه ایران وجود دارد! شبکه فاکسنیوز نیز چند روز پیش اعلام کرد طرحی را رویت کرده که از سوی سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای» به تیم دونالد ترامپ ارائه شده و با عنوان «طرح ۱۰۰روزه»، یک نقشه راه جامع را برای محدود کردن ایران از طریق راهکارهای دیپلماتیک، اطلاعاتی، نظامی و اقتصادی به رییسجمهور منتخب پیشنهاد کرده است. این طرح به دونالد ترامپ توصیه کرده که ابتدا در یک سخنرانی به تهران هشدار دهد که گزینه نظامی برای ازبینبردن برنامه هستهای ایران روی میز است. این راهکار خواهان آن است که در صورت عدم تمکین ایران، دولت آمریکا مانند اسراییل با جمهوری اسلامی ایران برخورد کند و به دور از وقوع جنگ گسترده در منطقه، ضربه زدن به داراییهای مهم ایران را عملی کند.
جیسون برادسکی، از نویسندگان این طرح، به فاکسنیوز گفت: اگر اسراییلیها میتوانند بدون به راه انداختن جنگ فراگیر این کار را انجام دهند، دولت آمریکا نیز میتواند این کار را عملی کند. مایک والاس، مدیرعامل سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای»، نیز در این زمینه به فاکسنیوز گفت دولت ترامپ فرصت بینظیری دارد تا ایران را به عقب براند!
همانطور که بهوضوح از مواضع ترامپ و دارودستهاش مشخص است، آنها اهل مذاکره در شرایط برابر نیستند و اگر بحث مذاکره را نیز پیش میکشند صرفا هدفشان از مذاکره، تحمیل خواستههای استکباریشان است؛ رهبر انقلاب در همین زمینه میفرمایند: مسئله مذاکره را که آمریکاییها همینطور دارند دنبال میکنند، یک ترفند است. این را همه بدانند. مقصودشان از مذاکره این نیست که بیاییم یک راهحل عادلانهای پیدا کنیم؛ مقصودشان این است که ما یک چیزی بگوییم، شما آن را قبول کنید.