نامه نيوز/ متن پيش رو در نامه منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
اسماعيل گرمي مقدم، فعال سياسي اصلاحطلب و عضو شوراي مرکزي حزب اعتماد ملي ميگويد: ايده آقاي حجاريان مبني بر شرکت مشروط در انتخابات و در صورت لزوم تحريم انتخابات بسيار کهنه است. تجويز تحريم انتخابات و شرط گذاشتن بر آن، به ميزاني ورشکسته است که ديگر محل بحث اصلاحطلبان نيست زيرا به وضوح نتيجه اين رويکرد را در انتخابات مجلس هفتم و شوراي شهر دوم ديديم.
به گزارش نامهنيوز، نيروهاي جريان اصلاحات روزهايي را سپري ميکنند که هنوز نميدانند بايد چه رويکردي نسبت به انتخابات مجلس در پيش بگيرند. برخي از آنها انتخابات همچنان راه برونرفت از بحران ميدانند و برخي ديگر باور دارند که اگر قرار باشد پيشنيازهاي لازم محقق نشود، بايد عطاي انتخابات را به لقايش بخشيد.
روز گذشته سايت «مشق نو» يادداشتي از سعيد حجاريان را منشتر کرد که امروز مورد توجه تعدادي از رسانههاي اصلاحطلب قرار گرفت. حجاريان در آن يادداشت پيشنهادهايي براي چگونگي مواجه با امر انتخابات به اصلاحطلبان داده است؛ از جمله آنکه او گفته است که بايد در انتخابات به صورت مشروط وارد شد و اگر آن شروط تحقق نيافت بايد به سمت تحريم انتخابات پيش رفت. او نکاتي را بهعنوان راههاي کوتاهمدت رفع مشکلات اصلاحطلبان يادآور شده؛ چنانکه گفته است اصلاحطلبان بايد با رويکردي دووجهي مبتني بر فعاليت مؤثر و در عين حال حفظ آرامش داشته باشند؛ به اينمعنا که بايد روندها و چشماندازها را تحليل کنند و جايگاه خود را به نسبت آنها تعيين کنند. همچنين بايد عقلاي جناح راست را نسبت به وخيمبودن شرايط آگاه کنند تا در ادامه، نيروهاي مؤثر و تصميمساز تصويري واقعي از وضع موجود و مطلوب بهدست آورند. علاوه بر اين از ديد حجاريان اصلاحطلبان بايد از طريق وزارت کشور يا کميتهاي متشکل از نيروهاي زبده و اصيل، احزاب خود را پالايش کنند و احزاب کممايه را منحل يا درون احزاب بزرگ ادغام کنند. او درباره چگونگي حفظ آرامش توسط اصلاحطلبان نيز گفته است که اصلاحطلبان بايد حواشان باشد تا در اعتراضات احتمالي مردم نسبت به وضع معاش متحمل هزينههاي برخوردهاي قهري نشوند.
تفاوت ديدگاه شوراي سياستگذاري با نظارت حجاريان
اسماعيل گراميمقدم، فعالي سياسي اصلاحطلب و عضو شوراي مرکزي حزب اعتمادملي باور دارد که ايده اخير سعيد حجاريان مطلقا نظر اصلاحطلبان نيست و اساسا ايدههاي او مورد تأييد شوراي هماهنگي و شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان نيست. گراميمقدم در اين خصوص به نامه نيوز گفت: «آقاي حجاريان پيش از آنکه ايده مشروط کردن شرکت در انتخابات و در صورت لزوم تحريم آن را مطرح ميکند بايد بگويد که اين نسخه را براي چه طيفي ميپيچد؟ آيا او به نمايندگي از تمام اصلاحطلبان سخن ميگويد يا آنکه تنها بهعنوان يک فعال سياسي صحبت ميکند؟ اصلاحطلبي گسترده بسيار فراگيري دارد به نحوي که به نوعي از نهضت آزادي تا بسياري از احزاب کوچک و بزرگ و حتي برخي از اعتداليها خود را اصلاحطلب ميدانند. آقاي حجاريان بايد پاسخ بدهد که به نمايندگي از کدام حزب يا گروه سخن ميگويد؟ آيا او به نمايندگي از شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان يا شوراي هماهنگي سخن ميگويد يا تنها خود را در قامت يک فعال سياسي ميداند؟ از ديد من آقاي حاريان تنها يک فعال سياسي است و نميتوان اظهارات او موضع اصلاحطلبان دانست. ترديد نکنيد که شوراي هماهنگي اصلاحطلبان نظراتي متفاوت از آقاي حجاريان دارد و عموم اصلاحطلبان بر اين باورند که بايد در انتخابات مجلس سال98 جبهه اصلاحات حضور فعالي داشته باشد».
حضور گسترده در انتخابات
اين فعال سياسي با تأکيد بر مشارکت در انتخابات افزود: «اصلاحطلبان انتقادهاي خود را به شيوه بررسي صلاحيتها دارند و ميخواهند که انتخابات در فضايي کاملا دموکراتيک برگزار شود اما اين انتقادها به معناي آن نيست که براي شرکت در انتخابات شرط گذاشته شود. مضافا آنکه ايده آقاي حجاريان بسيار کهنه است. تجويز تحريم انتخابات و شرط گذاشتن بر آن، به ميزاني ورشکسته است که ديگر محل بحث اصلاحطلبان نيست زيرا به وضوح نتيجه اين رويکرد را در انتخابات مجلس هفتم و شوراي شهر دوم ديديم. حزب اعتماد ملي بنايش آن است که که همراه با شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان حضور فعال و مؤثري داشته باشد. ما ميدانيم که تحريم انتخابات اصلاحطلبان را به ته دره ميبرد».
نجات اصلاحات با حضور گسترده در انتخابات 92 و 96
گراميمقدم در تبيين شروط حجاريان گفت: «مخاطب شروط آقاي حجاريان، حاکميت است. او باور دارد که در شرايط ردصلاحيتها اصلاحطلبان با نيروهاي ضعيف وارد ميدان انتخابات ميشوند. آقاي حجاريان از اين موضوع نتيجه ميگيرد که اگر شرط عدم ردصلاحيت افراد محقق نشود، بايد عطاي انتخابات را به لقايش بخشيد. من با اين روش مخالفم زيرا باور دارم اتفاقا در شرايط کنوني که قانون جديد انتخابات در معرض تصويب است، تحريم انتخابات سياست به شدت نادرستي است. اين قانون گامي بزرگ در راستاي اصلاح فرايند انتخابات در ايران است که باعث فعال و پاسخگوشدن احزاب ميشود. حال در چنين شرايطي آقاي حجاريان يک ايده کهنه را مطرح ميکند. من تعجب ميکنم که آيا آقاي حجاريان نميداند که چنين ايدهاي به خصوص در شرايط کنوني، جبهه اصلاحات را تضعيف ميکند؟ ما به عنوان يک جريان حتما تقاط ضعف و محدوديتهايي از سوي حاکميت داريم اما بايد همه مشکلات در چارچوبهاي منطقي حل شود. اگر حاکميت شخص آقاي حجاريان يا دوستان همنظر او را تأييد صلاحيت ميکرد، ايشان مشکلي نداشتند و از نظرشان يک انتخابات آزاد پديد ميآمد؟ واقعا عجيب است که بدون درنظرداشتن تمام ابعاد و زوايا يک موضوع خطرناک را مطرح ميکنيم که به هيچ وجه تأمينکننده منافع ملي نيست. برخي فکر ميکنند پدر اصلاحات هستند و اصلاحات ساخته و پرداخته آنهاست. يک بار پيش خود ميگويند که اگر مردم در سال92 انتخابات رياست جمهوري را تحريم ميکردند، چه اتفاقي ميافتد؟ نامزدهاي رقيب آقاي روحاني را به ياد دارند؟ يا مجلس معتدل فعلي ناشي از رأي مردم به جبهه اصلاحات در سال96 بود. در نهايت ايده آقاي حجاريان در انزواست و عموم اصلاحطلبان ضمن ارائه انتقادهاي خود در انتخابات امسال حضور گسترده خواهند داشت».
بازار