روزنامه جوان/
متن پيش رو در جوان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
پس از هجوم سيل به استانهاي شمالي و غربي حالا نوبت به استانهاي جنوبي و شرقي کشور رسيده است تا با لشکر سيلاب روبهرو شوند. روزگذشته با ورود سامانه جديد بارشي از جنوب کشور و طغيان رودخانهها، در برخي مناطق جنوب سيستان و بلوچستان، جنوب کرمان، هرمزگان، غرب خراسانرضوي و غرب خراسانجنوبي سيلاب جاري شد و خساراتي را بهوجود آورد.
زهرا چيذري| بارشهاي سيل آساي باران از شنبه در برخي استانهاي جنوبي، جنوبشرقي و شمالشرقي کشور آغاز و ديروز بر شدت آن افزوده شد و موجب سيلاب، ايجاد اختلال در زندگي مردم و خسارت به زيرساختهاي راهها و منازل مسکوني شد. معاون اول رئيسجمهوري در تماسهاي تلفني با استانداران هرمزگان، سيستان و بلوچستان، کرمان و خراسان رضوي و جنوبي بر آمادگي همهجانبه در استانهاي درگير با سيل و مناطق در معرض طغيان رودخانهها تأکيد کرد و خواستار آمادهباش دستگاههاي امدادي تا هر زمان لازم شد.
سيل سوم در شرق و جنوب
در هرمزگان به علت بارش شديد باران و طغيان رودخانه زيارتعلي بخش رودخانه شهرستان رودان از توابع استان هرمزگان راه ارتباطي ۱۴ روستا به مرکز اين بخش قطع شده است. مسير دسترسي به بندر شهيدرجايي بزرگترين بندر کانتينري ايران در غرب بندرعباس به دليل آبگرفتگي شديد بسته است. سيلاب هفت مسير ارتباطي کرمان را هم بست و مسير ارتباطي اصلي ارزوئيه – حاجيآباد و ارزوئيه – چيلآباد (راه روستايي) از صبح ديروز به علت طغيان رودخانه دو کمپ بسته شده است. با قطعشدن اين مسير راه ارتباطي ۱۶ روستا بسته شد و اين تعداد روستاها جمعيتي افزون بر ۲ هزار نفر دارند. همچنين سيلاب راه ارتباطي ۳۰ روستاي شهرستان جيرفت را با جمعيت ۱۰ هزار نفر مسدود کرد. طغيان رودخانههاي محلي سبب بستهشدن سه مسير اصلي و فرعي در جنوب استان سيستان و بلوچستان شد. ۱۰۰ خانوار ساکن حاشيه رودخانههاي چابهار در پي تشديد بارندگي و احتمال وقوع سيلاب، در سرسراهاي ورزشي شهر اسکان داده شدند. چهار سد استان خراسان رضوي سرريز شده و چهار سد ديگر در آستانه سرريز شدن قرار دارند. هشت رودخانه در خراسانرضوي نيز به دليل بارشها، سيلابي شده است.
در خراسانجنوبي نيز بر اثر بارندگي و طغيان رودخانهها پنج راه ارتباطي مسدوده شده است. ناصر نيکنيا، مدير دفتر بهرهبرداري و نگهداري از تأسيسات آب شرکت آب منطقهاي خراسان جنوبي گفت: «در پي بارندگيهاي ۷۲ ساعت گذشته، حدود ۲ ميليون متر مکعب روان آب وارد سدهاي مخزني استان شد.» بنابر اعلام سازمان پزشکي قانوني با درگذشت پنج نفر در حوادث سيل استان خوزستان و يک نفر در استان ايلام، کشتههاي سيل اخير در کشور به ۷۶ نفر رسيد.
حاکميت دنبالهدار خشکسالي در ايران
پس از پايان تعطيلات نوروزي مجلس شوراي اسلامي روزگذشته وزراي راه، کشاورزي، کشور و نيرو به همراه مسئولاني همچون رئيس سازمان هواشناسي و رئيس جمعيت هلالاحمر به مجلس رفتند تا درباره اقدامات خود به اعضاي خانهملت توضيحاتي را ارائه دهند. با تمام بارشهاي اتفاق افتاده در بهار امسال، سحر تاجبخش رئيس سازمان هواشناسي تأکيد کرد: «کشور هنوز تحت تأثير خشکسالي است.» وي سيلابهاي اخير را ناشي از پيامدهاي تغيير اقليم و گرمشدن جهاني، دانست و ورود به دوران ترسالي را رد کرد. بنا به تأکيد تاجبخش سازمان هواشناسي ۷۲ ساعت قبل از سيلهاي اخير اطلاعيه صادر کرده بود.
اولويت پيشگيري از خسارات جاني
وزير کشور هم با اشاره به درگيري ۲۵ استان کشور در حادثه سيل تأکيد کرد: «در هدفگذاري صورتگرفته خسارات جاني را اولين هدف خود قرار داديم و با جابهجايي جمعيت در ۲۵۰ روستا و بخشهايي از شهرها خسارات جاني را به حداقل رسانديم.» به گفته وي از زمان وقوع سيل، با کمک نيروهاي نظامي و انتظامي، امنيت در مناطق به شکل کامل برقرار است. وزير کشور با بيان اينکه سيلي که امسال در کشور رخ داد، مربوط به دورههاي ۲۰۰ تا ۲۵۰ ساله است، گفت: «دستگاهها آمادگي لازم براي مديريت بارندگيهاي ارديبهشتماه همراه با ذوب برفها را داشته باشند.»
خسارات بخشهاي راه، کشاورزي و نيرو
به گفته محمد اسلامي، وزير راه و شهرسازي تا به امروز بيش از ۱۴هزار کيلومتر از راههاي کشور در بيش از ۶هزار و ۸۰۰ نقطه کشور دچار آسيبشده و ۷۲۵ پل به طور کامل تخريب شده است.
رضا اردکانيان، وزير نيرو هم با بيان اينکه در پي بارشها و سيل اخير مجموعاً ۲ هزار و ۱۰۰ ميليارد تومان خسارات به تأسيسات وارد شده است، گفت: «در حال حاضر ۵/۱ درصد روستاها متأثر از سيل، قطعي برق و قطعي آب شرب هستند.»
محمود حجتي، وزير جهاد کشاورزي هم برآورد خسارات در بخش کشاورزي در جريان سيل اخير را ۱۳ هزار ميليارد تومان دانست.
گزارش بيماري نداشتيم
بالا آمدن فاضلابها و آبهاي روان به خصوص در مناطق گرمسيري همچون خوزستان نگرانيهايي را درباره سلامت مردم بهوجود آورده است. محمد اسماعيل مطلق، مشاور معاون بهداشت در مديريت کاهش خطر بلايا با اشاره به آسيب حدود ۷۶۰مرکز درماني، بهداشتي و خانه بهداشت در مناطق سيلزده ميافزايد: «در حال حاضر ۶۳۱ واحد که خسارت جزيي ديده بودند در حال خدمترساني به حادثهديدگان هستند و براي جبران ۱۲۹واحدي که خسارت غيرقابل جبران ديدهاند، تعدادي کانکس به منطقه ارسال شده و خدمترساني در چادرها و از طريق ارائه سيار خدمات در حال انجام است.»
بازار