سرمقاله اعتماد/ مذاکره مانع جنگ تحمیلی دوم

اعتماد/ «مذاکره مانع جنگ تحمیلی دوم» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم حمید میرزاده است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
برخلاف نظر مخالفان، مذاکرات جاری میتواند سایه جنگ را از سر کشور دور کند. مخالفان مذاکره ایران و امریکا میگویند کشور را معطل مذاکره نکنید یا گروهی دیگر اعلام میکنند مذاکره هیچ دستاورد اقتصادی برای کشور ندارد. با فرض اینکه مذاکره دستاورد اقتصادی برای کشور نداشته باشد -که البته تا همینجا داشته و حدود ۲۰درصد ارزش پول ملی افزایش یافته و اگر مذاکرات به نتیجه برسد، قطعا با رفع تحریمها و دسترسی ایران به منابع بلوکه شده خود که گفته میشود بالغ بر ۸۰ میلیارد دلار است و رونق ارتباطات و تعاملات و تجارت بینالمللی و راهیابی سیستم بانکی ایران به سامانههای بانکی جهانی و تقویت سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی و تامین اعتبار برای دولت، توسعه و آبادانی زیر بناهای کشور دور از دسترس نیست. اصلا با فرض اینکه مذاکرات جاری، هیچگونه دستاورد اقتصادی هم نداشته باشد، همینکه این مذاکرات بتواند برخلاف میل نتانیاهو و اذناب داخلی و خارجی و نعره پیشگان او، سایه جنگ را از سر کشور دور کند، دستاورد مهمی است. عزیزان، جنگ برای یک کشور در حال توسعه مثل ایران با ویژگیهای جمعیتی جوان که در سینه هر کدام از آنان هزاران آرزو برای تشکیل زندگی و داشتن شغل آبرومند موج میزند، بسیار شوم و خطرناک است.
با وقوع جنگ، تمام رشتههای ۴۷ ساله بعد از انقلاب، پنبه میشود و سرمایههای مردم به باد فنا میرود. این نگارنده با تصویب هیات وزیران در سمت معاون اجرایی نخستوزیر در زمان جناب آقای مهندس موسوی و در ادامه آن در دولت آیتالله جناب هاشمیرفسنجانی نماینده دولت و رییس ستاد بازسازی مناطق جنگزده کشور بودم و از نزدیک وسعت خرابیهای جنگ را طی بیش از ۱۲ سال از نزدیک دیده و لمس کردهام. چه سامانهایی که بر اثر جنگ نابسامان شدند و به چه آشیانههایی آتش زدند و چه عزیزانی که در آن سالهای آتش و خون زیر خروارها خرابیهای جنگ مدفون گردیدند و چه جوانان برومندی به شهادت رسیدند و چه زیربناهایی به ارزش بیش از ۱۰۰۰ میلیارد دلار با خاک یکسان شدند. خرابیهای جنگ به ۱۵ استان کشور آسیب فراوان زد و در ۵ استان خوزستان، کرمانشاه، ایلام، آذربایجانغربی و کردستان تخریبها بسیار وحشتناک و وسیع بود، بهطوری که رشته معاش مردم در این مناطق از هم گسیخته شد. در نوار مرزی از چوئبده آبادان تا پیرانشهر حدود ۱۲۰۰ کیلومتر و در عرض و عمق حداقل ۱۰۰ کیلومتر وسعت خرابیهای جنگ نمایان بود. تقریبا در همه شهرها و روستاها در این نوار مرزی، خانهها، مشاغل، کشتزارها و کارخانهها و زیربناها ویران شد و از دست رفت. بیش از ۳۰۰ هزار مسکن شهری و روستایی و همه انواع زیربناها و تاسیسات و تجهیزات و هر چه برای زندگی کردن مردم در این مناطق لازم بود تبدیل به خرابه شد و بالغ بر ۲ میلیون مهاجر جنگی آواره شهرها و روستاهای سایر استانها شدند. ۸۷ شهر در زمان جنگ از بمبارانها آسیب دیدند و به همین تهران بالغ بر ۱۵۰ موشک اصابت کرد. کسانی که ایران را و مردم را دوست دارند باید با حمایت از تیم مذاکرهکننده، نگذارند آتش جنگ تحمیلی دوم در این کشور و مردمی که هنوز آرزوی ایران آباد را دارند، برافروخته شود.