صبح نو/
متن پيش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
چند روز پس از توقيف کشتي انگليسي در تنگه هرمز به دست نيروهاي سپاه پاسداران، دولت انگليس، بدون درنظرگرفتن اقدام غيرقانوني خود در توقيف ابرنفتکش ايراني در تنگه جبلالطارق، در اقدامي نابجا ،جمهوري اسلامي ايران را به توقيف و مصادره اموال تهديد کرده است.
ادعاهاي کذب
يک روز پس از توقيف نفتکش انگليسي در تنگه هرمز به دست نيروهاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، هيات انگليس در سازمان ملل، در نامهاي به شوراي امنيت سازمان ملل، ضمن شکايت از اقدام ايران مدعي شد که توقيف نفتکش انگليسي توسط ايران «ايجاد يک مداخله غيرقانوني» بوده است. انگليس روز شنبه در شوراي امنيت سازمان ملل مدعي شد که نيروهاي ايراني در حالي به نفتکش انگليسي توقيفشده توسط اين کشور نزديک شدند که اين کشتي در آبهاي قلمرو عمان بوده و اين اقدام مداخلهاي غيرقانوني ايجاد ميکند. در همينباره، هيات انگليسي در سازمان ملل در نامهاي به شوراي امنيت مدعي شد: اين کشتي با رعايت حق قانوني تردد کشتيها در يک تنگه بينالمللي که تحت قوانين بينالمللي قرار دارد، عمل ميکرده است؛ قوانين بينالمللي ايجاب ميکند که نبايد مانع حق تردد کشتيها شد و بنابراين، اقدام ايران مداخلهاي غيرقانوني ايجاد ميکند.
دعاوي هيات مزبور در سازمان ملل، در حالي است که سردار رمضانشريف، سخنگوي سپاه فرداي حادثه، در اظهاراتي با برشمردن تخطيها و تخلفهاي کشتي انگليسي گفت: نفتکش انگليسي برخلاف قوانين و مقررات دريانوردي دستگاه موقعيتياب خود را خاموش و به جاي حرکت به سمت ورودي خليج فارس در تنگه هرمز از مسير خروجي در جنوب در حال ورود بود که پس از بيتوجهي به هشدارها و تذکرات يگان دريايي سپاه و حتي مقاومت و نيز دخالت ناوچه جنگي نيروي دريايي سلطنتي انگلستان و به پروازدرآوردن دو فروند بالگرد و تلاش براي بازداشتن تکاوران دريايي سپاه از اجراي مأموريت خود، با قاطعيت و سرعت عمل نيروهاي خودي، متوقف و جهت بررسيها و اقدامات لازم قانوني به لنگرگاه ساحلي هدايت شد.
سياست نخنماي تحريم و مصادره
علاوه بر شاخوشانهکشيدن هيات انگليسي در سازمان ملل عليه ايران، روزنامه «ديلي تلگراف» نيز روز گذشته مدعي شد که وزراي کابينه لندن در واکنش به توقيف نفتکش «استِنا ايمپرو» به دنبال طرحي براي اعمال تحريمهاي ضدايراني هستند. همچنين بنابر ادعاي اين رسانه، احتمال ميرود که لندن بهدنبال احياي تحريمهاي سازمان ملل و اتحاديه اروپا باشد که در سال 2015، بهدنبال توافق هستهاي با ايران برچيده شدند. پيش از همه اينها، وزارت امور خارجه بريتانيا، کاردار موقت جمهوري اسلامي ايران در لندن را احضار کرده بود
و جرمي هانت نيز اعلام کرده بود که کميته واکنش اضطراري دولت انگليس روز دوشنبه واکنش به اقدام ايران در توقيف نفتکش انگليسي را اعلام خواهد کرد.
محمدجواد ظريف، وزير خارجه کشورمان، در ميانه غلو خبري و رسانهاي انگليسيها عليه جمهوري اسلامي، اخيراً در گفتوگوي تلفني با جرمي هانت، همتاي لندننشين خود، گفت که «برخلاف اقدام غيرقانوني انگليس در توقيف کشتي حامل نفت ايران در جبلالطارق، اقدام ايران بر اساس درخواست سازمان بنادر و کشتيراني ايران و با توجه به تخلف کشتي انگليسي از مقررات صورت گرفته است و بايد از مجاري حقوقي و قانوني پيگيري شود».
نفتکش در برابر ابرنفتکش
تدارک دولت انگليس براي اعمال فشار حداکثري بر ايران در شرايطي است که متحدان اين کشور، از جمله آمريکا، تاکنون به کمترين و ملايمترين موضعگيري عليه ايران قناعت کردهاند. همچنين تفاوت فاحش در ظرفيت ابرنفتکش ايراني مصادرهشده در تنگه جبلالطارق با تانکر بازداشتشده انگليسي در هرمز، از يکسو و تقدم انگليس در اقدام براي ضبط نفتکش، از سوي ديگر، باعث شده تا لفاظيها و غرولندهاي اخير مقامات انگليسي، خفيفترين اثر را در افکار عمومي بينالمللي از خود به جاي بگذارد.
طلبکاري انگليسي
طلبکاري انگليس از ايران بابت توقيف تانکر نفتي اين کشور در تنگه هرمز در شرايطي است که يک ماه پيش، شبهدولتِ گماشتهِ بريتانيا در جبلالطارق، به طور کاملاً غيرقانوني، ابرنفتکش ايراني، محتوي بيش از دو ميليون بشکه نفت را به اتهام واهي ارسال سوخت به سواحل سوريه بازداشت کرد؛ ادعايي که بعداً توسط سيدعباس عراقچي، معاون وزير خارجه رد شد؛ آنجا که اين مقام وزارت خارجه صراحتاً اعلام کرد که مقصد نفتکش مزبور، سوريه نبوده است. انگليس براي توجيه اقدام خلاف قاعده و عرف خود، مدعي شد که مقصد ابرنفتکش متعلق به ايران، سوريه بوده که مشمول تحريمهاي همهجانبه از سوي اتحاديه اروپاست. حتي اگر به فرض، ادعاي انگليسيها را درست بدانيم، طبق قواعد بينالمللي، صرفاً تحريمهاي اعمالي از سوي سازمان ملل براي همه کشورها الزامآور است و تحريمهاي اعمالي از سوي يک نهاد ديگر، مثلاً از سوي اتحاديه اروپا، براي هيچ کشوري از جمله براي ايران، تعهدآور نخواهد بود.
پُرروها
طلبکاري نابجاي انگليسيها از ايران بابت توقيف قانوني نفتکش استِنا ايمپرو، در کنار خلف وعدههاي اين کشور در عمل به تعهدات برجامي خود، که کشورهايي مانند آلمان و فرانسه نيز در اين خلف وعده مشارکت جدي دارند، معنادار به نظر ميرسد. با توجه به اين مساله، بعيد به نظر نميرسد که لندن بخواهد با بزرگنمايي و مبالغه نسبت به اقدام ايران در ضبط نفتکش انگليسي، وظايف برزمينمانده خود در برجام را به محاق غفلت و ناديدگي بکشاند. رهبر انقلاب اخيراً در اظهاراتي
با اشاره به خلف وعدههاي طرفهاي اروپايي در ماجراي برجام، گفتند: در قضاياي بين ما و اروپاييها، علت اينکه مشکلات باقي ميماند، تکبر آنهاست. به گفته
وزير خارجه ما که زحمت هم ميکشد، اروپا 11تعهد داشته و به هيچيک عمل نکرده. ما چه کرديم؟ ما به آن تعهدات و چيزي بالاتر از آن عمل کرديم. خب پُرروها، شما که به 11تعهدتان عمل نکرديد؛ حالا ما تازه شروع کرديم به کمکردن تعهدات و اين فرايند قطعاً ادامه پيدا خواهد کرد.
بازار