انتصاب یک اسرائیلی به عنوان مسئول میز ایران

هم میهن/متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
میدل ایست آی| انتصاب مراف سرن، از سوی دونالد ترامپ بهعنوان مسئول سیاستگذاری در امور ایران و اسرائیل در شورای امنیت ملی کاخ سفید، باعث نگرانیهایی در خصوص تعارض منافع و دسترسیهای امنیتی شدهاست. براساس سوابق سرن که توسط اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسیها منتشر شدهاست، پیش از این در وزارت دفاع اسرائیل کار میکرد و در مذاکرات مربوط به مناطق اشغالی کرانه باختری از طرف دولت اسرائیل با تشکیلات خودگردان فلسطینی مذاکره میکرد.
سرن بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ به عنوان پژوهشگر امنیت ملی در اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسیها کار میکرد و بهتازگی به عنوان معاون سیاستگذاری دفتر تد کروز، سناتور تگزاس فعالیت میکرد. در مقالهای که سال ۲۰۰۵ در لسآنجلس تایمز منتشر شده، آمده است که سرن متولد حیفا در اسرائیل است. او در کودکی به آمریکا نقل مکان کردهبود، اما سال ۲۰۰۵ به اسرائیل بازگشت.
خدمت در شورای امنیت ملی آمریکا نیازمند بررسیهای دقیق سابقه و دسترسیهای بالای امنیتی است. هرچند به لحاظ قانونی مشکلی وجود ندارد که فرد دوتابعیتی در آمریکا دسترسیهای امنیتی و محرمانه داشتهباشد، اما به صورت سنتی داشتن دو تابعیت ممکن است به دلیل احتمال تعارض منافع باعث طولانی شدن روند رسیدگی به صلاحیت شود. هنوز روشن نیست که آیا مراف سرن دوتابعیتی است یا نه. میدلایستای برای بررسی وضعیت تابعیت مراف سرن و میزان دسترسیهای امنیتی او با برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی تماس گرفت، اما پاسخی دریافت نکرد.
برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در گفتوگو با پایگاه خبری المانیتور خاطرنشان کرد که سرن هرگز در وزارت جنگ رژیم صهیونیستی استخدام نشده بود، چه رسد به اینکه او یک مقام اسرائیلی باشد. او افزود: «سرن یک فلوشیپ (دوره تکمیلی تخصصی) سیاستگذاری را برای مطالعه مدیریت منابع در کرانه باختری انجام داده که تحت نظارت وزارت دفاع (جنگ) اسرائیل بوده است و او را ملزم به برقراری ارتباط با آنها برای تحقیقات خود کرد.» انتصاب سرن نخستین بار توسط پایگاه خبری دراپسایت منتشر شد.
برایان هیوز در گفتوگو با دراپ سایت گفت: «مراف یک آمریکایی میهنپرست است که سالها در دولت آمریکا از جمله برای رئیسجمهور ترامپ، سناتور کروز و جیمز کومر، نماینده مجلس نمایندگان خدمت کردهاست.» سال ۲۰۱۷ مراف سرن در مقالهای از حمایت تسلیحاتی آمریکا و انتقال فناوری بالای تسلیحات آمریکایی به اسرائیل حمایت کردهبود. سرن از حملات اسرائیل در سال ۲۰۰۸ به مناطق مسکونی در نوار غزه حمایت کردهاست و ادعا کردهاست که حماس از خانههای غیرنظامی برای انبار سلاح استفاده میکند.
اسرائیل از سال ۲۰۰۶ غزه را در محاصره کامل قرار دادهاست؛ امری که از سوی سازمانهای حقوق بشری به «ایجاد یک زندان فضای باز» تعبیر شدهاست. اسرائیل از ابتدای جنگ غزه در ۲۳ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون بیش از ۵۱ هزار و ۱۵۷ نفر را در غزه کشتهاست. هرچند ماه ژانویه اسرائیل به یک آتشبس کوتاهمدت تن داد، اما از ماه مارس با پشتیبانی دولت ترامپ مجدداً حملات اسرائیل به غزه از سر گرفتهشد.
مشخص نیست که سرن تا چه اندازه در دولت ترامپ اثرگذار باشد، اما جایگاه او در شورای امنیت ملی باعث میشود که آرای او نهتنها در مورد جنگ اسرائیل علیه غزه، بلکه در مورد گفتوگوهای ایران و آمریکا برای توافق هستهای نیز در بالاترین سطح شنیده شود. حمایت او از اقدامات نظامی اسرائیل علیه فلسطینیان در نوشتههای پیشین او روشن است، اما اظهارات علنی زیادی از او در مورد ایران وجود ندارد.