فرارو/
متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
فرارو- جلسات دادگاه فساد در بانک سرمايه به محلي براي افشاي فسادهاي حسين هدايتي ميلياردر مشهور تبديل شده است. در دو جلسه اين دادگاه ادعاهايي عليه هدايتي مطرح شده که در نوع خود جالب توجه است. از بدهي سنگين او به بانک گرفته تا پرداخت رشوه و مسائل ديگر.
دادگاه رسيدگي به پرونده اتهامي عليه مديران بانک سرمايه در شعبه سوم دادگاه ويژه جرايم اقتصادي به رياست قاضي مسعوديمقام از روز ۲۵ دي ماه آغاز شده است. دومين جلسه اين دادگاه روز دوشنبه برگزار شد.
علي بخشايش مديرعامل سابق بانک سرمايه، پرويز کاظمي رئيس سابق هيات مديره و وزير رفاه در دولت محمود احمدي نژاد و محمدرضا توسلي از مديران بانک سرمايه متهمان اين پرونده هستند که با قيد وثيقه در بيرون از زندان به سر ميبرند.
نماينده دادستان در جلسه اول کيفرخواست را قرائت و بانک سرمايه را به "۱۴ هزار ميليارد تومان خيانت در اموال صندوق ذخيره فرهنگيان" متهم کرد.
براساس اين کيفرخواست: "مديران وقت بانک سرمايه با نقض عامدانه و عالمانه ضوابط بانکي، اقدام به حيف و ميل اموال سهامداران و سپردهگذاران بانک کرده و قريب به ۱۴ هزار ميليارد تومان از اموال و سپرده فرهنگيان به يغما رفته است."
در اين دادگاه موارد متهم رديف دوم، يعني پرويز کاظمي مورد توجه رسانهها قرار گرفت او وزير رفاه در دولت اول احمدي نژاد بود. براساس کيفرخواست کاظمي که با قرار وثيقه از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۳۹۴ عضو هيات مديره بانک سرمايه بوده، متهم است که ۴۶ فقره تسهيلات خارج از ضوابط و غيرمجاز به شرکتها پرداخته که مبلغ آن ۲ هزار و ۴۸۸ ميليارد و ۳۳۹ ميليون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است. ۴۱ فقره از تسهيلات فوق به گفته دادستاني در وضعيت مجهولالوصول بوده است.
در جلسه اول دادگاه نماينده دادستان به رشوههاي پرداخت شده در اين پرونده اشاره کرد و در توصيف يکي از آنها گفت: "پرويز کاظمي رئيس هيئت مديره بانک سرمايه در ازاي پرداخت تسهيلات ۶۰۰ ميلياردي به حسين هدايتي، در سمت هيئت مديره شرکت استيل آذين منصوب شده است."
نماينده دادستان در جلسه دادگاه همچنين گفت: "تعدادي از مديران بانک سرمايه در ازاي خوش خدمتي به برخي افراد و پرداخت تسهيلات کلان بدون ضابطه، امتيازات زيادي را در قالب رشوه پرداختهاند که به عنوان مثال ميتوان به پرداخت شدن تسهيلات به آقاي ياسر ضيايي قائم مقام بانک اشاره کرد. يا پرداخت تسهيلات به بهانه خوش خدمتي به آقاي حسين هدايتي بدون توديع وثيقه به ارزش ۱۳۰ ميليارد که ۲۵ ميليارد از تسهيلات را گرفته و اکنون نيز در منزل هدايتي سکونت دارد."
هر چند اين ادعا در جلسه دوم دادگاه از سوي کاظمي رد شده است، اما مطرح شدن نام هدايتي کافي بود که اهميت اين پرونده از ديد افکار عمومي بيشتر شود.
کاظمي گفت: «سال ۸۹؛ ايشان (هدايتي) به عنوان مالک باشگاه استيل آذين از بنده و چند شخص ورزشي دعوت به همکاري براي باشگاه کردند. پس از چند ماه منتفي شد.»
او ادامه داد: «اين موضوعي که در دادگاه مطرح شده مربوط به ۹۳است. از سويي استيل آذين براي من چه منفعتي دارد که بروم. ميزان بدهي ايشان ۵۸ميليارد، ۷۰ميليارد و در مورد يک گروه ديگري ۵۸است، اما در کيفرخواست رقم ۶۰۰ميليارد ذکر شده است.»
اين پرونده جدا از هدايتي دو متهم مهم ديگر يعني سامان مدلل و محمد امامي تهيه کننده سينما هم دارد که از طريق غيرقانوني و همکاري با بعضي از اعضاي هيات مديره چندين مورد تسهيلات کلان گرفتهاند. قرار است پرونده هدايتي، مدلل و امامي در شعبه اول بازپرسي بررسي شود.
سال گذشته بود که نام حسين هدايتي در پرونده بانک سرمايه مطرح شد. زماني که محمود صادقي، نماينده اصلاحطلب تهران اسامي بدهکاران عمده بانک سرمايه را منتشر کرد. نام حسين هدايتي در ليست منتشر شده توسط صادقي قرار داشت. بدهي کلان هدايتي به بانک سرمايه مربوط به دوره ده سال سال ۸۵ تا ۹۵ باز مي گردد.
حالا معلوم شده که تسهيلاتي که به هدايتي داده شده با رانت و رابطه و رشوه بوده است. نماينده دادستان در جلسه دادگاه گفت املاکي که از سوي هدايتي براي دريافت تسهيلات به عنوان وثيقه در بانک گذاشته شده است با هزار درصد گران نمايي همراه بوده است. او همچنين تاکيد کرد: «در استعلامي که کرديم آقاي هدايتي يک سيم کارت هم به اسمش نيست. ايشان ملکهاي مشکل دار را با چندين مالک معرفي ميکنند.»
حسين هدايتي ۲۴ تير ماه سال جاري بازداشت شد. هدايتي سال گذشته نيز پس از چند ماه بازداشت با وثيقهاي ۲۰۰ ميليارد توماني از زندان آزاد شد. پيش از آن نيز در سال 91 اخباري ديگري از بازداشت هدايتي منتشر شده بود که پاي او به زندان گشوده شد.
حسين هدايتي کيست؟
حسين هدايتي متولد سال ۱۳۴۲ در محله دولاب تهران است. پدر حسين هدايتي کارخانهدار بودهاست.
هدايتي گفته است در سال ۱۳۵۸ با ۱۳ هزار تومان سرمايه که از پدرش دريافت کرده مغازهاي دست و پا ميکند و فعاليت اقتصادي خود را از آن مغازه آغاز کرده است. او يک دهه بعد تنها يک سوله هزار متري در علي آباد تهران داشته است. هدايتي سابقه حضور در سپاه پاسداران هم داشته و به گفته خودش از سال ۶۹ از سپاه جدا شده است.
او سالها پيش گفته بود که هر چه ثروت دارد از راه قانوني و خريد و فروش زمين به دست آورده است: «يک زمين در سال ۷۵ خريدم ۲۱ ميليارد تومان، الان ۱۶۰ ميليارد تومان ميخرند ... زميني را خريدم ۲ ميليارد تومان، الان ۳۰۰ ميليارد تومان ميارزد.».
اما همين زمينهاي بيشمار براي هدايتي هميشه منشا خير نبوده است، گاهي هم منشا دردسر برايش بوده اند. بازداشت او در سال ۹۱ با همين زمينها ارتباط داشت. در آن زمان گفته ميشد که او "سند يک قطعه زمين را که به فرد ديگري فروخته بود به عنوان وثيقه در رهن بانک قرار داده است." محسني اژه سخنگوي وقت دستگاه قضايي بازداشت هدايتي را تائيد کرد، اما توضيح زيادي در اين باره ارائه نکرد. معلوم نيست آن بازداشت ارتباطي با پرونده بانک سرمايه و بدهيهاي او دارد يا نه.
او مدتي نيز در بانک منحله تات سهامدار بود، بانکي که با حمايت ويژه مديران دولت احمدي نژاد ايجاد شد، اما به دلايلي منحل گرديد. هدايتي همچنين مدتي نيز شريک علي انصاري ديگر ميلياردر حاشيهدار ايراني در بازار مبل بوده است.
از داراييهاي که به وي نسبت داده شدهاست ميتوان به مالکيت شرکت هلدينگ استيل آذين ايرانيان، صنايع استيل آذين، شرکت خاورآذين، شرکت فجر گالوانيزه سپاهان کاشان، چندين کارخانهٔ فولادسازي و ورق، شرکت نايبند بزرگترين شرکت پرورش ميگوي ايران و نيز برجسازي در دبي است.
حسين هدايتي براي اهالي ورزش ايران آشناتر است تا اهل سياست و اقتصاد. در ميانه دهه ۸۰ او پا به فوتبال ايران گذاشت و به فاصله کوتاهي به آبرامويچ وطني معروف شد. به هيئت مديره باشگاه پرسپوليس راه يافت و از همانجا هم به يک چهره رسانهاي تبديل شد.
او هر زمان که پرسپوليس به بي پولي ميخورد همچون سوپرمن ظاهر ميشد و مشکلات را حل ميکرد. در همين راستا او در ميان بازيکنان و پيشکسوتان پرسپوليس محبوبيت و نفوذ زيادي داشت. هدايتي با علي پروين و مجتبي محرمي روابط ويژهاي دارد. به گونهاي که زماني بحث خصوصي سازي باشگاه پرسپوليس مطرح بود علي پروين و تعدادي از پيشکسوتان باشگاه به پشت گرمي مالي هدايتي پا پيش گذاشتند و ميخواستند باشگاه را بخرند که با هوشياري سازمان خصوصي سازي اين اتفاق رخ نداد.
سوداي باشگاه داري هدايتي در سال ۱۳۸۶ به تحقق پيوست. او در آن سال باشگاه اکباتان تهران را به قيمت ۸۰۰ ميليون تومان خريد و هدايتش را به علي پروين اسطوره باشگاه پرسپوليس سپرد. در سال اول حضور استيل آذين در ليگ دسته يک اين تيم موفق شد به پلي آف راه يابد، اما در آنجا مقابل سپاهان نوين شکست خورد و از صعود به ليگ برتر باز ماند. در فصل ۱۳۸۷٫۱۳۸۸ استيل آذين با هدايت نادر دست نشان، موفق به صعود به جام خليج فارس شدند.
در فصل ۸۹-۸۸ تيم استيل آذين در ليگ برتر با هدايت حميد استيلي موفق شد نتايج خوبي به دست بياورد و پنجم شود. اين نتايج باعث شد حسين هدايتي به فکر تقويت تيم و کسب سهميه آسيايي بيافتد. اين تفکر باعث شد استيل آذين تعداد بسيار زيادي از ستارگان ايران را جذب تيم خود کند، اما به خاطر ضعف در مديريت و عدم هماهنگي کادرفني و بازيکنان تيم نتايج دور از انتظاري گرفت و در نهايت در اوج ناباوري به مقام آخر دست يافته و دوباره به ليگ آزادگان سقوط کرد.
اين يک شکست بزرگ براي هدايتي بود. پس از آن هدايتي اعلام کرد که استيل آذين به سمنان منتقل شده است، اما باز هم به تهران بازگشت و حالا در سطح پايه در پايتخت فعال است.
در تجربه ديگري ۷۰ درصد سهام باشگاه ملوان در سال ۱۳۹۱ به حسين هدايتي واگذار شد و پس از انصراف وي در سال ۱۳۹۲ مالکيت ۷۰ درصدي به سيروس محجوب رسيد که پس از انصراف محجوب هماکنون مالک ۷۰ درصد از سهام باشگاه ملوان در اختيار مسئولان محلي است.
با وجود تجربه ناموفق هدايتي او دست از سر پرسپوليس بر نداشت و با نفوذ فراوانش در باشگاه هزينههاي زيادي را تحميل کرد. هدايتي در ماجري رفت و برگشت طارمي از پرسپوليس که منجر به محروميت باشگاه و بسته شدن پنجره نقل و انتقالها شد، نقشي کليدي داشت.
پس از آن ماجرا با تصميم مديران باشگاه پاي هدايتي از تيم بريده شد و افشاگريهايي هم درباره کمکهاي هدايتي به پرسپوليس صورت گرفت. مشخص شد آقاي عابر بانک کمک هايش را ذيل قرارداد اسپانسري باشگاه تعريف کرده و در واقع او هيچ کمکي حداقل در چند سال اخير به باشگاه نکرده بود.
پيشتر نيز علي پور مسئول کميته اخلاقي فدراسيون فوتبال در دهه ۸۰ و اوايل دهه نود اعلام کرده بود که هدايتي پول تراکمهاي شهرداري را در فوتبال هزينه کرده و از جيبش مايه نگذاشته است.
بازار