تورم خوراکیها بالا رفت
اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود از شاخص قیمت مصرفکننده در اولین ماه زمستان، خبر داده که میزان تورم ماهانه بار دیگر افزایشی شده است. ضمن اینکه بیشترین فشار تورمی از سمت کالاهای خوراکی به خانوارها وارد شده و حتی تورم ماهانه در اقلام خوراکی به بالای 3درصد هم رسیده است. افزایش تورم خوراکیها در سهماه پایانی سال و همزمان با نزدیک شدن به ایام نوروز و حتی ماه مبارک رمضان، هشداری برای تنظیم بازار خوراکیهاست. چرا که آمار و ارقام نشان میدهد که اقلام خوراکی با سرعت بیشتری در حال افزایش قیمت هستند. در روزهای گذشته، گزارشهایی درباره افزایش قیمت روغن نباتی، کره پاستوریزه و حتی کنسرو تن ماهی منتشر شده و از طرفی قیمت برخی اقلام در سبد میوه و سبزیجات نیز رو به رشد بوده است. از جمله سیبزمینی که در حال حاضر روی قیمت 60 هزار تومان در هر کیلو میچرخد و در بسیاری از میادین میوه و تره بار نایاب شده است. بررسیها نیز نشان میدهد که «سبزیها و حبوبات» بالاترین تورم ماهانه را در میان سبد کالایی دیماه تجربه کردهاند و «آموزش» پایینترین تورم ماهانه را ثبت کرده. همچنین، تورم ماهانه «انواع گوشت قرمز و سفید» منفی شده که حکایت از کاهش قیمت آنها دارد.
نگاهی به تورم دی ماه
شاخص قیمت مصرفکننده یا CPI یکی از شاخصهای مهم اقتصادی است که سطح عمومی قیمتها را در طول زمان نشان میدهد. این شاخص بر اساس سبد کالا و خدمات مصرفی یک خانوار مشخص میشود. از تغییرات این شاخص تورم به دست میآید. تورم مثبت به معنای افزایش قیمت و تورم منفی به معنای کاهش قیمتها است. همچنین، اگر تورم مثبت بماند اما در سطح پایینتری نسبت به گذشته قرار گیرد میتوان گفت که از سرعت رشد قیمتها کاسته شده است. بر اساس جدیدترین دادههای مرکز آمار ایران، تورم ماهانه در دی امسال به ۲.۹ درصد در حالی که در آذر 2 درصد بوده است. بنابراین، نه تنها در دی ماه قیمت سبد مصرف خانوارها نسبت به آذر افزایش یافته بلکه به سرعت این رشد قیمت نیز افزوده شده است.
همچنین، تورم نقطه به نقطه نیز نسبت به آذرماه در سطح بالاتری قرار گرفته و به ۳۱.۸ درصد رسیده است. به عبارت دیگر، خانوارها در دیماه 1403 نسبت به دیماه 1402 گذشته برای یک سبد یکسان از کالا و خدمات، 31.8 درصد بیشتر هزینه پرداخت کردهاند. تورم سالانه رفتاری معکوس داشته و کاهش یافته است. بهطوریکه، از ۳۲.۵ درصد در آذر ماه به ۳۲درصد در دیماه رسیده است. به عبارت دیگر، مردم برای یک سبد کالا و خدمات یکسان در ۱۲ ماه منتهی به آذر امسال نسبت به دوره مشابه در سال گذشته 32 درصد بیشتر هزینه کردهاند. تورم سالانه، شاخصی است که رفتار قیمت در بلندمدت را نشان میدهد.
تورم روستاها بیشتر از شهرهاست
دادههای مرکز آمار نشان میدهد تورم ماهانه مناطق شهری کمتر از روستایی بوده، در حالی که، تورم نقطهای و سالانه آن بیشتر ثبت شده است. تورم ماهانه مناطق شهری معادل ۲.۹ درصد و مناطق روستایی ۳.۱ درصد بوده است. میزان افزایش این تورم نسبت به آذرماه در مناطق شهری ۰.۹ واحد درصد و در مناطق روستایی ۱.۱ واحد درصد بوده است. تورم نقطه به نقطه در مناطق شهری ۳۱.۹ درصد بوده که نسبت به آذرماه 0.2 واحد درصد افزایش یافته است. مقدار این نماگر در مناطق روستایی ۳۱درصد بوده که در مقایسه با آذرماه ۱.۳ واحد درصد افزایش یافته است. تورم سالانه نیز در مناطق شهری ۳۲.۴ درصد و در مناطق روستایی ۲۹.۵ درصد بوده است. تورم سالانه هر دوی مناطق نسبت به آذر ماه کاهش یافته است.
تمرکز تورم روی کالای خوراکی
همانگونه که گفته شد گزارش مرکز آمار نشان میدهد تورم ماهانه اقلام خوراکی در دیماه ۳.۲ درصد و اقلام غیر خوراکی ۲.۸ درصد بوده که نسبت به آذرماه افزایش قابل توجهی داشتهاند. بهطوریکه، تورم اقلام خوراکی ۱.۴ واحد درصد افزایش یافته و این مقدار افزایش در تورم ماهانه چشمگیر است. با توجه به اینکه تورم خوراکی بیشتر از تورم غیر خوراکی بوده، فشار تورمی در دیماه از سمت اقلام خوراکی بوده است. همچنین، تورم اقلام خوراکی در میان دهکها در این ماه به بیش از ۳درصد رسیده است.
تورم نقطه به نقطه گروه خوراکی در دیماه ۲۷.۳ درصد و غیر خوراکی ۳۴.۱ درصد بوده است. مقدار تورم سالانه گروه خوراکی ۲۶درصد و گروه غیر خوراکی ۳۵.۱ درصد بوده است. تورم سالانه هر دوی این گروهها در دیماه نسبت به آذرماه کاهش یافته است. از میان گروههای مختلف، بالاترین تورم ماهانه 12.5 درصد و مربوط به «سبزی و حبوبات» بوده است. در مقابل، کمترین سطح این شاخص 0.8 درصد بوده و به نام «کالاها و خدمات آموزشی» به ثبت رسیده است. نکته قابل توجه، تورم ماهانه منفی در گروه «انواع گوشت قرمز و سفید» است. تورم ماهانه این گروه منفی 1.4 درصد بوده که نشان میدهد قیمت این محصولات به این مقدار نسبت به آذر کاهش یافته است.