نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

رصد امواج در بازار ارز

منبع
دنياي اقتصاد
بروزرسانی
 رصد امواج در بازار ارز
دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست در آخرين روز دي‌ماه، سکه تمام بهار آزادي سرانجام از سد ۴ ميليوني عبور کرد و دلار به محدوده ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان سرک کشيد. روز يکشنبه، دلار ۹۰ تومان افزايش را ثبت کرد و به بهاي ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومان رسيد. سکه تمام بهار آزادي نيز ۴۷ هزار تومان افزايش را تجربه کرد و با عبور از مرز ۴ ميليوني روي قيمت ۴ ميليون و ۱۰ هزار تومان قرار گرفت. با افزايش روز انتهايي دي‌ماه، بازدهي دلار در اولين ماه زمستان به حدود ۱۶ درصد رسيد و سکه نيز رشد خود را به بالاي ۱۷ درصد رساند. رشد دو رقمي دلار در دي‌ماه در شرايطي صورت گرفت که رصد روند بازار نشان مي‌دهد که شاخص ارزي در پاييز با سه موج نزولي مواجه بوده است و رشد ابتداي زمستان اين سوال را در ذهن معامله‌گران ايجاد کرده که آيا بازار پس از نزول پاييزي، در مسير موج‌هاي صعودي قرار گرفته است يا افزايش زمستاني تنها يک اصلاح موقت بوده است و در ماه‌هاي آتي اين ارز بار ديگر در جاده نزولي قرار خواهد گرفت. کاهشي‌ها تاکيد مي‌کنند، قيمت دلار در سال‌هاي قبل بيشتر در ۲ ماهه انتهاي سال روند نزولي داشت.
به گفته فعالان، در آخرين روز دي‌ماه، رشد نرخ حواله درهم از عوامل مهمي بود که منجر به صعود قيمت دلار شد. با اين حال، آنچه در بازار بيشتر از هر چيزي توجه بازيگران را به خود جلب کرد، عبور سکه از مرز ۴ ميليون توماني بود. به گفته فعالان، اين صعود به اندازه‌اي براي افزايشي‌هاي بازار جذاب بود که خريدها را در اواخر روز بيشتر کرد. معامله‌گران عنوان مي‌کردند که در ساعات انتهايي روز سکه حتي از مرز ۴ ميليون و ۵۰ هزار توماني عبور کرده بود. به گفته فعالان، در بازار سکه عرضه به اندازه بازار دلار نيست و همين عامل منجر به رشد قيمتي بيشتر، فلز گرانبهاي داخلي در مقايسه با اين ارز شده بود. به گفته فعالان، دلار نيز در ساعات انتهايي روز به آستانه محدوده ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان رسيده بود. اين در حالي بود که قيمت فروش دلار در صرافي‌هاي منتخب بازارساز روي عدد ۱۱هزار و ۴۵۰ توماني قرار گرفته بود.
سه محدوده نزولي دلار قيمت دلار در ۶ ماه ابتدايي سال روند افزايشي را با سرعت زيادي طي کرد، اما همين که از هفته اول پاييز عبور کرديم، شاخص ارزي در مسير نزولي قرار گرفت. به اعتقاد معامله‌گران فني، اگر روند بازار را در پاييز رصد کنيم، در يک تحليل ساده به راحتي مي‌توانيم سه موج نزولي بلند را شناسايي کنيم (براساس تحليل‌هاي پيچيده‌تر مي‌توان امواج نزولي ديگري را نيز در روند قيمتي مشاهده کرد). موج نزولي اول بسيار بلند است و در زمان بسيار کوتاهي ثبت مي‌شود. از تاريخ ۶ مهر، قيمت دلار از سقف ۱۸ هزار و ۲۰۰ توماني عقب‌نشيني مي‌کند و به سرعت تا محدوده ۱۳ هزار توماني کاهش مي‌يابد. در چهاردهمين روز مهرماه، دلار دقيقا روي مرز ۱۳ هزار توماني قرار مي‌گيرد؛ بنابراين مي‌توان گفت که دلار در کمتر از ۱۰ روز حدود ۲۸ درصد از ارزش خود را از دست مي‌دهد.
پس از اين اتفاق، بازار چند رفت و برگشت قيمتي را به ثبت رساند، ولي در مجموع در يک دامنه نزولي حرکت کرد. موج دوم بلند نزولي را مي‌توان در بازه زماني ۱۴ مهر تا ۷ آذر شناسايي کرد که قيمت شاخص ارزي از مرز ۱۳ هزار توماني تا نقطه ۱۱ هزار و ۴۰۰ توماني عقب‌نشيني مي‌کند. از اين تاريخ، روند نزولي دلار بار ديگر سرعت بيشتري مي‌گيرد و در نهايت در تاريخ ۲۷ آذر قيمت دلار زير مرز ۱۰ هزار توماني نوسان مي‌کند و روي عدد ۹ هزار و ۹۴۰ تومان قرار مي‌گيرد. بازه زماني که دلار چنين کاهشي را تجربه مي‌کند را مي‌توان به‌عنوان موج نزولي سوم اين ارز در نظر گرفت. از روزهاي انتهايي آذرماه، قيمت دلار به آرامي به کانال ۱۰ هزارتوماني باز مي‌گردد و در دي‌ماه با قدرت بيشتري حرکت افزايشي خود را ادامه مي‌دهد، به طوري که در ميانه ماه به کانال ۱۱ هزار توماني وارد مي‌شود و در انتهاي دي‌ماه، به محدوده ۱۱ هزار و ۶۰۰ توماني سرک مي‌کشد. اين اولين موج صعودي بازار پس از گذار از امواج نزولي سه ماه پاييز بود. دراين ميان، عده‌اي از معامله‌گران فني باور دارند، با پايان روند نزولي، مي‌‌توان انتظار رشد دلار به محدوده‌هاي بالاتر را در انتهاي سال داشت. اين در حالي است که کاهشي‌هاي بازار تاکيد مي‌کنند اين افزايش زمستاني تنها يک اصلاح قيمتي بوده است و بازار در دو ماه انتهايي سال به مسير طبيعي کاهشي خود باز خواهد گشت.
بيشترين بازدهي دي‌ماهي دلار يکي از مهم‌ترين عواملي که افزايشي‌هاي بازار را به رشد بيشتر قيمت اميدوار کرده است، ميزان بازدهي دلار در ماه گذشته بود. شاخص ارزي در دي‌ماهي که گذشت ۹/ ۱۵ درصد افزايش قيمت را تجربه کرد که در دي‌ماه‌هاي گذشته تنها يک بار ميزان بيشتري از آن به ثبت رسيده بود. دلار تنها در دي‌ماه ۹۰ رشد ۲۰ درصدي را تجربه کرد و در ساير دي‌ماه‌هاي گذشته قيمت دلار يا رشد کمتري را نسبت به ماه اول زمستان ۹۷ تجربه کرده بود يا حتي بازدهي منفي را در اين ماه به ثبت رسانده بود. دلار در دي‌ماه‌هاي سال‌هاي ۹۲ تا ۹۵ بازدهي منفي را تجربه کرده بود؛ ولي در سال‌هاي ۹۶ و ۹۷، دي‌ماه بازار با افزايش قيمت دلار همراه بود. در سال‌هاي نوساني ۹۰ و ۹۱ نيز، ماه اول زمستان با افزايش قيمت دلار همراه بود.برخي فعالان عنوان کرده‌اند، نوسان گيران رشد رکوردي دلار در دي‌ماه ۹۷ را نشانه‌اي از ورود تقاضاي جديد به بازار در نظر مي‌گيرند و احتمال مي‌دهند با ادامه اين تقاضا، قيمت رشد بيشتري را تجربه کند. اين در حالي است که برخي ديگر از فعالان باور دارند، رشد ۱۶ درصدي پس از کاهش نزديک به ۵۰ درصد اين ارز در بازه سه ماه پاييز نمي‌تواند نشانه‌اي از آغاز روند افزايشي باشد؛ بلکه مي‌توان آن را يک اصلاح طبيعي در ماهي در نظر گرفت که تقاضاي فصلي نيز تا حدي بالاست.در مقايسه با دلار، سکه در تمام دي‌ماه‌هاي دهه ۹۰ روند افزايشي داشته است و بيشترين رشد سکه در اين ماه نيز به همان سال ۹۰ برمي گردد. در دي‌ماه آن سال فلز گرانبهاي داخلي نزديک به ۳۰ درصد افزايش قيمت را تجربه کرده بود.
 
   
 
                                  
ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد