کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
در شرايطي که مقامهاي جمهوري اسلامي ايران از دولتهاي اروپايي به دليل نداشتن برنامه عملي براي برخوردار کردن ايران از عوايد توافق هستهاي «برجام» انتقاد ميکنند يک ديپلمات اروپايي گفته که لازم است ايران مجاب شود در ازاي «ژستهاي نمادين» از سوي آمريکا به برجام برگردد.
يک ديپلمات اروپايي به شرط عدم افشاي نام به خبرگزاري فرانسه گفت: ما به دنبال خريد زمان هستيم. لازم است ايران را در ازاي ژستهاي نمادين از طرف آمريکا با خودمان همراه کنيم.
خبرگزاري فرانسه نوشته تحليلگران موافقند که تلاشهاي اروپا در اين راستا، در کوتاهمدت بايد بر دو موضوع متمرکز باشد: مجاب کردن ايران براي توقف فعاليتهاي غنيسازي و سپس مجاب کردن «دونالد ترامپ»، رئيسجمهور آمريکا به معلق کردن برخي از تحريمهاي جديدي که عليه ايران وضع کرده است.در گزارش خبرگزاري فرانسه تصريح شده است که «هدف فرانسه، مجاب کردن ايران براي توقف فعاليتهاي غنيسازي و سپس مجاب کردن ترامپ به معلق کردن برخي از تحريمهاي جديدي است که عليه ايران وضع کرده است».
نکته قابل توجه اينجاست که طرف اروپايي عليرغم عهدشکني و بيعملي 4 ساله در برجام، باز هم با گستاخي مدعي شده است که ابتدا ايران بايد فعاليتهاي غنيسازي خود را معلق کند و سپس ترامپ درباره تعليق تحريمهاي جديد ايران تصميم بگيرد، اين يعني همان وعده نسيه اروپا و آمريکا در مقابل اقدام نقد ايران.
خريد زمان عليه ايران
ديپلمات اروپايي تصريح کرده است که آمريکا و فرانسه براي وقتکشي عليه ايران تقسيم کار کردهاند. چندي پيش امانوئل ماکرون، رئيسجمهور فرانسه در اظهارنظري گستاخانه گفته بود: من هيچگاه دربرابر ايران سادهلوح و زودباور نبودم. اختلافنظر ما با آمريکا بر سر شيوه رفتاري ماست.
همزمان با انتشار گزارش فوق، ژان ايو لودريان وزير خارجه فرانسه گفته است:آمريکاييها، باوجود آنکه ديگر در برجام نيستند، ميتوانند ژست لازم براي دلجويي از ايران را از خود نشان دهند تا فضايي را براي مذاکره در جهت پيشگيري از تنش غيرقابل کنترل و يا حتي يک تصادف باز کنند.
نکته قابل تأمل اينجاست که امانوئل بن، مشاور ديپلماتيک رئيسجمهور فرانسه (ديروز- چهارشنبه) در ديدار با علي شمخاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي کشورمان مدعي شده است که بهعنوان ميانجي به تهران نيامده و حامل هيچگونه پيامي از سوي آمريکا براي ايران نيست.
برخلاف ادعاي مشاور ديپلماتيک ماکرون،هدف اصلي فرانسه در رفت و آمدهاي ديپلماتيک اخير، دلالي تطميع و ارعاب از سوي ترامپ است. در اين ميان، «ژستهاي نمادين» بهعنوان ابزار تطميع و «تهديد درباره تحريمهاي جديد» بهعنوان ابزار ارعاب به کار ميرود.
فرانسه، بدهکار است
فرانسه در ماههاي اخير ژست واسطه و منجي برجام به خود گرفته است. اين در حالي است که اين کشور خودش در برجام به ايران بدهکار است و علاوهبر اين به دليل ميزباني از گروهکهاي تروريستي ضدايراني و معاندين و سران آشوبها در کشور خود، در جايگاه متهم قرار دارد و نه منجي.
فرانسه همان «پليس بد مذاکرات هستهاي ايران و 1+5» است که اکنون ژست مضحک «پليس خوب» به خود گرفته است. شرکتهاي فرانسوي از جمله توتال و پژو، در مقابل ايران بدعهدي و فريبکاري کردند و بايد براي اين اقدامات ضدايراني پاسخگو باشند.
هوشياري در مقابل وقتکشي
هدف اصلي آمريکا و اروپا، استمرار شرطيسازي مردم ايران با برجام و وقتکشي و پرت کردن حواس عمومي از ميدان اصلي نبرد -جنگ اقتصادي- است و مذاکرات جديد دقيقا در همين راستا عمل ميکند.
اکنون 4 سال از امضاي برجام و همچنين 14 ماه از خروج آمريکا از برجام سپري شده است. در حال حاضر هدف آمريکا و شرکاي اروپايياش، نه احقاق حقوق برجامي ايران بلکه خريد زمان براي اجراي نقشههاي ضدايراني است.
دولت آقاي روحاني بايد روند منفعلانه «کاهش ميليمتري تعهدات» را تغيير داده و وقتکشي طرف مقابل را ناکام بگذارد.
کارکرد اصلي اعلام اولتيماتوم، واکنش قاطعانه با هدف هزينه دارکردن بيعملي طرف مقابل و وادارکردن او به تغيير رويکرد خصمانه است.
رد فعالسازي مکانيسم ماشه
ديپلماتهاي اروپايي که به شرط عدم افشاي نام با رويترز گفتوگو ميکردند تصريح کردند کشورهاي اروپايي «مکانيسم سازوکار حل اختلافات» در برجام- معروف به مکانيسم ماشه- که ميتواند به احياي تحريمهاي بينالمللي عليه ايران منجر شود را فعال نکردهاند. هيئت نمايندگي اتحاديه اروپا در نشست روز چهارشنبه شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي، بار ديگر بابت خروج آمريکا از توافق هستهاي برجام ابراز تأسف کرده و از ايران خواست به اين توافق پايبند باشد.
اروپاييها به هيچ عنوان به تعهدات برجامي خود عمل نکردهاند و علاوهبر اين در مقابل عهدشکنيهاي آمريکا نيز صرفا به ابراز تأسف بسنده کردهاند.
هيلاري کلينتون، وزير خارجه اسبق آمريکا با انتقاد شديد از رويکرد دولت ترامپ در قبال ايران نوشت که رئيسجمهور آمريکا با خروج از توافق هستهاي، اهرم فشار خود عليه ايران را از دست داد.
آژانس تاييد کرد
به گزارش فارس، آژانس بينالمللي انرژي اتمي روز چهارشنبه در گزارشي به شوراي حکام تاييد کرد که سطح غنيسازي اورانيوم در ايران افزايش يافته است.خبرگزاري «رويترز» به نقل از ديپلماتها نوشته است که آژانس در اين گزارش اعلام کرده است که خلوص غنيسازي اورانيوم ايران از 3/67 درصد مقرر در توافق هستهاي، به 4/5 درصد افزايش يافته است.
بر اساس اين گزارش، ميزان ذخاير اورانيوم با غناي پايين ايران به 213/5 کيلوگرم (حدود ۳۱۶ کيلوگرم UF6) رسيده است. براساس توافق هستهاي سال ۲۰۱۵، سقف ذخاير اورانيوم با غناي پايين ايران 202/5 کيلوگرم تعيين شده است. در گزارش ۱۰ روز پيش آژانس، که اجراي اولين گام کاهش تعهد ايران به برجام را تاييد کرد، اين رقم ۲۰۵ کيلوگرم بود.
شوراي حکام آژانس ديروز به درخواست آمريکا و براي بررسي تصميمات هستهاي ايران تشکيل جلسه داد. واشنگتن در حالي درخواست برگزاري اين نشست را مطرح کرده که خود 14 ماه است که از توافق هستهاي خارج شده و تحريمهاي گستردهاي عليه جمهوري اسلامي ايران وضع کرده است. سخنگوي وزارت امور خارجه ايران اين رفتار واشنگتن را «طنزي تلخ» توصيف کرد.
هيئت آمريکا در نشست شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي بار ديگر ادعاي آمادگي براي مذاکره بدون پيششرط با ايران را تکرار کرد و اقدامات تازه ايران در کاهش تعهدات برجامي را «باجخواهي» خواند.ميخائل اوليانوف، نماينده روسيه در سازمانهاي بينالمللي مستقر در وين، در نشست ديروز شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي به طرفهاي برجام يادآوري کرد که اين توافق قرار بوده به عاديسازي روابط اقتصادي و تجاري با ايران منجر شود.
بهروز کمالوندي، معاون سازمان انرژي اتمي گفت: اگر طرفهاي مقابل به تعهدات خود عمل نکنند، گزينههاي مختلفي از جمله افزايش غنيسازي، به کارگيري ماشينهاي پيشرفته و افزايش سانتريفيوژ را داريم.
بازار