خبرآنلاين/
متن پيش رو در خبرآنلاين منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
حجة الاسلام سيد عبدالعزيز حکيم (۱۹۵۰-۲۰۰۹م)، روحاني شيعه، سياستمدار عراقي و فرزند آيت الله العظمى سيد محسن حکيم و از مبارزان عليه رژيم بعث عراق. وي از مسؤولان مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق بود که پس از برادرش آية الله شهيد سيد محمدباقر حکيم ، رياست آن را به عهده گرفت. حجة الاسلام والمسلمين سيد عمار حکيم وبرادر عزيز سيد محسن فرزندان وى بشمار مى روند.
سيد عبدالعزيز حکيم پس از صدور فتواي مبارزه مسلحانه عليه صدام توسط آيتالله شهيد سيد محمدباقر صدر، اقدام به تأسيس جنبش مجاهدين عراقي کرد که بعدها پايه تشکيل سپاه بدر شد. پس از شهادت آيت الله محمدباقر صدر و تشديد اقدامات صدام عليه شيعيان، حجة الاسلام سيدعبدالعزيز حکيم راهي سوريه شد.
اواخر سال ۱۳۵۹ش، پس از انقلاب اسلامي ايران، او به همراه برادر خودشهيد آية الله سيد محمدباقر حکيم به ايران آمد و همراه عده ديگري از علماي عراقي، سازمان «جماعت العلما» را تأسيس کردند. با گسترش فعاليت اين جماعت، دفتر انقلاب اسلامي عراق تشکيل و پس از آن در سال ۱۳۶۱ شمسي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق تأسيس شد که حجة الاسلام سيدعبدالعزيز حکيم يکي از پايهگذاران آن بود.
وي در اين مجلس به عضويت شوراي مرکزي درآمد و در طول دوران حيات اين مجلس ، مسؤوليتهاي اجرايي روابط خارجي و رياست دفتر جهادي را بر عهده داشت.
تحولات پس از سقوط صدام
بعد از سقوط صدام، شهيد آية الله سيد محمدباقر حکيم عازم نجف شد وحجة الاسلام سيد عبدالعزيز حکيم به بغداد رفت تا در جريان کارهاي سياسي- اجرايي تشکيل دولت ملي عراق قرار گيرد. در تاريخ ۲۹ اوت ۲۰۰۳،آية الله سيد محمدباقر حکيم، رئيس وقت مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در نجف به شهادت رسيد. چند روز بعد با اجماع نظر اعضاي شوراي مرکزي و با توجه به اساسنامه مجلس اعلا، حجة الاسلام سيد عبدالعزيز حکيم به رياست اين مجلس انتخاب شد و از آنجا که ديگر مشي مسلحانه و انقلابي براي ادامه کار در عراق ضرورتي نداشت، نام اين مجلس به مجلس اعلاي اسلامي عراق تغيير کرد.
سيد عبدالعزيز حکيم پس از کسب رياست مجلس اعلا، رياست شوراي حکومتي عراق و سپس رياست ائتلاف يکپارچه عراق (شامل مجموعه شيعيان) را عهدهدار شد. پس از آن در تدوين قانون اساسي عراق، تشکيل دولت ملي و تسريع روند سياسي تشکيل حکومت مشارکت کرد.
تلاش براي انهدام منافقين در عراق
در ۹ دسامبر سال ۲۰۰۳ فرمان ۱۲۸ شوراي حکومتي عراق در ضرورت اخراج گروهک منافقين و پلمب دفاتر و مصادره اموال منقول و غير منقول آنها صادر شد که حجة الاسلام عبدالعزير حکيم نقش ويژهاي در صدور اين قانون داشت.
وى نقش مهمى را در دوران سياسى خود چه در ايران وبه ويژه پس از سقوط صدام ايفا نمود ويک بار نيز رياست مجلس حکم عراق را که در آن هنگام به مثابه رياست جمهورى بود ، عهده دار گرديد. حجة الاسلام والمسلمين سيد عبد العزيز حکيم نقش مهمى را در راستاى عدم دخالتهاى کشورهاى بيگانه به ويژه امريکا در عراق را ايفا کرده ودر اين راستا در سفرى به کاخ سفيد قدم گزارد که دستاوردهاى خوبى را براى ملت عراق همراه داشت.
او نخستين روحانى بشمار مى رود که به عنوان رييس مجلس حکم عراق ، قدم به کاخ سفيد گزارد وپيروزمندانه از آن خارج گرديد.
يکى ديگر از نقش هاى مهم وحساس او در آن هنگام ، زمينه سازى براى مذاکرات ميان ايران وامريکا در عراق بود که خود گام هاى مهمى در اين راستا بشمار مى آمد.
وى به بيمارى سرطان ريه مبتلا گرديد که براى درمان ، به ايران سفر نمود واينجانب افتخار همراهى ودر کنار اين مرد خدمتگزار را در طول دو سال واندى که با بيمارى خود دست وپنجه نرم مى کرد را داشتم. در سخت ترين شرايط حالى ، غير از شکر به درگاه الهى ، ازوى مطلبى نشنيدم. خاطرات فراوانى در اين مدت از وى بيادگار دارم که در موقعيت مناسب ، آنها را منتشر خواهم ساخت. در پايان عمر از آنجا که تمامى مراجع وبزرگان دين از وى تقاضا داشتند که به گونه اى توجه بيشترى به سامراء منهدم شده بشود ، وى در اقدامى تاگهانى ودر شرايط ناامنى که جاده بغداد- سامراء را در بر گرفته بود با حدود پنجاه ماشين
رو به سوى حرم عسکريين نهاد که اين حرکت وى ، سرآغازى براى امنيت بخشيدن به مسير بود واز اين پس بود که روند عمليات ساخت حرم عسکريين ع سرعت به خود گرفت.
سيد عبدالعزيز حکيم که براي درمان به صورت دورهاي به ايران مسافرت ميکرد، سرانجام در ۴ شهريور ۱۳۸۸ش درگذشت.
آيت الله خامنهاي رهبر جمهوري اسلامي ايران با صدور اطلاعيه تسليت، خدمات وي به مردم و کشور عراق را کمنظير و فراموشنشدني دانست.
پيکر حجة الاسلام سيد عبد العزيز حکيم طى مراسم ويژه وبى نظيرى از تهران به بغداد وسپس با حضور مليونى ملت عراق در طول مسير به کاظمين وسپس کربلا برده شده واز آنجا پس از طواف بر گرد مرقد مطهر امير المومنين ع به کنار مزار برادر مجاهد خود ، شهيد آية الله سيد محمد باقر حکيم برده شده ودر آنجا با حضور هزاران نفر از مردم عراق ، بخاک سپرده شد.
اين دو برادر مجاهد همچنانکه در حيات خود دست از خدمت ومجاهدت به ملت خويش بر نداشتند ، پس از مرگ نيز راه خود را ادامه داده و مزارشان در مرکزيت مکانى قرار گرفت که هم اکنون بزرگترين مجموعه خدماتى از مسجد وحسينيه ومدرسه طلاب علوم دينى وديگر مراکز فرهنگى در عراق بشمار آمده وهزاران نفر را به ويژه در ايام اربعين در خود جاى داده وبه خدمت رسانى مشغول است.
وسلام عليه يوم ولد ويوم مات ويوم يبعث حيا
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار