نماد آخرین خبر

اختلافات داخلی در کاخ سفید بر سر مذاکرات ایران

منبع
اکو ايران
بروزرسانی
اختلافات داخلی در کاخ سفید بر سر مذاکرات ایران

اکو ایران/متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

به نظر می‌رسد تناقض‌ در مواضع ریشه در اختلافات درون تیم امنیت ملی ترامپ داشته باشد. آنها با یکی از پیچیده‌ترین و طولانی‌ترین مسائل سیاست خارجی آمریکا روبه‌رو هستند.
 
به گزارش اکوایران، فقط چند هفته پیش، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور ترامپ، مایکل والتز، که سال‌هاست حامی سیاست‌های رادیکال در مورد جمهوری اسلامی ایران است، هدف دولت در مذاکرات مربوط به برنامه هسته‌ای تهران را به وضوح بیان کرد؛ «تخریب کامل».

او سپس فهرستی از آنچه که شامل این امر می‌شود ارائه داد: جمهوری اسلامی ایران باید تأسیسات غنی‌سازی سوخت هسته‌ای، تسلیحات هسته‌ای و حتی موشک‌های دوربرد خود را کنار بگذارد.

به گزارش نیویورک‌تایمز اما چیزی که به نظر می‌رسید یک هدف ساده و سخت‌گیرانه باشد، شروع به فروپاشی کرده است. در ۲۴ ساعت گذشته، مقامات آمریکایی پیام‌های متناقض و گیج‌کننده‌ای ارسال کرده‌اند که نشان می‌داد دولت ممکن است به محدودیت‌هایی برای فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران راضی شود، دقیقاً همان کاری که رئیس‌جمهور اوباما ده سال پیش انجام داد. البه قبل از اینکه سه‌شنبه شب از مواضع خود عقب‌نشینی کنند.

بعضی از این‌مواضع ممکن است فقط نشان‌دهنده بی‌تجربگی در مواجهه با برنامه‌های هسته‌ای باشد. مذاکره‌کننده اصلی ترامپ، استیو ویتکاف، دوست رئیس‌جمهور است که مانند او، یک معامله‌گر نیویورکی است و سال‌ها در زمینه ساخت آسمان‌خراش‌ها فعالیت داشته، اما تنها چند هفته پیش شروع به بررسی سانتریفیوژهای هسته‌ای زیرزمینی ایران و آزمایشگاه‌های مشکوک تسلیحات هسته‌ای کرده است.

اما به نظر می‌رسد این تناقض‌ها ریشه در اختلافات درون تیم امنیت ملی ترامپ نیز داشته باشد. آنها با یکی از پیچیده‌ترین و طولانی‌ترین مسائل سیاست خارجی آمریکا روبه‌رو هستند: چگونه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را بدون شروع جنگ متوقف کنیم. تاکنون، نتیجه این تلاش‌ها یک مجموعه از پیام‌های متناقض، سیگنال‌های مختلف و تهدیدهای بلندپروازانه بوده است، که مشابه نحوه صحبت کردن ترامپ و مشاورانش در مورد استراتژی پیوسته در حال تغییر تعرفه‌‌ها است.

این موضوع روز دوشنبه زمانی که ویتکاف شروع به صحبت درباره اولین دیدار خود با وزیر امور خارجه ایران در روز شنبه در عمان کرد، مورد توجه قرار گرفت. او گفت که ملاقات خوب پیش رفت و وارد دنیای پیچیده برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران شد، که آن را به آستانه ساخت سلاح هسته‌ای رسانده است.

ویتکاف از این ملاقات با تصویری متفاوت از توافق با ایران نسبت به آنچه که والتز توصیف کرده بود، بیرون آمد.

در یک مصاحبه دوستانه با فاکس نیوز، او درباره ایجاد سیستمی از «راستی‌آزمایی» برای تولید اورانیوم غنی‌شده صحبت کرد، «و در نهایت راستی‌آزمایی بر تسلیحات هسته‌ای، که شامل موشک‌ها و نوع موشک‌هایی که آنها ذخیره کرده‌اند می‌شود، و همچنین شامل مکانیزم فعال‌سازی بمب است.» او گفت که ایران هنوز ممکن است بتواند اورانیوم را در سطوح پایین تولید کند و به هیچ‌وجه از کلمه «تخریب» استفاده نکرد.

او به طور خلاصه، یک نسخه اصلاح‌شده و احتمالاً ترامپی‌تر از توافقی که دولت اوباما ده سال پیش با ایران انجام داد، توصیف می‌کرد. «در اصل، توافق هسته‌ای اولیه می‌تواند بهبود یابد». ترامپ این توافق را به طور مرتب به عنوان «فاجعه» می‌خواند و در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد و آن را «یک توافق یک‌طرفه وحشتناک که هرگز نباید بسته می‌شد» خواند.

چند سال بعد، ایران اعلام کرد که اگر ایالات متحده به توافق قبلی پایبند نباشد، ایران نیز به آن پایبند نخواهد بود. 

اظهارات ویتکاف اما مدت زیادی دوام نیاورد. صبح روز سه‌شنبه، ترامپ و مقامات ارشد امنیت ملی‌اش، از جمله خود ویتکاف، در اتاق وضعیت حضور داشتند و در حال بحث درباره سیاست در قبال جمهوری اسلامی ایران بودند، جلسه‌ای که اولین بار توسط اکسیوس گزارش شد. نیمه شب، ویتکاف پیامی را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد و اعلام کرد که «جمهوری اسلامی ایران باید برنامه غنی‌سازی و تسلیحات هسته‌ای خود را متوقف و حذف کند»، تعریفی که او شب گذشته استفاده نکرده بود.

او گفت: «یک توافق با ایران فقط زمانی تکمیل خواهد شد که یک توافق ترامپی باشد». چند ساعت بعد، در یک کنفرانس خبری، سخنگوی کاخ سفید، کارولین لیوت، گفت که ترامپ به میزبانان عمانی مذاکرات ایران گفته است که «جمهوری اسلامی ایران باید به برنامه هسته‌ای خود از طریق مذاکرات پایان دهد.» مذاکرات روز شنبه از سر گرفته می‌شود.

به گفته مقامات آشنا با بحث‌های جاری که خواسته‌اند ناشناس بمانند تا بتوانند درباره بحث‌های خصوصی صحبت کنند، در واقع، ویتکاف و معاون رئیس‌جمهور جی‌دی ونس استدلال کرده‌اند که اصرار بر تخریب کامل، مذاکرات را محکوم به شکست می‌کند. ایرانی‌ها پیش از این اعلام کرده‌اند که تمام برنامه هسته‌ای خود را رها نخواهند کرد. در عوض، این دو نفر استدلال کرده‌اند که دولت باید برای یک سیستم راستی‌آزمایی سخت تلاش کند که شاید توسط ایالات متحده، نه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اداره شود، تا اطمینان حاصل کند که توافق رعایت می‌شود. اما این شبیه به یک سازش از دوران اوباما به نظر می‌رسد.

به گفته مقامات، والتز و وزیر امور خارجه مارکو روبیو، بر سر موضع خود که جمهوری اسلامی ایران نباید توانایی غنی‌سازی سوخت هسته‌ای را داشته باشد، باقی مانده‌اند. به گفته آن‌ها در غیر این صورت، ایران آماده است تا همان کاری را انجام دهد که در سال‌های اخیر انجام داده است: افزایش غنی‌سازی به سطح گریز هسته‌ای.

گری سامور، که به مدت طولانی با مسئله جمهوری اسلامی ایران به عنوان مقام ارشد هسته‌ای کاخ سفید در دولت‌های کلینتون و اوباما مواجه بوده است، گفت: «من فکر می‌کنم که حذف توانایی غنی سازی جمهوری اسلامی ایران غیرقابل دستیابی است. فکر نمی‌کنم ایران حتی تحت تهدید نیروی نظامی نیز موافقت کند که تمام برنامه هسته‌ای خود را حذف کند.»

ایرانی‌هافعلا محتاط هستند. 

او گفت: «تمام تکنیک‌هایی که تاکنون استفاده شده‌اند، خرابکاری، تحریم‌ها، دیپلماسی، همه برای خرید زمان بوده‌اند. فکر نمی‌کنم ترامپ بخواهد وارد جنگ شود و ایرانی‌ها هم نمی‌خواهند وارد جنگ شوند. این نشان می‌دهد که ممکن است جایی برای توافق وجود داشته باشد.»

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar