نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

خصوصی‌سازی با یک صد‌و‌چهلم قیمت واقعی!

منبع
روزنامه جوان
بروزرسانی
خصوصی‌سازی با یک صد‌و‌چهلم قیمت واقعی!
روزنامه جوان/ متن پيش رو در جوان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
يک نماينده با بيان اينکه از زمان اجراي خصوصي‌سازي تا کنون ۸۸ ميليارد دلار از شرکت‌هاي دولتي واگذار شده‌است، پرده از مفاسد مشابهي که در واگذاري ماشين‌سازي تبريز، نيشکر هفت‌تپه، مجتمع گوشت اردبيل، رشت الکتريک، هپکوي اراک و نيروگاه اصفهان رخ داده‌است، برداشت و گفت: متأسفانه کارگزاران خصوصي‌سازي در کشورمان از همان ابتدا با قبيله‌گرايي سياسي، واحد‌هاي مشمول خصوصي‌سازي را در ابتدا به ضرردهي کشاندند و پس از آن، اين واحد‌ها را به ثمن بخس فروختند. جالب آنکه گاهي خريدار، فروشنده، ارزياب، تأمين‌کننده تسهيلات بانکي براي پرداخت پول خريد يک نفر بوده‌است.
با نگاهي به برخي از خصوصي‌سازي‌هايي که طي يک دهه گذشته انجام گرفته‌است، اين باور تقويت شده‌است که يک گروه در کشور پشت خصوصي‌سازي‌هاي مفسده‌انگيز بوده‌است و به اعتقاد يک نماينده مجلس که داستان خصوصي‌سازي‌ها و بررسي‌هاي قضايي در اين رابطه را رصد مي‌کند، خريدار و فروشنده و ارزياب شرکت و تأمين‌کننده منابع مالي خريد يک نفر بوده‌است و با اين توضيح امروز مشخص مي‌شود که چرا به‌رغم واگذاري ۸۸ ميليارد دلار از دارايي‌هاي دولت نه شاهد بخش خصوصي واقعي و مردمي در کشوريم و نه اينکه سهم دولت از اقتصاد کوچک‌تر شده‌است. ابعاد جديد و تعجب‌آور از فساد در همين رابطه احمد عليرضابيگي، استاندار اسبق آذربايجان شرقي و نماينده مردم تبريز، اسکو و آذرشهر در گفت‌وگو با خبرگزاري تسنيم، با تأکيد بر اينکه در اغلب اين موارد، واگذارکنندگان اين شرکت‌ها و صنايع، در ابتدا آن‌ها را به ورشکستگي و ضرردهي رسانده و سپس با قيمت پايين به افراد فاقد صلاحيت فروخته‌اند، مي‌گويد: در موارد متعددي از اين واگذاري‌ها، خريدار و فروشنده يا حتي ارزياب قيمت و خريدار يک نفر بوده‌اند و عموماً ثمن معامله از محل تسهيلات بانکي بوده‌است و پس از مدتي فروشندگان و نزديکانشان به يکباره در هيئت مديره و مديريت‌هاي شرکت حضور يافته‌اند. بيگي گفت: متأسفانه نمونه‌هايي که امروز با آن‌ها مواجهيم، حکايت از ابهامات گسترده و دامنه‌داري در فروش برخي از واحد‌هاي صنعتي کشور دارد و حالا که پرونده واگذاري برخي از اين موارد نيز در دستگاه قضايي در حال بررسي است، امروز ارتباطات برخي از اين افراد در حال روشن‌شدن است. آيا ارتباطي است؟
استاندار اسبق آذربايجان شرقي درباره واگذاري شرکت ماشين‌سازي تبريز که کمتر از ۷ هزارم ارزش واقعي‌اش فروخته شده گفت: اين شرکت با ارزش بيش از ۱۰ هزارميليارد تومان به کمتر از ۷۰ ميليارد تومان به کسي فروخته شده که چهار کلاس سواد هم ندارد و يک اخلالگر ارزي است؛ فردي که طي سال‌هاي ۹۴ تا ۹۷، قريب به نيم‌ميليارد دلار ارز دولتي دريافت کرده و از محل درآمد مابه‌التفاوت ارز دولتي و آزاد، پول خريد ماشين‌سازي تبريز را به دست آورده است.
جالب اينجاست که حالا مشخص شده اين فرد با خريدار شرکت هفت‌تپه هم مرتبط است؛ دو جوان ۳۰ ساله‌اي که داراي سابقه جعل و دسيسه هستند و از محل تقلب و جعل و رشوه، بيش از يک ميليارد دلار ارز دولتي دريافت کرده و با خريدار ماشين‌سازي در ارتباط بوده‌اند. نکته جالب ديگر اين است که همه اين افراد يک نقطه ارتباط ديگر در بانک مرکزي داشته‌اند که چنين پول‌هايي را دريافت کرده‌بودند و سرمايه‌هاي قابل‌توجهي را به جيب زدند.
عليرضا بيگي با بيان اينکه ارزش نيشکر هفت‌تپه حدود ۲ هزارميليارد تومان بوده، اما ۵ هزارم قيمت واقعي يعني ۱۰ ميليارد تومان پرداخته شده، گفت: درباره ابهامات واگذاري مجتمع گوشت اردبيل که توسط رئيس فعلي سازمان خصوصي‌سازي و رئيس وقت سازمان خصوصي‌سازي در زمان اعلام فروش اين شرکت بود، گفت: خريدار مجتمع گوشت اردبيل در سال ۸۴ رئيس سازمان خصوصي‌سازي وزارت اقتصاد و دارايي بوده‌است. اين فرد سه ماه قبل از اينکه از اين سمت کنار گذاشته شود، ترتيب فروش مجتمع گوشت اردبيل را مي‌دهد و يک ماه بعد از کنار گذاشته‌شدنش از اين سمت، اين مجتمع را خريداري مي‌کند. جالب اينجا است که فروش مجتمع گوشت اردبيل به شرکتي انجام مي‌شود که سال بعد از واگذاري، تازه متولد مي‌شود؛ اين يعني سال بعد از واگذاري اين مجتمع، شرکت خريدار مجتمع گوشت اردبيل ثبت شده‌است. مشابه آنچه در جريان واگذاري «رشت الکتريک» رخ داد، در واگذاري مجتمع گوشت اردبيل هم اتفاق افتاده‌است. فروش هپکو با ۱۰ ميليون تومان او اظهار کرد: زماني صنعت منحصر به فردي مثل هپکو، تأمين‌کننده اصلي ماشين‌آلات راهسازي کشور بود. اين مجتمع بزرگ در سال ۸۳ به اقوام يکي از وزراي وقت واگذار مي‌شود و آقاي وزير يکي از اعضاي هيئت مديره هپکو مي‌شود و مبالغ قابل‌توجهي وام در اختيار صنعت ماشين‌آلات راهسازي هپکو قرار مي‌گيرد. با گذشت زمان و با واردکردن ماشين‌آلات راه‌سازي مستعمل، عملاً هپکو از حيز‌انتفاع ساقط مي‌شود و نهايتاً اين صنعت منحصر به فرد با قيمت ۱۰ ميليون تومان به يک شکلات‌فروش فروخته و واگذار مي‌شود. بيگي گفت: نيروگاه اصفهان هم به يکي از اقوام يکي از مسئولان وقت وزارت نيرو فروخته مي‌شود که امروز يکي از مسئولان ارشد وزارت نفت است. اين واگذاري در حالي انجام شده که فردي که نيروگاه اصفهان را قيمت‌گذاري کرده و کارشناس قيمت‌گذاري براي واگذاري اين نيروگاه بوده‌است، امروز از مديران آن مجموعه است. همه مبالغي که بابت ثمن اين معامله پرداخت شده، همان روز از يک بانک وام گرفته و در وجه خصوصي‌سازي واريز شده‌است؛ اين يعني عملاً خريدار اين نيروگاه آورده‌اي بابت اين خريد نداشته‌است. ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره