نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

«پسر شیکاگو» در وزارت اقتصاد؟

منبع
روزنامه سازندگي
بروزرسانی
«پسر شیکاگو» در وزارت اقتصاد؟

روزنامه سازندگی/متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

آیا “سیدعلی مدنی‌زاده” گزینه خوبی برای وزارت اقتصاد است؟
 
سعید خوش بین| بازار گمانه‌زنی‌ها برای معرفی وزارت امور اقتصادی و دارایی داغ است. گروه‌های سیاسی و رسانه‌ها سعی می‌کنند گنجشک‌‌های خود را به‌ جای قناری به افکار عمومی معرفی کنند و به همین دلیل نام دست‌کم ۲۰ گزینه در رسانه‌ها مطرح شده اما رئیس‌جمهور پزشکیان فقط حق انتخاب و معرفی یک نفر را دارد. آن یک نفر کیست؟
نام سیدعلی مدنی‌‌زاده بیش از دیگران شنیده می‌شود؛ تحصیل‌کرده دانشگاه شیکاگو که به اقتصاد آزاد باور دارد و در مکتب نوبلیست‌های مطرح علم اقتصاد شاگردی کرده است.
آقای مدنی‌زاده متولد سال ۱۳۶۱ در تهران است. در مدرسه نیکان درس خوانده و پس از کسب نشان برنز در المپیاد دانش‌آموزی ریاضی جهانی، دوره‌های لیسانس و فوق‌لیسانس خود را در دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف گذرانده و در سال ۱۳۸۴ در رشته مهندسی محاسبات و ریاضیات در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه استنفورد تحصیل کرده است. این اقتصاددان دهه شصتی در سال ۱۳۸۶ با توجه به علاقه‌ای که به علم اقتصاد داشت، برای تحصیل در این رشته وارد دانشگاه شیکاگو شد و در مکتب اساتید سرشناس علم اقتصاد ازجمله گری بکر، کنث ارو، رابرت لوکاس و رابرت شیلر تحصیل علم کرد.
این نخستین ‌بار است که در ساختار سیاسی ایران، نام یک تحصیل‌کرده در مهم‌ترین و معتبرترین دانشگاه مدافع بازار آزاد به ‌عنوان نامزد مهم‌ترین وزارتخانه اقتصادی مطرح می‌شود.
معمولاً به فارغ‌التحصیلان رشته اقتصاد در دانشگاه شیکاگو که به سیاست‌گذاری راه پیدا می‌کنند، پسر شیکاگو می‌گویند.
به طور مشخص، پسران شیکاگو گروهی از اقتصاددانان شناخته ‌شده در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میلادی بودند که توسط دولت‌های آمریکای لاتین به کار دعوت شدند. اکثر آنها در دپارتمان اقتصاد دانشگاه شیکاگو زیر نظر میلتون فریدمن و آرنولد هاربرگر تحصیل کرده بودند. این اقتصاددانان پس از پایان تحصیلات خود از سوی شماری از دولت‌های آمریکای جنوبی به کار گمارده شدند و به طور مشخص در شیلی به ‌عنوان مشاوران اقتصادی دعوت به کار شدند و به بالاترین مناصب در داخل آن دولت‌ها رسیدند. حضور این اقتصاددانان جوانبرای دولت‌ها فرصتی ایجاد کرد تا در سیاست‌های اشتباه بازنگری کنند و به سمت اصلاح ساختار اقتصاد حرکت کنند. موفقیت اقتصادی پسران شیکاگو نقش مهمی در بهبود وضعیت اقتصادی کشور شیلی داشت به‌گونه‌ای که از آن به‌عنوان معجزه شیلی یاد می‌کنند. به همین دلیل در شرایطی که اغلب کشورهای آمریکای لاتین گرفتار مشکلات بسیار زیاد ازجمله ابرتورم شدند، اقتصاد شیلی به مسیر خود ادامه داد و هرگز پس از پسران شیکاگو، گرفتار بی‌ثباتی و رکود نشد.
فارغ‌التحصیلان دانشگاه شیکاگو به دلیل ویژگی‌های متمایز این نهاد برجسته، مجموعه‌ای از خصوصیات مشترک را به نمایش می‌گذارند. این دانشگاه با تاکید بر تفکر انتقادی و تحلیل عمیق، محیطی فکری ایجاد می‌کند که دانشجویان را به چالش می‌کشد تا مفروضات را زیر سوال ببرند و از منظرهای چندگانه به مسائل نگاه کنند. در حوزه اقتصاد رویکرد «مکتب شیکاگو» بسیار اثرگذار و عمیق است. این مکتب بر اصول اقتصاد بازار آزاد، مدل‌سازی ریاضی دقیق و تحلیل داده‌محور تاکید دارد. فارغ‌التحصیلان این دانشگاه معمولاً با مهارت‌های قوی در حل مساله، توانایی استدلال منطقی و تسلط بر ابزارهای تحلیلی پیچیده شناخته می‌شوند. علاوه بر این، فرهنگ دانشگاه شیکاگو که گفت‌وگوی باز و پرس‌وجو را ترویج می‌کند، فارغ‌التحصیلان را به افرادی با اعتمادبه‌نفس فکری و مستقل تبدیل می‌کند که قادرند در حوزه‌های آکادمیک و حرفه‌ای پیشرو باشند. این ویژگی‌ها همراه با شبکه گسترده فارغ‌التحصیلان و اعتبار جهانی دانشگاه به موفقیت‌های چشمگیر آنها در زمینه‌های مختلف کمک کرده است.


پسر ایرانی دانشگاه شیکاگو
سیدعلی مدنی‌زاده، اقتصاددانی جوان است که به طور مشخص در زمینه اقتصاد کلان، تجارت بین‌الملل، سیاست‌های پولی و مالی و سازمان‌های صنعتی تخصص دارد. او جوانی مذهبی و بسیار مبادی آداب است. دو دختر علی‌مدنی‌زاده در شهر شیکاگو و زمانی متولد شده‌اند که او در این شهر مشغول تحصیل بوده است. تا امروز چند ایرانی موفق شده‌اند به دانشگاه شیکاگو راه پیدا کنند که سرشناس‌ترین آنها احسان ابراهیمی، مریم فربودی، سیدعلی مدنی‌زاده و حسین جوشقانی هستند. حسین جوشقانی که درحال حاضر در دانشگاه خاتم تدریس می‌کند، هم‌دوره سیدعلی مدنی‌‌زاده است.


اما سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا سیدعلی مدنی‌زاده برای تصدی پست وزارت اقتصاد مناسب است؟
ارزیابی توانایی سیدعلی مدنی‌زاده به ‌عنوان یک اقتصاددان جوان برای تصدی پست وزارت، نیازمند بررسی چندجانبه است. تخصص او در اقتصاد کلان، تجارت بین‌الملل، سیاست‌های پولی و مالی و سازمان‌های صنعتی، دانش عمیقی را در حوزه‌های کلیدی سیاست‌گذاری اقتصادی فراهم می‌کند. تحصیل در دانشگاه شیکاگو که به دلیل رویکرد تحلیلی دقیق و تاکید بر اصول بازار آزاد شهرت دارد، نشان‌دهنده توانایی او در تحلیل پیچیدگی‌های اقتصادی و ارائه راه‌حل‌های مبتنی بر داده است. این مهارت‌ها برای مدیریت چالش‌های کلان اقتصادی مانند تورم، رشد اقتصادی و روابط تجاری بین‌المللی، که در مسئولیت‌های یک وزیر اقتصاد حیاتی هستند، بسیار ارزشمندند. علاوه بر این، ویژگی‌های شخصی او ازجمله تعهد مذهبی و رعایت آداب اجتماعی می‌تواند به ایجاد اعتماد عمومی و تقویت همکاری‌های بین‌سازمانی کمک کند. با این حال موفقیت در نقش وزارت به عواملی فراتر از تخصص آکادمیک وابسته است ازجمله تجربه عملی در سیاست‌گذاری، توانایی مدیریت بحران‌های سیاسی و اقتصادی و مهارت در هماهنگی با نهادهای مختلف دولتی. اگرچه مدنی‌زاده از نظر علمی و اخلاقی شایستگی بالایی دارد اما میزان اطلاعات دقیق درباره تجربه اجرایی یا مدیریتی او در سطوح کلان ممکن است چالشی برای این نقش باشد. در مجموع با توجه به سوابق آکادمیک و ویژگی‌های شخصی، او ظرفیت بالایی برای ایفای نقش وزیر دارد، مشروط بر اینکه با تجربه عملی و مهارت‌های سیاسی لازم تکمیل شود.
 

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

00:00/00:00

«پسر شیکاگو» در وزارت اقتصاد؟

«پسر شیکاگو» در وزارت اقتصاد؟
00:00
00:00
«پسر شیکاگو» در وزارت اقتصاد؟
1 / 1
«پسر شیکاگو» در وزارت اقتصاد؟
00:00
00:00
0 MB