ديپلماسي ايراني/
متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست.
وزير امور خارجه ايران گفته است که دونالد ترامپ بايد وقت مفيدش را در رياض پاي بحث با ميزبان سعودي خود براي چگونگي جلوگيري از 11 سپتامبري ديگر صرف کند به جاي اين که به ديگر کشورها را با ادعاي تروريستي خود اتهام بزند. ترامپ در سخنراني خود در پايتخت سعودي در جمع سران عرب بارها و بارها به ايران حمله کرد و ادعا کرد «تامين بودجه سلاح، آموزش نيروهاي شبه نظامي که به گسترش تخريب و هرج و مرج منجر مي شود» توسط ايران به منظور حمايت از بشار اسد در سوريه انجام مي شود تا اسد به «جرائم غيرقابل بيان» خود ادامه دهد.
رئيس جمهور ايالات متحده افزود که مردم در ايران «سختي و نااميدي را تحت کنترل رهبراني تحمل مي کنند که بي پروا به دنبال ترور و درگيري هستند.» پيش از او ملک سلمان لب به اعتراض عليه ايران گشوده و ايران را «پرچمدار تروريسم» توصيف کرد بود.
از 19 تروريستي که در سال 2001 نزديک به 3هزار نفر را در نيويورک کشتند، سعودي بودند و اتهاماتي نيز عليه اعضاي ارشد خاندان سلطنتي عربستان براي همدستي در اين حمله وجود دارد. جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران به درستي به ترامپ اشاره مي کند که با وجود تمام اين مدارک اين عربستان سعودي است که در پشت حادثه تروريستي 11 سپتامبر قرار دارد.
ظريف گفت: «ترامپ بايد با سعودي ها وارد گفت وگو درباره راه هاي جلوگيري از ادامه دميدن سوخت به آتش تروريست در منطقه شود تا حوادثي مانند 11 سپتامبر توسط حاميان مالي آنها در کشورهاي غربي تکرار نشود. شما به راحتي خواهيد يافت که چه کسي باعث فروريختن مرکز تجارت جهاني شد چرا که اسناد بسيار محرمانه آن موجود است. شما خواهيد فهميد که سعودي در اين پرونده دخالت دارد.»
سايه عقايد ترامپ هفته گذشته در انتخابات ايران ظاهر شد. ترامپ در طول مبارزات انتخاباتي گفت که توافق هسته اي سال 2015 که با تهران انجام شد «بدترين معامله اي است که تا کنون انجام شده» و او مصمم بود که «اين اشتباه فاجعه بار را به اتمام برساند.» از آن زمان دولت ترامپ با وجود اکراه به اين مساله اعتراف کرد که ايران مطابق با شرايط اين قرارداد تعهد خود را حفظ کرده است اگرچه او تهديدات مکرر خود را عليه تهران ادامه داد. اين ترس وجود داشت که ايران پس از انتخاب در دست تندروها قرار بگيرد و قراداد هسته اي امضا شده در دوران روحاني مورد حمله واقع شود.
پس از پيروزي گستره روحاني در برابر زقيب محافظه کارش ابراهيم رئيسي، مقامات ايراني حالا با دقت بيشتري سخنان ترامپ در عربستان سعودي و مقصد بعدي اش اسرائيل را دنبال مي کنند. اين درحالي است که رئيس جمهور آمريکا موظف است در اين دو کشور که دشمنان اصلي ايران به حساب مي آيند تصويري ناپسند از ايران ارائه دهد. رکس تيلرسون، وزير امور خارجه امريکا پيش از ترامپ اين وظيفه را به عده داشت. او ايران را به اجراي «شبکه ترورسيتي» و تمايل به «گسترش تدارکات و نيروها در تمام منطقه» متهم کرد. ترامپ قراردادي تسليحاتي به ارزش 110ميليارد دلار با عربستان سعودي بست که مي تواند 350ميليارد دلار تا يک دهه بعد افزايش پيدا کند. در حال حاضر با اين قرارداد، پادشاهي عربستان بزرگترين مشتري صادرات نظامي ايالات متحده است.
رئيس جمهور ايالات متحده مانند يک تاجر اسلحه در سفر خود به منطقه مدام موضوع فروش سلاح را در نشست رهبران عرب در رياض پيش مي کشيد. او به امير قطر شيخ تميم بن حمد آل ثاني قول داد که اين دو «تعداد زيادي از تجهيزات نظامي فوق العاده زيبا را تبادل خواهند کرد چرا که هيچ کجا به مانند آمريکا اسلحه نمي سازد.» ترامپ در ديدار با امير کويت صباح احمد الصباح هم اين کشور را مشتري خوبي براي سلاح هاي آمريکايي توصيف کرد. اين درحالي است که محمد هاشمي رفسنجاني، عضو برجسته مجمع تشخيص مصلحت نظام ادعا کرده بود که روزي همان اسلحه هايي که خانواده سلطنتي عربستان خريداري مي کنند نتيجه معکوس داده و عليه خودشان استفاده مي شود. محمد هاشمي، برادر اکبر هاشمي رفسنجاني است و اين دو در مبارزات دوران انقلاب ايران در برابر رژيم شاه نقشي تعيين کننده داشتند. او اضافه کرد: «ما اين مساله را پيش از اين ديده ايم. سعودي ها ميلياردها دلار براي خريد اسلحه خرج کرده اند درحالي که ظرفيت جذب اين ميزان سرمايه را ندارند. آنها هم زمان با شورش هاي داخلي مواجه هستند که تلاش دارند آنها را مخفي نگه دارند و با جنگي پرهزينه نيز در يمن روبه رو هستند. شاه نيز ميلياردها دلار و بيش از حد براي خريد اسلحه از امريکا صرف کرد درحالي که اين ميزان بيش از ظرفيت ما بود. 65هزار آمريکايي در ايران حضور داشتند و اکثر آنها در بخش نظامي فعال بودند. اما انقلاب آمد و اين سلاح ها در برابر خود رژيم استفاده شد. ما آنچه در عربستان سعودي در جريان است را تماشا خواهيم کرد و فکر مي کنم سرنوشت خانواده سلطنتي عربستان همان چيزي است که براي سلسله پهلوي پيش آمد. در جهان امروز فضاي کمتر و کمتري براي پادشاهي هاي منطقه مانند عربستان سعودي وجود دارد.»
بازار