شاید روزی برسد که پاکستان به ایران کمک نظامی کند

جماران/متن پیش رو در جماران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نوذر شفیعی تحلیلگر مسائل شبهقاره به جماران با بیان اینکه فعلا اقدام پاکستان برای محکومیت اسرائیل، صرفا یک موضعگیری سیاسی است، عنوان کرد: شاید در زمانی که شرایط اقتضا کند، پاکستان همکاریهایی عملی را نیز با ایران انجام دهد. به عنوان مثال پاکستان میتواند در دو بعد پدافند و آفند به ایران کمک کند؛ کما اینکه در جنگ اخیرش با هند نیز شاهد موفقیتهای این کشور در حوزه هوایی بودیم.
نوذر شفیعی در گفتوگو با جماران با اشاره به حمایت پاکستان از ایران در جنگ با اسرائیل و تصویب قطعنامهای به این منظور در مجلس این کشور، اظهار کرد: ایران و پاکستان دارای رابطهای پایدار، بنیادین، مردممحور و فرهنگمحور هستند؛ یعنی نوعی درهمتنیدگی اجتماعی، فرهنگی، تاریخی و هویتی بین این دو کشور وجود دارد. بنابراین پاکستان خود را بخشی از مجموعه ایران شرقی میداند و به ایران به عنوان گهواره تمدنی خود مینگرد. این بارزترین ویژگی در رابط ایران و پاکستان است که هم مانع از وقوع تنش و درگیری در روابط این دو شده و هم باعث شده در شرایط سخت، این دو همسایه با یکدیگر همراه باشند.
وی ادامه داد: بر همین اساس، نوع واکنشی که پاکستان به تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران نشان داد و آن را محکوم کرد، با واکنش سایر کشورها متفاوت بود. به علاوه پاکستان به چنین درکی رسیده که حکومتی مانند رژیم صهیونیستی، حد و مرزی را برای توسعهطلبی خود قائل نیست و اگر تا دیروز غزه، لبنان، سوریه و امروز ایران را مورد تجاوز قرار داده، فردا دوباره سراغ کشورهای عربی خواهد رفت. یعنی مصر، اردن، عربستان و عراق نیز از گزند اسرائیل در امان نیستند. بنابراین پاکستان، حمله اسرائیل به ایران را در این چشمانداز بلندمدت نیز تفسیر کرده است.
این تحلیلگر مسائل شبهقاره با بیان اینکه فعلا اقدام پاکستان برای محکومیت اسرائیل، صرفا یک موضعگیری سیاسی است، عنوان کرد: شاید در زمانی که شرایط اقتضا کند، پاکستان همکاریهایی عملی را نیز با ایران انجام دهد. به عنوان مثال پاکستان میتواند در دو بعد پدافند و آفند به ایران کمک کند؛ کما اینکه در جنگ اخیرش با هند نیز شاهد موفقیتهای این کشور در حوزه هوایی بودیم.
به غیر از پاکستان، سایر همسایگان ایران این میزان همدردی را نداشتند و حتی عراق آسمان خود را در اختیار صهیونیستها قرار داد
شفیعی با اشاره به اینکه به غیر از پاکستان، سایر همسایگان ایران این میزان همدردی را نداشتند و حتی عراق آسمان خود را در اختیار صهیونیستها قرار داد، گفت: اولا که باید توجه داشت که چه این کشورها آزادانه فضای خود را در اختیار اسرائیل قرار میدادند و چه نمیدادند، رژیم صهیونیستی از این فضا استفاده میکرد. به علاوه اگر این کشورها به اسرائیل حق اجازه از فضای خود را ندهند، نوعی همکاری با ایران محسوب میشود و در نتیجه مورد خشم و تهدید آمریکا و اسرائیل قرار میگیرند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: سوریه که از خود اختیاری ندارد و حتی برای اینکه نزد آمریکا و اسرائیل خوشرقصی کند، با آنها همکاری کرده است. اردن نیز در حالیکه فضای خود را به روی ایران بسته، اما این فضا را در مقابل اسرائیل باز کرده است؛ بالاخره پادشاه اردن، یک فرد انگلیسی است و فرامین آمریکا و انگلیس را اجرا میکند و از اسرائیل هم میترسد.
این تحلیلگر مسائل شبهقاره با بیان اینکه شرق کشور ریشه در فرهنگ ملی ایران دارد، اما غرب کشور صرفا دارای اشتراکات دینی و مذهبی با ایران است، اظهار کرد: اکنون ایران باید تصمیم بگیرد که چگونه روابط خود را با همسایگانش تنظیم کند. ما تا کنون در سیاست خارجی خود، عمده تمرکز را بر همسایگان غربی گذاشتهایم و اکنون هم نتیجه آن را میبینیم. یک کشور عاقل باید روابط خارجی خود را به گونهای تنظیم کند که علاوه بر منفعتمحوری، در صورت قرارگیری در تنگنای استراتژیک بتواند از ظرفیتهای کشورهای متحدش استفاده کند. اگر ما آن وزنی را که در سیاست خارجیمان به عراق اختصاص دادیم، به پاکستان میدادیم، شاید اکنون یک متحد قویتر و پایدارتری داشتیم.
شفیعی همچنین با اشاره به برخی اخبار مبنی بر اینکه هند در مورد حمایت از ایران، به پاکستان هشدار داده است، عنوان کرد: این خبر کاملا دروغ است و کسانی که به چنین شایعهای میپردازند، باعث باز شدن جبههای جدید علیه کشور میشوند. هند مطلقا چنین کاری را نخواهد کرد، زیرا روابط این کشور با پاکستان، ایران و اسرائیل در سه حوزه کاملا جدا قرار دارد و به هیچ عنوان در درگیریهای ایران و رژیم صهیونیستی خود را درگیر نمیکند.