نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

سرمقاله صبح نو/ سیاست تهدید به مذاکره

منبع
صبح نو
بروزرسانی
سرمقاله صبح نو/ سیاست تهدید به مذاکره

صبح نو/ «سیاست تهدید به مذاکره» عنوان یادداشت روز در روزنامه صبح نو به قلم محبوبه نیاورانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

ترامپ در مصاحبه با شبکه «فاکس بیزینس» مدعی شد که روز پنجشنبه نامه‌ای به رهبری ایران ارسال کرده و در این نامه نوشته است: «امیدوارم که مذاکره کنید، زیرا این کار برای ایران بسیار بهتر خواهد بود و فکر می‌کنم که آنها می‌خواهند این نامه را دریافت کنند.» هرچند که نمایندگی ایران در نیویورک، در پاسخ به سوال رسانه‌های آمریکایی درباره این نامه گفت: «تاکنون چنین نامه‌ای دریافت نکرده‌ایم.»
 اما جواب به منزله تکذیب این خبر نیست و ممکن است آمریکا از طرق دیگری نامه را به ایران ارسال کند. البته ساعاتی بعد از این خبر، یک مسئول آمریکایی درباره نامه «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا به رهبر انقلاب توضیح داد: «ترامپ این نامه را نوشته؛ اما هنوز ارسال نشده است.»
 اما نباید فراموش کرد که این دولت پزشکیان بود که قبل از روی کار آمدن ترامپ از مذاکره سخن گفت و مقامات دولت چهاردهم بارها آمادگی ایران را برای مذاکره براساس احترام متقابل اعلام کردند.
 هرچند که ترامپ هم قبل از ورود به کاخ سفید گفته بود که تنها می‌خواهد از هسته‌ای شدن ایران جلوگیری کند؛ اما بعد از سفر نتانیاهو به آمریکا، ادبیات ترامپ نسبت به ایران تغییر کرد و تحت تأثیر القائات رژیم صهیونیستی و خطای محاسباتی از تحولات منطقه بر این تصور افتاد که ایران در موقعیت ضعیفی قرار دارد، بنابراین خواسته‌های خود را از مذاکره افزایش داد و در روندی تنش‌زا دستور افزایش تحریم‌ها و فشار حداکثری علیه ایران را صادر کرد. 

در چنین موقعیتی سخنان به‌جا و هوشمندانه رهبر انقلاب مبنی بر اینکه «مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست» قدرت چانه‌زنی ایران را بالا برد و ترامپ دریافت که نمی‌تواند با ایران رفتاری مانند متحدان خود همچون اوکراین و کانادا داشته باشد. ایران نیز ثابت کرده تسلیم نشدنی است، چه در برابر تحریم‌ها و چه در برابر هر نوع تهدید نظامی. بنابر اعتراف گروسی رئیس سازمان بین‌المللی انرژی اتمی، برنامه هسته‌ای ایران، به ویژه از ۲۰۱۸، (یعنی از مان خروح ترامپ از برجام) رشد عظیمی داشته است. او در این زمینه تاکید کرد که « تحریم‌های غرب علیه برنامه هسته‌ای ایران بی‌اثر هستند و این کشور با یافتن راه‌هایی برای دورزدن آن‌ها، رشد عظیمی در برنامه هسته‌ای خود داشته است.» لذا نه فشار حداکثری در برابر ایران جواب می‌دهد و نه تهدید نظامی. 
پیش از این در دولت اول ترامپ نیز بارها مقامات آمریکایی به مقامات ایران نامه نوشتند از جمله نامه پمپئو و ترامپ که حتی این نامه‌ها باز هم نشد چه برسد اینکه جوابی ارسال شده باشد. قطعا یک سیاستمدار، یک تجربه شکست‌خورده را دو بار تکرار نمی‌کند و تنها یک احمق اشتباه خود را مجددا تکرار می‌کند.
البته پاسخ به هر نامه‌ای از سوی آمریکا و هر پیشنهاد مذاکره‌ای مشخص است. بارها این موضوع ثابت شده که ایران تحت فشار مذاکره نخواهد کرد. همچنانکه روز گذشته هم عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در حاشیه اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در جده در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفت: «تا زمانی که دولت ترامپ فشار حداکثری خود را اعمال کند، ایران مذاکرات با ایالات متحده در مورد برنامه هسته‌ای خود را از سر نخواهد گرفت.» او تأکید کرد: «برنامه هسته‌ای ایران را نمی‌توان با حمله نظامی نابود کرد. این فناوری است که ما به آن دست یافته‌ایم و فناوری در ذهن و مغز را نمی‌توان بمباران کرد.»  اگر ترامپ واقعا به دنبال مذاکره باشد و تنها خواسته‌اش هسته‌ای نشدن ایران، می‌تواند حسن نیت خود را در این زمینه ثابت کرده و برای اعتمادآفرینی، دستورهای جدید تحریمی خود علیه ایران را ملغی کند و حسن نیت خود را برای رسیدن به یک توافق برد- برد نشان دهد، چراکه شخصیت ترامپ به گونه‌ای است که دوست دارد او محور هر رویدادی باشد، برای همین بود که او از توافق هسته‌ای 1+5 که آن را برجام اوباما می‌نامید، خارج شد و علاقه‌مند بود که خودش یک توافق جدید به دست آورد. 
او برای رسیدن به خواسته‌اش باید بداند که همان زبان زوری که در برابر اوکراین، مکزیک، دانمارک، کانادا و سایر متحدانش دارد، نمی‌تواند با ایران داشته باشد و تنها از طریق حسن نیت و احترام متقابل می‌تواند با ایران گفت‌وگو کند.  البته در مواجهه با سیاستمداری مانند ترامپ باید به ویژگی‌های شخصیتی او هم توجه داشت. متغیر بودن دیدگاه‌ها و سیاست‌های ترامپ در همین یکی دو ماه به اوج خود رسیده، هرچند در دولت اول ترامپ هم این موضوع مشخص بود تا جایی که بولتون در کتاب خاطراتش نوشته بود: «ترامپ ممکن است صبح یک کاری از شما بخواهد و بعدازظهر حرفش را عوض کند.»  اما امروز بلوف‌های ترامپ آن‌قدر غیرواقعی و بزرگ است که او در همین مدت بارها از حرف‌های خود عقب‌نشینی کرده و حرف خود را پس گرفته است. مانند طرحش برای غزه و اعمال افزایش تعرفه‌ها، روز گذشته نیز علی‌رغم مذاکراتش با روسیه، تحریم‌هایی نیز علیه مسکو اعمال کرد. بنابراین رفتارها و سیاست‌های متغیر ترامپ در همین دو ماه ثابت می‌کند باید با احتیاط بیشتری در مقابل او رفتار کرد و تاکنون بهترین موضع همان است که رهبر انقلاب بیان کردند.
 

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره