شرق/
متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
عباسعلي کدخدايي با انتشار عکسي که در آن آيتالله يزدي و آيتالله آمليلاريجاني در کنار يکديگر نشستهاند، در صفحه توييتر خود نوشته است: «امروز روز خوبي بود براي همه در شوراي نگهبان. (هر دو يکي ميشويم تا نبود اختلاف) به قول آن پير سفرکرده بايد همه فريادها را بر سر آمريکا کشيد و البته که اختلافنظر، طبيعي هر جامعهي بالندهاي است. از اختلاف راه چه غم، رهنما يکي است». البته کدخدايي توضيح نداده است ارتباط اعتراض به آمريکا با دعواي اين دو آيتالله چه بوده است، همچنين او در همان آغاز اختلاف اين عضو فقيه شوراي نگهبان در اظهارنظري گفته بود دعواي اين دو دعواي طلبگي است. قديريابيانه نيز در واکنش به دعواي اين دو آن را شيطنت ضدانقلاب دانسته است، گويي مخالفان رسانهايشدن دعواي اين دو رئيس قوه قضائيه در حال پاککردن صورتمسئله هستند و بهجاي بررسي صحتوسقم اتهامات مطرحشده به دنبال بياهميت جلوهدادن هرآنچه رخ داده، هستند.
با بالاگرفتن دعواي اين دو فقيه، برخي به دنبال پادرمياني براي برقراري صلح ميان آن دو بودند و حتي ريشسفيدي آيتالله جنتي براي پاياندادن به حرف و سخنها در هفته گذشته نتيجهبخش نبود، اما ديروز کدخدايي از برقراري صلح و آشتي خبر داده و سخني از پادرمياني شخص خاصي هم براي برقراري اين آشتي به ميان نيامده است.
ماجرا از انتشار خبر نامه صادق آمليلاريجاني به رهبر انقلاب اسلامي و رفتن به نجف در فضاي مجازي شروع شد. هرچند اين خبر تکذيب شد، اما پسلرزههاي بسياري با خود داشت و محمد يزدي با خشم از نگارش چنين نامهاي، حملات تندي را متوجه صادق آمليلاريجاني کرد که با پاسخ مکتوب رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام مواجه شد. اما نه آن سخنان تند و نه پاسخ مکتوب لاريجاني پايان ماجرا نبود. هر دو اتهامهايي را مطرح کردند که انتظار براي بررسي آنها امري اجتنابناپذير است.
يزدي گفته بود: «فلاني ميگويد اگه اين کار را نکنيد نجف ميروم! خوب برويد، آيا با رفتن شما قم بههم ميخورد؟ شما در قمبودنتان هم خيلي مؤثر نبود؛ چه رسد که نجف برويد. رئيس دفتري که ۱۰ سال، جاي مهمي را اداره کرده دستگير ميشود، بعد اعتراض ميکند که چرا گرفتيد؟! به اسم مدرسه علميه، کاخ ساختند! آيا ارث پدرت بود؛ از کجا آوردي ساختي؟» البته اين اولين انتقاد از آمليلاريجاني نبود و صداوسيما در چند برنامه به انتقاد از عملکرد آمليلاريجاني پرداخته بود. در رسانههاي اصولگرا و تلويزيون ايران انتقادهاي تندي از نحوه عملکرد و رياست صادق لاريجاني بر قوه قضائيه مطرح شده است و حتي در يکي از برنامههاي زنده تلويزيوني يک روحاني به «ساخت حوزه علميه مجلل توسط آيتالله آمليلاريجاني» بهشدت اعتراض کرد. همزماني اين انتقادات باعث شد تا آمليلاريجاني در مقام پاسخ برآيد و در نامهاي به مراتب تندتر از سخنان يزدي اتهاماتي را عليه او بيان کند. او در نامه خود نوشته بود: «با لحني بيادبانه گفتهايد «آيا ارث پدرت بود»، ميگويم نخير ارث پدرم نبود! مگر اينهمه مدارس ديگر در قم و سطح کشور ساخته ميشود ارث پدرشان است؟ مگر همين ساختمانهايي که حضرتعالي از آنها استفاده ميکنيد، از ارث پدرتان ساخته شده است؟ آخر اين چه فهمي است و چه استدلالي؟!». با توجه به اهميت موضوع درگيري اين دو، واکنشهايي به دنبال داشت و علي مطهري، از منتقدان ادامه درگيري اين دو، گفته بود: «بهتر است روحانيون انتقاداتشان را خصوصي مطرح کنند»، زيرا به گفته او «مطرحشدن اين صحبتها در فضاي رسانهاي بر روحيه مردم اثر ميگذارد و شائبه رقابت بين آنها را ايجاد ميکند». علي مطهري همچنين گفته بود وقتي صادق آملي موضوع «رفتن به نجف به دليل دستگيري رئيس دفترش» را تکذيب کرده «بايد اعتماد کنيم».
در همين حال، محمدحسن قديريابيانه در تازهترين واکنش به درگيري اين دو با انتقاد از انتشار اخبار اين درگيري گفته است: درباره آقاي يزدي، بالاخره آدمي که يک عمر کار کرده است ميتواند چند خانه داشته باشد، به شرطي که خانههايش مثل خانه روحاني مجلل نباشد. دعواي آيتالله يزدي و آيتالله آمليلاريجاني که با اتهامزنيهاي مهمي همراه بود، از ديد قديريابيانه فقط يک شيطنت ضدانقلاب بوده است و اينک تمام شده و نبايد پي اتهامها را گرفت که آيا صحت دارند يا خير؟!
اين فعال سياسي اصولگرا گفته است: ظاهرا در همان جلسه يکي از حضار بعد از صحبتهاي آقاي يزدي به تکذيب محتواي نامه توسط صادق آمليلاريجاني اشاره ميکند و ايشان همانجا ميگويند موضوع منتفي است که در اينجا شيطنت دوم رخ ميدهد و خبر اظهاراتي که در جمع محدودي مطرح شده بود و در پايان هم ذکر شده بود که با توجه به تکذيب نامه، موضوع به کل منتفي است، به بيرون درز پيدا ميکند. اين موضوع بحمدالله حل شد و دامنزدن به آن بياساس است. در واقع از اين جهت اختلافي بين سران پيشين قوه قضائيه وجود ندارد.
اصلا لزومي ندارد جواب بدهند، آن موضوع منتفي است
در پاسخ به اين پرسش که «تکليف اتهامهاي مطرحشده چه ميشود؟» نيز گفته است: «اين مسئله يک سوءتفاهم بود که تمام شد. اصلا مگر چه چيزي گفتند؟ آيتاللهيزدي گفتند که شما حوزه مجللي در قم بنا کردهايد و آقاي آمليلاريجاني هم گفت چون پير هستيد، اعضاي شوراي نگهبان به حرفهاي شما واکنش نشان نميدهند و همچنين گفت مگر خانههاي شما ارث پدريتان است؟ اين حرفها نتيجه همان شيطنت است».
قديريابيانه در مقابل اين نکته که «اظهارنظر دو فقيه حتما سنديت دارد»، گفته است: اصلا لزومي ندارد جواب بدهند، آن موضوع منتفي است. ايشان اگر خواستند، جواب ميدهند. حالا حوزه علميه که مجلل است، شايد پولش را افرادي کمک کردهاند. خب، مساجد مجللي هم ساخته ميشود. حرم امام و حضرت معصومه هم مجلل است. البته من حوزه آقاي لاريجاني را نديدهام.
شايد نامه آمليلاريجاني هم جعلي باشد!
اين فعال اصولگرا با احتمال جعليبودن نامه آمليلاريجاني نيز گفته است: «اما از کجا معلوم جواب آقاي آمليلاريجاني به آقاي يزدي هم جعلي نباشد؟». وي در پاسخ به اين پرسش که نامه در سايت تشخيص مصلحت نظام منتشر شده بود، پس جعلي نيست و در آن از خانههاي آيتالله يزدي سخن گفته شده، گفت: من نخواندم و نميدانم چه چيزي گفته شده است، حالا شما چرا بند کردهايد به خانههاي آقاي يزدي؟ آدمي که يک عمر کار کرده است ميتواند چند خانه داشته باشد. به شرطي که خانههايش مثل خانه روحاني مجلل نباشد. نکته اين است که آقاي صادق آمليلاريجاني بايد قبل از جوابدادن به آيتالله يزدي به ايشان توضيح ميداد که نامه عزيمت به قم جعلي است تا اين حرفها پيش نيايد. حال که صلح و آرامش ميان اين دو رئيس پيشين قوه قضائيه برقرار شده است، بايد گفت که محمد يزدي و صادق لاريجاني هم در مجمع تشخيص و هم در شوراي نگهبان همکارند و هر دو عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم هستند. اين دو شخصيت به تند مزاجي عليه مخالفانشان مشهورند و جنگ و جدال لفظي تندشان غيرمنتظره نيست.
بازار