یگان 8200؛ مرکز فرماندهی خرابکاری سایبری رژیم اسرائیل
مشرق
بروزرسانی
مشرق/ متن پيش رو در مشرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست.
تمام مکالمات جهان را شنود ميکنند؛ با طراحي يک بدافزار سعي ميکنند برنامه هستهاي ايران را متوقف کنند؛ سيستم پدافند هوايي ارتش سوريه را از کار مياندازند تا جنگندههاي اسرائيلي با خيال راحت تأسيسات هستهاي اين کشور را با خاک يکسان کنند. اين تنها بخشي از اقدامات مرکز فرماندهي خرابکاري سايبري اسرائيل موسوم به يگان 8200 است.
دولتها نه فقط براي مديريت شهروندان خود، بلکه براي گسترش منافع خود در جهان نيازمند اطلاعات هستند، اطلاعاتي از همه مکانها، همه رخدادها، همه اقدامات و تصميمات و نهايتاً همه انسانهاي روي کره زمين. شايد 99% از اين اطلاعات هيچگاه به درد نخورد، اما همين که دولتي به آنها دسترسي داشته باشد، احساس قدرتمندي ميکند زيرا ميداند هر تهديدي را ميتواند در نطفه خفه کند. با اين حال اقداماتي اين چنين با چند دهه پيش تفاوتي فاحش پيدا کرده و آن بهرهگيري از ارتباطات راه دور و فضاي مجازي توسط مردم و توسط مراکز اطلاعاتي است. مردم اطلاعات خود را در فضاي مجازي وارد ميکنند، در همان جا گفتگو کرده و تصميم ميگيرند و اصلاً شايد در همان فضاي مجازي نيز اقدام کنند: مانند امضاي يک طومار اعتراضي يا اعلام حمايت در يک موضوع خاص. اين وضعيت، سازمانهاي اطلاعاتي يادشده را مجبور ميکند تمرکز خود را بيش از پيش بر فضاي مجازي قرار داده و از هر راه ممکن، حداکثر دادههاي اينترنتي را جمع آوري و رمزگشايي نمايند.
رژيم اسرائيل نيز در راستاي منافع خود بيش از 60 سال است که از هر راه ممکن جاسوسي کرده و اطلاعاتي را از تمام نقاط دنيا گردآوري ميکند. از آنجا که بيشتر تهديدات ضداسرائيلي از منطقه خاورميانه بلند ميشود و تاريخِ اين 60 سال نيز مؤيد آن است، قطعاً يکي از مهمترين حوزههاي فعاليت جاسوسي اين رژيم، همين منطقه است. در حدود سه دهه اخير نيز ايران به عنوان محور مقاومت عليه گسترش رژيم صهيونيستي نقش مؤثري ايفا نموده و قطعاً هدف اقدامات اطلاعاتي اسرائيل قرار گرفته است. از اين رو بد ندانستيم همان گونه که آنها ما را جدي گرفتهاند، ما نيز آنها را شناخته و تصوير دقيقتري از اينگونه فعاليتهاي اسرائيل داشته باشيم، فعاليتهايي که عمدتاً در يگان 8200 برنامه ريزي و اجرا ميشود.
سابقه اداري و جايگاه علمي يگان 8200
جمعآوري دادههاي مجازي، جاسوسي از ايميلها و اطلاعات اينترنتي در کنار رمزگشايي از کدها، وظايف اصلي اين واحد نظامي-اطلاعاتي را تشکيل ميدهد. نامهاي ديگر اين يگان مانند «واحد مرکزي ارتش اطلاعاتي» به همين وظايف اشاره دارد. اين واحد در سال 1952، يعني تنها چهارسال پس از تأسيس اسرائيل با استفاده از تجهيزات آمريکايي راهاندازي شده و دو سال بعد در مقر دائمي خود در Glilot، منطقهاي واقع در شمال تل آويو مستقر شد. گفته ميشود يگان 8200، بزرگترين واحد در وزارت دفاع رژيم صهيونيستي از نظر تعداد نيروها است.
به ادعاي رژيم صهيونيستي، سربازان يگان 8200 در علوم رايانه و فناوري اطلاعات در جهان سرآمد هستند
پايگاه بيزينس اينسايدر مدعي شده است يگان 8200 به تربيت نيروهايي ميپردازد که از نظر تخصص، سرآمد علوم رايانه در جهان هستند تا جايي که ميتوان گفت اين يگان، «پيشگام جهش در فناوري اطلاعات» است. اين پايگاه مهارت نيروهاي يگان 8200 را قابل استفاده در دنياي مجازي عادي دانسته و از آگهيهاي استخدامي خبر داده که مخصوصاً در آن اشاره شده صرفاً به فارغ التحصيلان يگان 8200 نياز دارند.
شرکتهاي غيرنظامي مانند Nokia و Disney World به فعاليتهايي روي آوردهاند که بازار کار خوبي براي اين افراد است. اينگونه فعاليتهاي شبهنظامي که از مکانيابي مشترک موردنظر شروع شده ولي خيلي از آن فراتر رفته است، متخصصاني را نياز دارد که با توجه به تجربيات نظامي و اطلاعاتي خود قادر به نوشتن الگوريتم و مديريت پروژه آن باشند. پروژههاي يادشده به ويژه شبيه به الگوريتمهايي است که متخصصان يگان 8200 مينويسند تا جرائم و خرابکاريهاي احتمالي را پيشبيني و رديابي کنند.
کدام يک از اقدامات يگان 8200 فاش شده است؟
دولتها از مراکز اطلاعاتي خود استفادههاي فراواني ميکنند، که برخي از آنها از نظر اخلاقي و انساني محکوم است اما به هر حال هدف همه اين اقدامات، گسترش قدرت دولت متبوعشان است. هانس مورگنتا نظريهپرداز رئاليست روابط بينالملل از مفهومي به نام «اخلاق سياسي» در کتاب مشهور خود با نام «سياست ميان ملتها» نام ميبرد که به باور وي جاي اخلاق ديني را ميان دولتها گرفته است. بر اساس اين مفهوم، هر اقدامي که براي افزايش قدرت دولت متبوع فرد انجام شود و موفقيتآميز باشد، اخلاقي است و هر گاه فردي با کارهايش به کاهش اقتدار دولت خود در جهان ياري رساند، از نظر اخلاق سياسي محکوم است حتي اگر کار او از نظر اخلاق ديني ستوده باشد. ظاهراً دولتها دنياي خود را دارند. کتاب مورگنتا به «انجيل سياستمداران» مشهور است.
بر اين اساس مراکز اطلاعاتي در هر کشور، تلاش ميکنند از هر راه ممکن به افزايش قدرت دولت خود کمک کنند. اين مراکز شايد به زندگي خصوصي مردم سرک بکشند، يکي دو نفر از مخالفان سرسخت را بي سروصدا ترور کنند، محدوديتهايي براي اتباع کشور خود در سرزمينهاي ديگر ايجاد کنند، اخبار دروغي را از طرق ناشناخته در فضاي عمومي منتشر کنند، جلوي موفقيت اقتصادي و رشد ثروت برخي افراد را بگيرند يا اصلاً آنها را ورشکسته کنند، سياستمداران مشهور را حتي از طريق همسران جعلي تحت کنترل خود درآورند، با فرستادن پيامهاي تهديدآميز (مانند تهديد به قتل خانواده) از اقدامات يک فرد مشهور و اثرگذار جلوگيري کنند و ... .
يگان 8200 نيز اگر چه در وزارت دفاع رژيم صهيونيستي قرار دارد ولي مأموريت آن اطلاعاتي است. تا به حال برخي اقدامات اين يگان رسانهاي شده است که در ادامه به برخي از آنها ميپردازيم. اما ابتدا بايد متذکر شويم که مراکز اطلاعاتي گاهي خودشان به انتشار دادههايي پيرامون عملياتها و اقدامات خود مبادرت ميورزند و هدف آنها نشان دادن قدرت خود و افزايش جايگاه خود در افکار عمومي است. اين کار به ويژه زماني صورت ميگيرد که يک دولت با کاهش محبوبيت يا افزايش نارضايتي ميان مردم خود يا در جهان مواجه ميشود و تلاش ميکند از اين طريق بر ناتوانيهاي خود سرپوش بگذارد.
بسياري از رسانهها خبر از دخالت مؤثر يگان 8200 در شيوع ويروس استاکس نت در صنايع حساس کشورمان به ويژه صنايع هستهاي در سال 2010 دادهاند. ايرانيها نيز هر گاه خبر از فعاليتهاي اطلاعاتي اسرائيل ميشنوند، ياد موساد ميافتند در حالي که بسياري از اين اقدامات توسط يگان 8200 انجام ميشود. روزنامه تلگراف انگليس درباره نقش يگان 8200 در خرابکاري برضد برنامه هستهاي ايران مينويسد: «متخصصان رايانه پس از بررسي کدهاي ويروس استاکسنت، در رمزنگاريهاي آن به کلمه myrtus رسيدن که نام گياهي به نام «مورد يا مورت» است و در زبان عبري به آن «هدسه Hadassah» ميگويند. هدسه نام اصلي ملکه استر دخترک يهودي و ملکه ايران در دوران خشايارشاه است.»
تلگراف در ادامه مينويسد: «همانطور که در کتاب استر، يهوديان حملهاي پيشدستانه به تحريک ملکه استر برضد ايرانيان انجام دادند، اسرائيل نيز ايران را بارها به انجام چنين حملاتي برضد تأسيسات هستهاي اين کشور تهديد کرده است. رالف لانگنر (Ralf Langner) محقق آلماني ميگويد يگان 8200 اسرائيل با نفوذ به کامپيوترهاي نيروگاه اتمي بوشهر، بدافزار استاکسنت را وارد اين سيستمها کرده است. کارشناسان پس از ماهها تحقيق بر روي اين بدافزار که سيستمهاي ساخت شرکت زيمنس آلمان در سراسر جهان را آلوده کرده بود، اين احتمال را مطرح کردهاند که اين ويروس از طريق يک فلش مموري Memory stick توسط يکي از مهندسان روس شاغل در نيروگاه بوشهر به اين سيستمها وارد شده است.»
روزنامه لوموند ديپلماتيک در سال 2010 فاش ساخت يگان 8200 در صحراي جنوبي اسرائيل موسوم به نگب، پايگاه عظيمي را استقرار داده است. مسئوليت اين شبکه وسيع اطلاعاتي، شنود و مانيتورينگ تماس هاي تلفني، ايميلها و مانند آن است، از هر جا که باشد، آفريقا، آسيا، خاورميانه و حتي اروپا. حتي کشتيها در دريا نيز از دسترس اين پايگاه خارج نيستند. يگان 8200، همه سفارتخانههاي اسرائيل در کشورهاي مختلف جهان را رصد ميکند و از جتهاي مجهز شرکت آمريکايي گلف استريم براي عملياتهاي جاسوسي خود بهره ميگيرد.
پايگاه شنود يگان 8200 در صحراي نگب
روزنامه نيويورک تايمز نيز در همان سال مطلب ديگري را پيرامون اقدامات اين يگان در عمليات بمباران منطقه ديرالزور در سوريه فاش کرد. اين بمباران در سپتامبر سال 2007 توسط اسرائيليها انجام شد، به اين دليل که با توجه به تصاوير هوايي و اطلاعات به دست آمده، مشکوک به تأسيس يک مرکز هستهاي در ديرالزور شده بودند. روزنامه يادشده فاش کرد يگان 8200 توانست سيستم ضدهوايي سوريه را با موفقيت از کار بياندازد.
يگان 8200 از جتهاي گالف استريم براي انجام عمليات جمعآوري اطلاعات استفاده ميکند
در نيمه شب 5 سپتامبر 2007 آموزشهاي لازم براي حمله به تاسيسات در حال ساختمان دير الزور به يکي از پايگاههاي نظامي هوايي اسرائيل داده شد و در تاريخ 6 سپتامبر 2007 ده جنگنده اسرائيلي از نوع اف 15 براي حمله، به سمت منطقه دير الزور پرواز کردند.
به گزارش اشپيگل، جنگندههاي نظامي اسرائيل بعد از 18 دقيقه به پايگاه هستهاي در حال ساخت سوريه در منطقه دير الزور رسيدند و با موشکهاي هوا به زمين از نوع " 65 – A G M " و بمبي نيم تني اين پايگاه را بمباران کردند.
در سال گذشته ميلادي يکي از افتضاحهاي تاريخي براي اسرائيل به وقوع پيوست. داستان از اين قرار بود که 33 سرباز و 10 افسار يگان 8200 در نامهاي سرگشاده اعتراض خود را نسبت به جمعآوري برخي اطلاعات شخصي شهروندان فلسطين مانند مسائل جنسي و مشکلات جسمي ابراز کردند چرا که به نظر آنها جمع آوري اين اطلاعات قدم اول براي اجبار اين شهروندان به خبرچيني از هموطنان يهودي خود براي يگان 8200 است.
اين نامه خطاب به چندين نفر نوشته شده بود: نتانياهو نخست وزير، بني گانتز رئيس کارکنان وزارت دفاع و نفر سوم نيز رئيس شاخه اطلاعاتي وزارت دفاع که نام وي محرمانه است. در بخشي از نامه آمده است: «اطلاعاتي که در کرانه غربي جمعآوري ميشود، به مردم بيگناه صدمه ميزند و براي اهدافي چون تعقيب سياسي و نقش حريم خصوصي شهروندان فلسطيني استفاده ميشود... ما از روي وجدان خود اعلام ميکنيم قادر به ادامه خدمت در اين سيستم نيستيم.» در آخر نامه، امضاکنندگان نامه آمادگي خود را با خدمت در ديگر حوزههاي مرتبط با دولتهاي متخاصم اعلام کردهاند.
يکي از افسران معترض، در گفتگو با مجله سيها موکميت در اينباره گفت «ما ميفهميم که بايد از از خودمان دفاع کنيم و اينکه کار اطلاعات بنا به تعريف خود امر کثيفي است و حتي اينکه اسرائيل در مقايسه با ساير کشورها واقعاً کمتر ميتواند از ديگران براي دفاع از خود کمک بگيرد، اما متأسفانه هدف اصلي از فعاليتهاي يگان در مورد فلسطينيها، تداوم نوعي حکومت نظامي در کرانه غربي است.»
البته سرويس اطلاعاتي وزارت دفاع اسرائيل بلافاصله دست به کار شد و از 200 افسر ديگر، امضا جمع کرد که ابراز بيزاري از اقدام همکاران خود کرده بودند. آنها ورود اين مسائل امنيتي به فضاي سياسي را کاري نادرست دانسته بودند. وزارت دفاع در اولين اعتراض خود به نامه 43 افسر اطلاعاتي، اعلام کرد «اين يگان با استفاده از ابزار گوناگون در عرصههاي مختلف استفاده ميکند و تکنيکها و قواعد خود را صرفاً بر مبناي اهداف اطلاعاتي تنظيم کرده است. کساني که در اين يگان خدمت ميکنند، در فرآيندي طولاني و دقيق به مهارتآموزي پرداخته و تحت برنامهاي قرار ميگيرند که در هيچ مرکز اطلاعاتي اسرائيلي يا حتي مراکز ديگر در جهان، نظير ندارد. در طول مهارت آموزي، تأکيد ويژهاي در حوزه اخلاق، اصول اخلاقي و قواعد کارکردن گذاشته ميشود.»
نامه 43 افسر و سرباز يگان 8200 نشان مي دهد جبهه جديدي در جنگ عليه فلسطينيان گشوده شده است
موشه يعلون وزير دفاع به شدت از نامه 47 افسر يگان 8200 ابراز نگراني کرد و آن را نوعي کمک به کساني دانست که در جاي جاي دنيا براي کاهش مشروعيت دولت اسرائيل تلاش ميکنند. البته در اين سخن وي، حقيقتي تلخ براي اسرائيليها نهفته است چرا که نوعي اعتراف به اعمال خلاف اخلاق و عرف بين المللي توسط يگان 8200 است. وي همچنين خبر از نقش پررنگ اين يگان در حفظ امنيت و حتي موجوديت اسرائيل داد و اقدامات آن را «خدايي» توصيف کرد!
رئيس پارلمان اين رژيم نيز با اعتراف به بحراني بودن امنيت اسرائيل، نامه 47 افسر يگان 8200 را «خدمتي بزرگ» به کساني دانست که «از اسرائيل نفرت دارند».
وزارت دفاع اسرائيل نهايتاً در بيانيهاي از برکناري 43 امضاکننده نامه اعتراضي خبر داد و علت آن را عدم تناسب فعاليت سياسي با وظايف نيروهاي امنيتي دانست. IDF اعلام کرد ترديدهاي اخلاقي در جمعآوري هرگونه اطلاعات براي حفظ امنيت شهروندان اسرائيلي، همواره وجود داشته و هر کس که دچار چنين ترديدهايي شود، به فرمانده خود ارجاع داده ميشود تا اقناع گردد. اما هيچگونه مخالفت با دستورات پذيرفته نميشود.
هاآرتص اقدام افسران يگان 8200 را امري بديع خواند از آن نظر که تا اين زمان، هيچ خط روشني ميان جمعآوري دادههاي سايبري و جاسوسي عليه دشمنان اسرائيل از طرفي و جاسوسي عليه شهروندان عادي اسرائيل کشيده نشده بود. به قول اين پايگاه، اين اقدام يک تفاوت واضح با اقدام اسنودن دارد: اين افسران هرگز از کشور نگريختهاند و گفتهاند حاضرند هزينه اقدام خود را بپردازند. هاآرتص خبر از سربازان وظيفه و سربازان ذخيرهاي ميدهد که پيشتر مخالفت خود را در نامههايي سرگشاده عليه خدمت در سرزمينهاي اشغالي اعلام کردهاند، اما اين نامه اخير را از همه مهمتر ميداند.
نظارت بر مسائل خصوصي زندگي فلسطينيان، بُعد جديدي از آپارتايد اسرائيلي را تکميل ميکند
گاهي رژيمهاي سياسي نياز به دشمن ندارند زيرا خود عليه خود اقدام ميکنند. يک سازمان يا ارگان عليه سازماني ديگر بيانيه ميدهد و گروهي سياسي عليه گروهي ديگر. تا جايي که اين انتقادات، سازنده باشد، موجب رشد نظام سياسي ميشود و آنجا که آبروي يک کشور را به خطر مي اندازد، مقدمه زوال دولت است. رژيم صهيونيستي هم از اين قاعده مستثني نيست و شرايط فعلي آن در بيشتر بخشها اعم از کابينه يا ردههاي نظامي يا حتي اجتماعي، چيزي شبيه به اتفاقي است که در يگان 8200 به آن اشاره شد.
در آخر چند جملهاي هم در مورد نتانياهو بشنويم. در دوره نخست وزيري وي افتضاحاتي به بار آمده است که برخي از آنها کم نظير و برخي بي نظير بودهاند. سياست هاي تندروانه وي و دولتش موجب شده بسياري از افراد زيردستش به رسانهها پناه ببرند و از اين همه ظلم و ستم بر فلسطينيها شکوه کنند. به قول معروف، آش آن قدر شور شده است که... . به نظر ميرسد اقداماتي چون نامه اعتراضي 43 سرباز و افسر يگان 8200، نشان دهنده ترکهايي است که روز به روز دهان باز ميکند و ممکن است به زودي مسببان خود را ببلعد.
منابع و مآخذ:
http://www.businessinsider.com/best-tech-school-is-israels-unit-8200-2013-8
http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-dismisses-unit-8200-reservists-who-refused-to-serve-in-Palestinian-territories-389004
http://en.wikipedia.org/wiki/Unit_8200
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.615811
http://www.timesofisrael.com/reservists-from-top-intel-unit-refuse-to-operate-against-palestinians
http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/1769366/jewish/What-Does-the-Name-Hadassah-Mean.htm
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/8034987/Israeli-cyber-unit-responsible-for-Iran-computer-worm-claim.html
http://lemondeselonkaboul.tumblr.com/post/87088651541/israel-from-stuxnet-to-unit-8200
http://www.theguardian.com/world/2014/sep/12/israel-unit-8200-refuseniks-transcript-interview
http://edition.cnn.com/videos/world/2014/09/16/pkg-wedeman-israel-palestine-surveillance.cnn
http://www.youtube.com/watch?v=OE7mXoLFvvQ
http://defence.pk/threads/stux-virus-present-future-implications.82379/
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/8034882/Israels-unit-8200-cyber-warfare.html