فرارو/
متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
دولت آمريکا ادعا ميکند که خواستار صلح با ايران است. اما برخي تحليلگران آمريکايي معتقدند که سياست فعلي آمريکا در برابر ايران، نه تنها به پيشبرد صلح کمک نميکند، بلکه راه درگيري و تقابل را هموار ميکند.
در ماه آوريل دولت آمريکا دو اقدام بسيار مناقشهبرانگيز انجام داد که موجب نگراني بسياري از ناظران شد. اواسط اين ماه، کاخ سفيد براي نخستين بار کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را در فهرست گروههاي تروريستي خارجي وزارت خارجه آمريکا قرار داد. اندکي بعد در همين ماه، معافيتهاي موقت فروش نفت ايران به هشت کشور را لغو و صفر کردن صادرات نفت ايران را به عنوان يک هدف تعيين کرد.
اين دو اقدام، که هر دو بيسابقه هستند، ترديدهاي جدي درباره مقاصد واقعي آمريکا در برابر ايران ايجاد کرد. مقامات رسمي آمريکا مدام ميگويند دولت اين کشور خواهان مذاکره با ايران براي حلوفصل اختلافات فيمابين است. اما اين مقامات هرگز به اين پرسش پاسخ ندادهاند که گنجاندن نيروي نظامي رسمي يک کشور خارجي در فهرست تروريسم و قطع کامل درآمد عمده آن کشور، چگونه به حلوفصل مسالمتآميز اختلافات تهران و واشنگتن کمک ميکند.
چنين پرسشي موجب مطرح شدن اين شائبه شده است که دولت آمريکا عامدانه تمام راههاي حلوفصل مسالمتآميز اختلافات را يکي پس از ديگري از ميان برميدارد تا گزينهاي جز درگيري مستقيم نظامي باقي نماند.
در پي گنجاندن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران در فهرست گروههاي تروريستي وزارت خارجه آمريکا، محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران، در نامهاي به همتايان خود در جهان، هشدار داد که آمريکا در حال زمينهسازي براي جنگ با ايران است. ظريف در نامه خود تاکيد ميکند که اقدام آمريکا در تروريستي اعلام کردن سپاه پاسداران، ساختار حلوفصل مسالميتآميز منازعات و اختلافات بين المللي را نابود ميکند. امري که در صورت تداوم ميتواند راههاي حلوفصل تنشهاي فعلي ميان ايران و آمريکا را به تقابل مستقيم نظامي محدود کند.
برخي تحليلگران آمريکايي، نگراني مشابهي را مطرح ميکنند. به عنوان نمونه، ژوزف سرنسيونه، رئيس صندوق پلاشرز، طي يادداشت مشترکي با معاونش در اين صندوق، ماري کازينسکي، در وبگاه تحليلي لوبلاگ نوشت: «دولت ترامپ، ايران را محاصره ميکند. مقامات بلندپايه (اين دولت)، با الهام گرفتن از تجربه جنگ عراق، (از ايران) تصوير يک رژيم تروريستي، ياغي و غيرقانوني ترسيم ميکنند که "فعاليتهاي شرورانه" آن، علت تمام هرج و مرج در خاورميانه است. آنها ميدانند چه کار ميکنند. قبلا اين را انجام داده بودند. آنها براي جنگ زمينهسازي ميکنند.»
بخوانيد: دو سناريو درباره اهداف لغو معافيتهاي فروش نفت
به نوشته سرنسيونه و کازينسکي، بعيد است که قطع کامل صادرات نفت ايران، به تسليم يا فروپاشي نظام آن منجر شود بلکه به احتمال زياد به جنگ منتهي خواهد شد. به عقيده اين دو کارشناس، جان بولتون، مشاور امنيت ملي آمريکا، و مايک پومپئو، وزير خارجه آمريکا، هر دو با استفاده گزينشي از اطلاعات، سعي ميکنند تهديد هستهاي و ارتباط ادعايي ايران با گروههاي تروريستي نظير القاعده را بزرگنمايي کنند. دقيقا همان کاري که دولت جورج بوش پسر با عراق در دوره صدام حسين کرد که نهايتا به جنگ ختم شد.
انتقاد از سياست اعمال تحريم عليه ايران در برخي محافل سياست خارجي آمريکا بيشتر شده است. چرا که از ديدگاه اين محافل، تحريمهاي بيسابقهاي همچون تروريستي اعلام کردن سپاه و ممنوعيت کل صادرات نفت ايران، از اين کشور «مجرمي» ميسازد که هرگونه تعامل با آن، پيگردهاي قانوني مهمي در پي خواهد داشت. کورت ميلز، خبرنگار امور خارجي مجله نشنال اينترست، طي يادداشتي در اين مجله، با بيان اين نکته، نوشته است که تحريمها ممکن است به جنگ با ايران ختم شود.
اقدامات ترامپ عليه ايران، آسيبها براي مردم آمريکا را هم بيشتر کرده است. پس از اعلام لغو معافيتهاي نفتي، قيمتهاي جهاني نفت حدودا سه درصد افزايش يافت. امري که به احتمال زياد روي قيمت بنزين در آمريکا تاثير خواهد گذاشت. به خاطر همين هزينههاست که بخشي از تحليلگران بر اين باور هستند، که آمريکا نبايد تنشها را با ايران تا اين اندازه بالا ببرد. چرا که اين امر بيش از اينکه به نفع آمريکا باشد، به آن ضرر خواهد زد. به همين دليل، باني کريستيان، پژوهشگر انديشکده آمريکايي «ديفنس پرياريتيز»، پيشنهاد ميکند که واشنگتن با تهران تعامل کند. کريستيان، طي يادداشتي در وبگاه «هيل»، نوشته است که ايران، خطر فوري و مهمي براي امنيت آمريکا نيست. هر چند که نظام اين کشور براي آمريکاييها نامطلوب است، اما از آنجا که ايران براي آمريکا «تهديد موجوديتي» نيست، آمريکا ميتواند با آن همزيستي داشته باشد.
بازار