روزنامه جوان/
متن پيش رو در جوان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست.
طرح «خودگرداني بيمارستانها»طرح قديمي و شکستخوردهاي است که حالا دوباره احيا و ابلاغ شدهاست،حتي اگر با روح عدالت در سلامت در تعارض باشد. هرچند سخنگوي وزارت بهداشت معتقد است اين دستورالعمل به هيچ شکلي منجر به افزايش هزينههاي درمان بيماران نخواهد شد،اما رئيس انجمن اقتصاد سلامت ايران تأکيد ميکند: اين طرح بر خلاف قانون اساسي است و با تبديل بيمارستانها به بنگاههاي اقتصادي روح عدالت در سلامت مخدوش ميشود.
طرح خودگرداني بيمارستانها، سال 1375 با حذف بودجه بخش درمان وزارت بهداشت و ارائه آن به سازمانهاي بيمهگر اجرا شد که 75درصد از هزينههاي درمان از سوي بيمهها و مابقي آن از طرف مردم پرداخت شود. اين طرح تا سال 84 اجرايي ميشد،اما چالشهاي متعددي که طرح خودگرداني بيمارستانها و افزايش پرداخت از جيب بيماران از 25 درصد به 60 درصد منجر به کنار گذاشتهشدن آن شد. حرف نمايندگان مجلس هفتم هم اين بود که با اداره بيمارستانهاي کشور به شکل خودگردان اگر بيماري هزينه درمان را نداشته باشد، نميتواند از بيمارستان مرخص شود. حالا بعد از چند سال اجراي طرح تحول سلامت و بهرغم آنکه هنوز مسئولان حوزه سلامت کشور اصرار دارند بگويند طرح تحول سلامت همچنان ادامه دارد،اما در عمل تنها نامي از اين طرح باقيمانده و وزارت بهداشت براي مديريت هزينههاي سنگين اين طرح دوباره روي جيب مردم و بيماران حساب باز کرده و طرح شکستخورده خودگرداني بيمارستانها را که سالها قبل امتحانش را پس داده ابلاغ کرده است. براساس ابلاغ جديد وزارت بهداشت به بيمارستانهاي دولتي از اين پس اين مراکز درماني از وابستگي مستقيم به وزارت بهداشت رها ميشوند و بهصورت ارگانهاي مستقل از دولت، خدمات درماني ارائه ميکنند و خودگردان ميشوند.
حرکت خلاف جهت قانون اساسي
کافي است تا سري به بيمارستانهاي دولتي بزنيد و با بيماراني که به اميد درمان به اين مراکز آمدهاند از نزديک آشنا شويد. بخش مهمي از مراجعهکنندگان به اين بيمارستانها افراد فقيري هستند که توانايي پرداخت هزينه سنگين دوا و درمان را در مراکز خصوصي ندارند. حالا با ابلاغ بخشنامه تازه وزارت بهداشت در عمل بار هزينههاي درمان اين افراد به دوش خودشان خواهد افتاد؛چراکه بيمهها در دوره قبل اجراي طرح خودگرداني آزمون خود را پس دادهاند. محمد واعظ مهدوي در مورد طرح خودگرداني بيمارستانها که به تازگي از سوي وزارت بهداشت ابلاغ شدهاست،ميگويد:دولتها پذيرفتهاند که بهداشت و درمان، کالايي عمومي و تأمين کالاي عمومي بر عهده دولتهاست. دولت هم بر اساس اصول ٢٩ ، ٤٣ و ٢٣ قانون اساسي موظف است خدمات اجتماعي پايه را براي همه شهروندان تأمين کند و تمام مسئولان بايد توجه داشته باشند که مسئوليت خودشان را در قالب قانون اساسي به دست آوردهاند و نميتوانند خارج از اين قالب گام بردارند. رئيس انجمن اقتصاد سلامت تأکيد ميکند: طرح خودگرداني بيمارستانها به معني خصوصيسازي بيمارستانها است و با اين طرح، هزينه درمان از گردن دولت برداشته و به دوش مردم انداخته ميشود.
وي معتقد است: ابلاغ دستورالعمل خودگرداني بيمارستانها موجب ايجاد دوگانگي در وظايف دولت ميشود؛چراکه درآمد اين واحد درماني به لحاظ اصولي با نقش ارائه خدمت مغاير است. وقتي بيمارستان بهدنبال خودگرداني باشد و بخواهد به اداره کارش بهصورت بنگاهداري نگاه کند،طبيعتاً بايد هزينه را کاهش دهد. در اين حالت حتي ممکن است رئيس بيمارستان بخش عفوني را که بيمار بايد دراز مدت در آن بستري شود،فعال نکند چون به لحاظ اقتصادي براي بيمارستان مقرون به صرفه نيست،همچنين ممکن است بيمارستانها عمل جراحي سرطان را انجام ندهند و دنبال بيمار و موارد نقلي و کمهزينه و پر درآمد باشند، در نتيجه خود به خود به کاهش خدمات سوق داده ميشوند.
انداختن هزينه درمان به دوش مردم
به گفته واعظ مهدوي با عجينکردن خصوصيسازي بيمارستانها با بيمه همگاني، اهميت بيمه همگاني کاهش مييابد و بهگونهاي هزينه درمان از گردن دولت برداشته و به دوش مردم انداخته ميشود،در حالي که در کشورهاي توسعه يافته، هزينه بهداشت و درمان توسط دولتها تقبل ميشود.
از نگاه مديرعامل صندوق بيمه اجتماعي اين طرح خدمات سلامت دريافتي از سوي فقرا و ثروتمندان را متفاوت ميکند. واعظ مهدوي در اين باره توضيح ميدهد: امروزه عدالت در سلامت به اين معناست که افراد بايد خارج از درآمد و توان ماليشان، خدمات سلامت دريافت کنند و سطح سلامت گروههاي مختلف اجتماعي نبايد متفاوت باشد و فقرا بيمارتر و ثروتمندان سالمتر باشند،بلکه نحوه ارائه خدمات سلامت بايد به گونهاي باشد که دارا و ندار، خدمات مورد نياز خود را به طور کامل دريافت کنند. وي با بيان اينکه منطق خودگرداني در بيمارستان، مديران بيمارستان را از ارائه خدمات پر هزينه و درمان سنگين معاف ميکند و شايد تمرکز دولت بر مديريت واحدهاي درماني را کاهش بدهد،ميافزايد: در برابر اين اما بيمارستان وادار ميشود خودش درآمدزايي کند، چون بايد هزينه را از محل درآمدش بپردازد و عملاً به سمت کارهاي کمهزينه و پردرآمد ميرود.
*زهرا چيذري
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار