روزنامه جوان/
متن پيش رو در جوان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
اقدامات ايران در مقابله با خروج يکجانبه امريکا از برجام وارد مرحله جديدي شده و روز گذشته سخنگوي سازمان انرژي اتمي در ديدار رسانهها از سايت اتمي خنداب از شمارش معکوس براي گذر از سقف ۳۰۰ کيلو اورانيوم غني ۶۷/ ۳ درصد شده خبر داد.
بهروز کمالوندي، سخنگوي سازمان انرژي اتمي با اشاره به اقدامات اين سازمان براي مقابله با خروج امريکا از برجام در جريان ديدار نمايندگان رسانهها از سايت خنداب گفت: درباره تصميماتي که شوراي امنيت گرفته است، دو اقدام را سازمان انرژي اتمي بهعهده گرفت. درباره اينکه به مرحله دوم ورود خواهيم کرد نميدانيم و بستگي به اقدام طرف مقابل دارد. کمالوندي در ادامه گفت: ما توليد را در نطنز افزايش داديم. شمارش معکوس شروع شده و از امروز بهمدت ۱۰ روز ما از سقف ۳۰۰ کيلو عبور خواهيم کرد و افزايش توليد بالا خواهد رفت و سرعت افزايش اورانيوم غنيشده ۶۷ /۳ بالا خواهد رفت. سخنگوي سازمان انرژي اتمي در ادامه گفت: اگرچه ما نميخواهيم تعهداتي را که در گذشته داشتهايم و بازارهايي را که پيدا کردهايم کنار بگذاريم، ممکن است با يک روندي، با رفتن به ۱۳۰ به بالاتر، مزيتهاي اقتصادي را کنار نگذاريم و آن را بهعنوان مواد اوليه صادر نکنيم و با ارزش افزوده آن را صادر کنيم.
درباره مرحله دوم منتظر تصميم مقامات هستيم
وي درباره مرحله دوم اقدام ايران براي کاهش تعهدات به برجام گفت: درباره مرحله دوم ما منتظر تصميم مقامات هستيم. هنوز براي اروپاييها وقت باقي است. آنها در گذشته هم فرصت داشتند که يک سال صبر استراتژيک بود و دو ماه هم فرصت داديم. اروپاييها اظهار عجز کردهاند، اما اين موضوع به وزارت خارجه مربوط است. اگر دو اقدامي که در مرحله اول زمانبر بود و ما داشتيم در مرحله بعدي بهويژه براي رفتن بالاتر از ۶۷/ ۳ نياز به زماني نخواهد بود. فکر نکنند که بعد از ۶۰ روز، بار ديگر فرصت ۶۰ روزه خواهند داشت. اقدامات ايران در راستاي بندهاي ۲۶ و ۳۶ برجام است. درباره بند ديگري که در خصوص مرحله دوم است، امروز در خدمت متخصصان بوديم. آنچه دستور گرفتهاند اين است که هر دو رآکتور را با هم بهپيش ببرند.
کمالوندي همچنين افزود: ما درباره افزايش ۶۷/ ۳ هم سناريوهاي مختلف را در نظر گرفتهايم. اين ميتواند از ۶۸/ ۳ باشد تا شرايط ديگري. بر اساس نيازهاي فني سناريوهاي مختلف در خدمت مسئولان نظام قرار گرفته و در انتهاي ۶۰ روز اول تصميم گرفته خواهد شد. با همين روندي که رو به جلو ميرويم، ما فکر ميکنيم در دو ماه و نيم آينده اگر بازار جديدي براي عرضه توليدات جانبي آنها نداشته باشيم، اين (آب سنگين) ميتواند از ۱۳۰ تن عبور کند. در ذهن ترامپ اين است که اگر کسي از ما آب سنگين نخرد بهصورت خودکار کارخانه تعطيل ميشود، در صورتي که اينطور نيست، ما هم مصرف داخلي داريم و هم بازار داريم. ما تعهدي براي مازاد ۱۳۰ تن آب سنگين داريم و فقط بايد آن را عرضه کنيم. اگر کسي خريد، ما ميفروشيم، اگر کسي نخريد، بالاتر ميرويم. طرف مقابل ميگويد «مازاد ۱۳۰ تن را به ما بدهيد»، ما ميگوييم «اگر خواستيم ميدهيم و اگر نخواستيم نميدهيم».
وي درباره تأسيسات هستهاي فردو نيز گفت: فردوي فعلي با فردوي سابق خيلي فرق دارد. تنها چيزي که نداريم، فقط غنيسازي است. ما الآن در فردو مرکز خلأ هم داريم. در نطنز واحد اختلاط هست، زيرساختهاي لازم مونتاژ را براي غنيسازي هستهاي هم ديديد. در شرايط بسيار خوبي قرار داريم؛ همه امکانات براي حرکت باشتاب را داريم و اگر محدوديتها برداشته شود خواهيم ديد که بهسرعت براي پيشرفت و تأمين رفاه کشور حرکت خواهيم کرد. با شرايطي که کشور بهلحاظ صنعت هستهاي دارد، نويد اين را ميدهم که در زمينههاي مختلف اين صنعت پيشرفتهايي داشته باشيم.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي از طرف متخصصان صنعت هستهاي گفت: همه گوش به فرمان مقام معظم رهبري هستند و نخواهند گذاشت که اين صنعت صدمه ببيند.
وي در خصوص اينکه «آيا پس از بررسي اروپا که قرار است انجام شود، ايران تصميم جديدي خواهد داشت يا نه»، گفت: درباره اقدام طرف مقابل ما منتظر هستيم که اقدامي انجام دهند، جلسه و نشست کفايت نميکند. بهمحض اينکه آنها اقدام عملي انجام دهند، اين امکان هست که تعهدات به شرايط قبلي برگردد. اگر من آن موقع عرض کردم چهار برابر، الآن دو برابر آن چهار برابر قبلي (سرعت توليد اورانيوم غنيشده درصد پايين) است و در آينده هم نميتوان گفت: چند برابر است.
تعهد برگشتنکردن به رآکتور قبلي را بر اساس مرحله دوم کنار ميگذاريم
کمالوندي اضافه کرد: در خصوص رآکتور دوم و مدت زمان مورد نياز، نياز به جلسه و ارائه است، اما بدانيد که با سرعت انجام خواهد شد. ما شنيديم که از شش ماه تا يک سال و نيم است. به هر حال هم طراحي قبلي رآکتور اراک مدنظر است و هم بازطراحي آن، و تعهدي را نميپذيريم. ما تعهد برگشت نکردن به رآکتور قبلي را بر اساس مرحله دوم کنار ميگذاريم.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي درباره سناريوهاي اين سازمان براي افزايش غنيسازي اورانيوم نيز در توضيحاتي گفت: يک سناريو اين است که ۶۷/ ۳ را براي نيازي مانند نيروگاه بوشهر تعريف ميکنيم که ميشود ۵ درصد يا اگر براي نياز رآکتور تحقيقاتي تهران تعريف ميکنيم که ميشود ۲۰ درصد، سناريوهاي مختلف ديده شده است.
بايد بين تعهدات طرفها در برجام توازن وجود داشته باشد
کمالوندي در پاسخ به سؤال تسنيم که «اگر اروپا بخشي از تعهدات را انجام دهد آيا ايران هم تعليق برخي تعهدات را بهصورت نسبي متوقف خواهد کرد يا اينکه تعليق کاهش تعهدات بهازاي انجام کامل تعهدات طرف مقابل خواهد بود»، گفت: ما بايد بدانيم ارزش اقدامات طرف مقابل چقدر است. مسئول اصلي وزارت خارجه است، ضمن آنکه محل شوراي امنيت ملي است، هيئت نظارت بر برجام هم هست. تا الآن ايران صبر کرده تا حجت بهويژه براي خارج از کشور تمام شود. هيچکس ايران را بهخاطر اينکه برجام تعليق ميشود، مقصر نميداند. بايد بين تعهدات توازن وجود داشته باشد. تشخيص توازن نياز به اطلاعات دارد. ما در سازمان انرژي اتمي دهها گزينه و انتخاب را در اختيار گذاشتهايم. اين آزمايش مهمي براي اروپا است. اروپا اگر تعلل کند، يعني يا نميخواهد به تعهدات خود عمل کند يا اينکه نميتواند انجام دهد، پس اگر نميتوانيد ما با يک موجود کمتوان مواجه هستيم. اروپا هم بهخاطر منافع خودش هم که شده حتماً بايد اقدامي انجام دهد و اگر انجام ندهد ما حتماً اقدام خواهيم کرد.
وي درباره نوع همکاري ايران با آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيز گفت: آژانس نظارت سهگانه دارد که يکي پادماني است، يک نظارت پروتکلي است، ايران اين را بر اساس تصميم مجلس بهصورت داوطلبانه پذيرفته است. يکسري هم نظارتهاي برجامي است که تعدادشان زياد نيست، مثل نظارت بر انتقال مواد. وقتي بهسراغ کار با آژانس بياييم، بايد سمت نظارتهاي برجامي و پروتکلي برويم. نظارت پادماني اجباري است، اما پروتکلي اختياري است، بنابراين نظارت پادماني براي کشور هستهاي که انپيتي را قبول دارد، اجباري است.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي افزود: اگر به اين سبک ادامه يابد عملاً خروج از برجام اتفاق ميافتد. ممکن است بهتدريج با عدم اجراي تعهدات از طرف اروپايي و تعليق تعهدات از اين طرف اين محبت بين زوج (دو طرف) پايان يابد. ما يک برنامهاي داشتيم که براي ۲۷۰ هزار سو بود که حدود يک و نيم برابر آنچه مقام معظم رهبري فرمودند: است. آنچه امروز در جيبمان داريم و ميتوانيم روي آن حساب کنيم ۲۷۰ هزار است که آن هم در برجام است و ميتواند از آن هم فراتر باشد.
ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد/
بازار