نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

فارن افرز: آینده اروپا در گرو انتخابات پارلمان اتحادیه

منبع
شرق
بروزرسانی
فارن افرز: آینده اروپا در گرو انتخابات پارلمان اتحادیه
شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست اتحاديه اروپا خيلي چيزها دارد ولي جذابيت شامل‌ اين چيزها نيست. اين بلوکِ غرق‌شده در روندها، گزارش‌ها و کميته‌ها همواره مايه ترس و وحشت دولت‌هاي داخل و خارج از خود بوده و نمادي از بروکراسي کافکايي است که موجب شکست سياست‌مداران ملي در کمک به شهروندانشان شده است.چندين گواه براي چنين ادعايي وجود دارد؛ وضعيت اتحاديه اروپا با همه دولت‌ها متفاوت است. طراحي آن که با هدف تعادل قدرت بين پايتخت‌هاي اروپايي و بروکسل بوده، منجر به آشفته‌بازاري از قوانين سنتي و شعب اجرائي شده و قدرت هم ميان کميسيون اروپا (که قوانين را پيشنهاد مي‌دهد)، پارلمان اروپا (که کار تصويب اين قوانين را بر عهده دارد) و شوراي اتحاديه اروپا تقسيم شده است. شوراي اتحاديه اروپا نبايد با شوراي اروپايي اشتباه گرفته شود که از همه سران کشورها و دولت‌هاي عضو اتحاديه اروپا تشکيل مي‌شود.اين آشفتگي نهادي تا حدودي دليل شک و ترديد رأي‌دهندگان اروپايي درباره انتخابات جديد پارلمان اروپاست. تعداد کمي از شهروندان کشورهاي اتحاديه اروپا مي‌دانند که اعضاي پارلمان اروپا دقيقا چه وظيفه‌اي دارند و ازهمين‌روست که اصلا به رأي‌دادن در اين انتخابات اهميتي نمي‌دهند. ميزان مشارکت در اولين دوره انتخابات پارلمان اروپا در سال 1979 چندان بالا نبود و از آن زمان هم هر بار کمتر شده است. در انتخابات گذشته در سال 2014، فقط 43 درصد شهروندان کشورهاي اتحاديه اروپا در اين انتخابات شرکت کردند و ميزان مشارکت شهروندان کشورهاي اروپاي شرقي هم کمتر از 30 درصد بود. احزاب اروپايي مايل‌اند صاحب‌منصبان ناشناسي را نامزد اين انتخابات کنند تا از پايتخت‌هايشان فرمان‌شنوي داشته باشند. در سال 2014، از هر 10 رأي‌دهنده بريتانيايي فقط يک نفر نام اعضاي بريتانيايي پارلمان اروپا را مي‌دانست. بااين‌حال انتخابات پارلمان اروپا که از 23 تا 26 ماه مي (امروز) برگزار شد، بيش از آنکه رأي‌دهندگان مي‌دانند و اکثر سياست‌مداران مي‌گويند، اهميت دارد. اين انتخابات بعد از انتخابات سراسري هند، بزرگ‌ترين مراسم دموکراتيک جهان به شمار مي‌رود. پارلمان اروپا به نوشتن قوانيني کمک مي‌کند که بيش از 500 ميليون نفر را تحت‌ تأثير قرار مي‌دهد. اتحاديه اروپا همچنين يکي از معدود سيستم‌هاي حکومتي است که قدرت کافي براي تأثير بر نيروهاي جهاني اصلي را دارد، نيروهايي مانند تکنولوژي ديجيتال، جهاني‌سازي و تغييرات آب‌و‌هوايي.
وظيفه پارلمان در پنج دهه ادغام اروپايي، پايتخت‌هاي اروپايي قدرت‌هاي مهمي را به بروکسل واگذار کرده‌اند، از تجارت بين‌المللي و امنيت مرزها تا مقررات امنيت هوايي و برچسب انرژي جاروبرقي. پارلمان اروپا قدرت زيادي در اين مسائل دارد؛ براي مثال استانداردهاي خودرو را در نظر بگيريد. سال گذشته کميته محيط زيست پارلمان اروپا در مقابل آلمان، قدرتمندترين کشور اتحاديه اروپا و لابي‌هاي پروزن صنعت اتومبيل اين کشور ايستاد و سازندگان خودرو و کاميون را تحت فشار قرار داد تا از پخش خودرو بيش از آنچه اين کميسيون پيشنهاد داده، خودداري کنند. پارلمان اروپا همچنين قوانيني درباره ميزان استراحت و رانندگي رانندگان کاميون تصويب کرد و همچنين قدرت را از کشاورزان بزرگ گرفت تا به کشاورزان فردي براي تنظيم قيمت محصولاتشان کمک کند. اعضاي پارلمان اروپا مخالفت خود را به خارج از مرزهاي اتحاديه اروپا هم رسانده‌اند. در ماه مارس، پارلمان اروپا قانوني را تصويب کرد که براساس آن شرکت‌هاي تکنولوژي مجبور خواهند بود محتواهايي را حذف کنند که از حقوق کپي‌رايت تخلف مي‌کنند. کميته تجارت بين‌المللي پارلمان اروپا، اتحاديه اروپا را مجبور کرد قوانين خود را در زمينه محافظت از سرمايه‌گذاران در توافق‌هاي تجاري آزادي شفاف‌تر کند. اين پارلمان همچنين سال گذشته يک روال جهاني را آغاز کرد که براساس آن روش‌هاي جمع‌کردن داده‌هاي شرکت‌ها و نحوه استفاده از اين داده‌ها محدود مي‌شود. علاوه بر اين، پارلمان اروپا به‌عنوان تنها نهادي در اتحاديه اروپا که مستقيم انتخاب مي‌شود، مشروعيت، پاسخ‌گويي و شفافيت بيشتري به رويه‌هاي اتحاديه اروپا مي‌دهد. کميته‌هاي پارلماني مرتب از مذاکره‌کنندگان تجاري و اعضاي کابينه (که به کميسيونر معروف‌اند) دعوت مي‌کند به پرسش‌هاي مردم درباره فعاليت‌هايشان پاسخ دهند، پرسش‌هايي که وقتي خبرنگاران از مقامات اتحاديه اروپا مي‌پرسند، آنها احتمالا از آن طفره مي‌روند. سال گذشته پارلمان اروپا مجارستان را به‌سختي سرزنش کرد، درحالي‌که رهبران اتحاديه اروپا جرئت انتقاد از اين کشور را نداشتند.
اهميت پارلمان انتخابات پارلمان اروپا مهم است؛ ولي سياست‌مداران کشورهاي اتحاديه اروپا اغلب طوري رفتار مي‌کنند گويي مهم نيست و همين باعث مي‌شود رأي‌دهندگان به‌سختي متقاعد شوند که اين انتخابات واقعا اهميت دارد؛ براي مثال، امانوئل مکرون، رئيس‌جمهوري فرانسه که تازه طرفدار اتحاد اروپاست، برنامه‌هاي انتخاباتي خود را فقط سه هفته پيش از انتخابات اعلام کرد. حزب راست ميانه مردم اروپا (EPP) که احتمالا بزرگ‌ترين گروه سياسي در پارلمان جديد خواهد بود، منفرد وبر، يک سياست‌مدار آلماني فاقد تجربه اجرائي را به‌عنوان نامزد خود براي رياست کميسيون اروپا معرفي کرده، سمتي که اختيارات اجرائي زيادي دارد و مي‌تواند قوانين اتحاديه اروپا را پيشنهاد دهد و در نشست‌هاي بين‌المللي نماينده اين بلوک باشد. حتي در آلمان، تنها يک‌چهارم مردم اسم وبر را شنيده‌اند. کمبود دلبستگي و نظارت بر عملکرد سياست‌مداران ملي منجر به چندين رسوايي فساد مالي شده است؛ اعضاي پارلمان اروپا چندين شغل را به‌عنوان هديه و باج واگذار کرده‌اند و از منابع مالي اتحاديه اروپا براي کمپين‌هاي شخصي خود استفاده کرده‌اند. شغل فرعي برخي از آنها هم لابي‌گري است. با وجود اهميت انتخابات پارلمان اروپا، سياست‌مداران سراسر اتحاديه اروپا براي متقاعدکردن رأي‌دهندگان درباره اهميت اين انتخابات تلاش چنداني نکرده‌اند. بيشتر نامزدها ضعيف‌اند و ميزان مشارکت هم احتمالا پايين خواهد بود؛ بنابراين برداشت‌ها واقعيت را تقويت مي‌کنند: بدون تلاش بيشتر براي برانگيختن انتخابات، احتمال کمي وجود دارد که اين انتخابات منجر به پارلماني قدرتمندتر و قانون‌گراتر شود. اين امر شرم‌آور است، چراکه يک پارلمان ضعيف فقط به آن شهرونداني صدمه مي‌زند که آن را انتخاب کرده‌اند. ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد